Öt nap alatt a világ körül. Jövő hét szerdától ismét eljön az az öt nap, amikor körbeutazhatjuk a világot, megmászhatjuk a legmagasabb hegyeket, felkapaszkodhatunk a legmeredekebb sziklákon, lejuthatunk a legmélyebb barlangokba, hogy aztán szakadékok fölött egyensúlyozzunk, izgalmas élménybeszámolókat hallgassuk, vagy éppen Ausztrália fölött suhanjunk vitorlázógépen.

Mindezt a pozsonyi Aupark Cinema City mozitermeiben, március 11.-15. között. Egy fesztivál, ahol nincsenek határok.

David_Lama_2
David Lama szintén a vendégek között lesz. Kép: Hory a mesto

A Hegyi és kalandfilmek nemzetközi fesztiválja idén 16. alkalommal kerül megrendezésre, az érdeklődőkre 15 vendég, 2 világsztár, több mint 40 film és megszámlálhatatlan élmény vár. Az évek óta teltházas rendezvény ezúttal is lélegzetelállító programmal várja a kalandvágyókat, utazókat, érdeklődőket, a legjobb filmek a kanadai Vancouver februárban véget ért hasonló fesztiváljáról érkeznek, melyet csakúgy, mint a pozsonyit, Alan Formánek programigazgató tart kézben.

Nézzük sorban, mi vár ránk az egyes szekciókban.

A legnagyobb érdeklődésre vélhetően a Jurek című film számíthat, mely a vancouveri fesztivál Grand Prix díját is elnyerte. A 73 perces portré minden idők egyik legjobb (ha nem a legjobb!) hegymászójának, a lengyel Jerzy Kukuczkának állit emléket, akinek másodikként a világon sikerült megmázni a Földgolyó mind a 14 nyolcezresét. Kukuczka1989-ben tragikus körülmények között hunyt el Nepálban, a Lhots megmászása közben.

 hirdetes_300x300  

Jim Aikman filmje, a METANOIA is kihagyhatatlan, mely  Jeff Lowe hegymászólegenda életéről szól, aki úttörőnek számított a maga korában. Többek között a rendkívül veszélyes Eiger csúcs első megmászása kötődik a nevéhez. Az utolsó szakaszt már biztosítókötél nélkül tette meg, a csúcsról helikopterrel kellett megmenteni. Húsz évvel később a hegy lábánál megtalálták a hátizsákját, melyet anno otthagyott. Ilyen és ehhez hasonló erős pillanatokat örökít meg a Vancouverben a zsűri díját is elnyert film.

A fesztiválon idén is világsztárokat köszönthetünk, az egyik a sziklamászó Sasha DIGUILLIAN, aki élménybeszámolóval érkezik a legnehezebb falmászásokról, beszél edzésprogramjáról és arról is, mi hajtja és inspirálja az életben. A másik az Ausztriában élő, nepáli származású DAVID LAMA, akinek „Cerro Torre: nincs esély a túlélésre” című nagyfilmje is levetítésre kerül a patagóniai Cerro Torre legyőzéséről.

Sport climbing in Catalunya Spain
Sasha DIGUILLIAN. Kép: Hory a mesto

Tudjátok mi az a slackline? Csütörtök este egy multimediális vetítés keretében kiderül. Aki bemutatja, Anička Kuchařová Csehországból, aki a világon elsőként próbálta ki ezt a sportágat Izland legszebb helyein.

A hazai szekciókban a szlovák előadók is kitesznek magukért. Tom Andrássy a kazahsztáni kajakos expedíciójáról tart előadást rengeteg fotóval, videóval és beszámolóval fűszerezve.

KAZ_048
Tomo Andrássy expedíciója Kazahsztánba kalauzol el bennünket. Kép: Hory a mesto

Ezen kívül 15 szlovák film vár a nézőkre. Martin Ondreáš előadással összekötött filmje egy iráni síalpinista expedícióról, a levegő szekcióban pedig Tibor Arpáš, Hugo Benedikt és Tomáš Bobok mutatja be a vitorlázórepüléssel megélhető csodás pillanatokat Szlovákiától kezdve Finnországon át egészen Ausztráliáig.

A fesztivál remek lehetőséget kínál arra, hogy első kézből tájékozódjunk a világ különböző pontjain szerzett utazói tapasztalatokról. A hangsúly  azon van, hogy megismerjük, mi motiválja az egyes embereket, mit éltek meg a nem éppen szokványos helyeken. 20 különböző előadás segít inspirálódni következő úticélunkat illetően.

KINO_SVET_2015_Peter_Holly
Élményturizmus Észak-Pakisztánban. Peter Hollýval. Kép: Hory a mesto

 

Egy kiragadott példa csak a sok közül: Ľubomír Hasaj: Európa koronái című előadásának anyaga 16 évig készült. 16 év alatt sikerült megmásznia az összes európai ország legmagasabb csúcsait. Hasaj élménybeszámolója a saját korlátaink legyőzését is bizonyítja.

KINO_SVET_2015_Koruna_Europy
Ľubomír Hasaj: Európa koronái. Kép: Hory a mesto

Külön szekciót kap idén is a Via Ferrata valamint az ultramarathon.

A fesztivál rengeteg kiegészítő programmal is várja a látogatókat, délelőttönként iskolai osztályoknak tartanak vetítést, falmászó versenyeket tartanak (Adidas Boulder Cup), de lesz fotókiállítás, mini piac és autogramosztás is.

A fesztivál programját itt találjátok.

billboard-2015-1.ai
A fesztivál plakátja.

Nyitókép: Anna Kuchařová, aki a Slackline-t űzi. (Kép: Hory a mesto)

Király Zsolt

További ajánlott írások:

1. Világjárók és utazók fesztiválja – Hory a mesto 2014

2. Hory a mesto 2014 – Hegyi és kalandfilmek nemzetözi fesztiválja

3. A fődíj: Pakisztán – Hory a mesto 2013

4. Hory a mesto 2011 – Vissza a hétköznapokba

5. Hory a mesto 2011 – avagy 5 nap alatt a Föld körül

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!