Már több mint 1500-an írták alá azt a kezdeményezést, melynek célja, hogy a tárcaközi egyeztetésen levő szabad információkról szóló törvény megőrizze erejét. A kezdeményezéshez itt lehet csatlakozni.

Az információkhoz való szabad hozzáférés jogát az egyik legfontosabb polgárjogi törvény, mely segíti, hogy a polgárok felügyelhessék az államot és az önkormányzatokat.

A törvénymódosítás több pozitív változást tartalmaz, amelyek megerősítik az információkhoz való hozzáférés jogát és segíthetnek az infotörvény érvényesülésénél felmerülő problémák megoldásában. A törvénytervezet azonban olyan módosításokat is tartalmaz, melyek pozitívak ugyan, de nem eléggé, és kihasználatlan marad a lehetőség a törvény feljavítására.

Néhány minisztériumi módosítás visszalépést jelent és rontja az információkhoz való hozzáférés jogának érvényesülését. Az a veszély fenyeget, hogy lehetővé válik a törvény olyan értelmezése, amely csökkenti a jogszabály erejét.

infotorveny2

Ezért fontos, hogy a készülő törvényhez előterjesztésre kerüljenek azok a megjegyzések és változtatások, melyek megerősítik a polgárok jogait a szabad információhoz való hozzáféréshez és javítják a törvény alkalmazásának körülményeit.

 hirdetes_810x300  

A csoportos véleményezés során a következő javaslatok támogathatók:

  • Nyilvánosságra hozni minden anyagot a képviselőtestületi ülésekről és azok bizottságairól. Nem csak az általános érvényű rendeleteket és a testületek határozatait
  • Maradjon érvényben a városok és falvak számára kötelező érvénnyel nyilvánosságra hozni minden megrendelést és számlát
  • Minden község esetében, mely rendelkezik weboldallal, közzétenni az információkat a település honlapján
  • Az önkormányzatok tevékenységét vizsgáló ügyészségi ellenőrzések eredményeit tegyék közzé az interneten, azaz, hogy milyen intézkedéseket foganatosít az önkormányzat a hiányosságok orvoslására.
  • Közzétenni minden információt, melyet az infótörvény alapján kértek ki a polgárok.
  • Legalább 30 évig elérhetővé tenni nyitott formában az önkormányzat honlapján az információkat
  • Csökkenteni az információ kiadásának megtagadását lehetővé tevő kivételeket
  • Megtartani minden szubjektum számára a lehetőséget, hogy elektronikus módon is fogadhassa az információ kiadására vonatkozó kérvényeket
  • Fenntartani a kérvény beadásának igazolását
  • A szkennelés formájában kikért információk is maradjanak ingyenesek.

A törvénymódositás itt elérhető:

Az ún tömeges véleményezást legkésőbb csütörtökig, március 12-ig lehet megtámogatni ezen az oldalon.

Körkép.sk/nyk.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!