A múlt hétvége Nagy-Britanniában egyértelműen Vilmos herceg és Katalin hercegnő második gyermekéről szólt: a kis  hercegnő szombaton reggel született, édesanyjával délután pedig már el is hagyta a kórházat.

2015. május 4. – A hercegi páros két nappal a kislány világra jötte után, a Kensington-palota Twitter-odalán bejelentette második gyermekének a nevét. A kis hercegnő a Charlotte Elizabeth Diana nevet kapta.

Daily Mail információi szerint Katalin és Vilmos már a kislány világra jötte után kiválasztották a nevet, ám a hivatalos bejelentés előtt II. Erzsébet királynőnek is szerették volna elmondani. Így a gyermek nevét – aki mellesleg negyedik a trónöröklési sorban –  csak a dédnagymama jóváhagyása után hozták nyilvánosságra.

A kis Charlotte hercegnő születési kivonata rögtön napvilágra került

Vilmos és Katalin másodszülöttjének nevét hétfőn hozták nyilvánosságra, és a hivatalos bejegyzés kedden történt meg. Az angol-walesi családjogi törvény alapján az újszülötteket világra jöttük után legkésőbb 42 nappal kell bejegyeztetni a területileg illetékes tanácsnál.  A házaspár londoni rezidenciájának bejelentése szerint a születési anyakönyvi kivonatot személyesen Vilmos herceg írta alá a palotában, a londoni Westminster kerület tanácsának anyakönyvvezetője előtt.

image_1_0

 hirdetes_810x300  

Az udvar rögtön kedden közzé is tette Charlotte hercegnő frissen kitöltött születési kivonatát. Az okmányt kézzel töltötték ki, a gyermek nevének rubrikájában az Ő Királyi Fensége Charlotte Elizabeth Diana, Cambridge hercegnője név szerepel. A szülők foglalkozásának fenntartott rubrikába az Egyesült Királyság hercege, illetve hercegnője megjelölés került.

A névadás hátteréről

A Charlotte név Vilmos herceg édesapja, Károly trónörökös angol nevének – Charles – női változata, így a hercegi páros valószínűleg a jövendőbeli király előtt szeretett volna tisztelegni. A Charlotte névnek azonban hosszú története van a brit királyi családban. Például Charlotte Augusta hercegnőnek (Sarolta Auguszta) hívták IV.György brit király lányát, vagy éppenséggel III. György brit király feleségét, aki a keresztségben a Sophie Charlotte (Zsófia Sarolta) nevet kapta. A név egyébként a Middleton családhoz is közel áll, hiszen Pippa Middleton – Katalin testvére – középső neve is Charlotte.

charles-queen-dian_3290684k telegraph.co.uk
Akik a kis hercegnő nevét ihlették (fotó: telegraph.co.uk)

Az Elizabeth nevet a hercegnő természetesen dédnagymamájától, az angol királynőtől örökölte. Az Erzsébet ugyebár igencsak fontos névnek számít az angol királyi udvarban, hiszen az egyik legnagyobb uralkodót, I. Erzsébet királynét is így hívtáka, aki 1558-tól 1603-ig a Tudor-ház utolsó tagjaként ült Anglia trónján. Ám ez a név visszaköszön Katalin hercegnő családjában úgyszintén, maga a hercegné és édesanyja, Carole Middleton középső neve is Elizabeth.

A hercegi pár a Diana névvel pedig Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja, Diana walesi hercegné előtt szeretett volna tisztelegni.

royal-baby examiner.co.uk
(fotó: examiner.co.uk)

Egyébként a  legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov már Vilmos és Katalin kislányának világra jötte előtt megkérdezte a briteket arról, hogy ha hercegnőjük születik, milyen nevet adnának neki, és a legtöbben, 12 százaléknyian a néhai Diana hercegnő nevét választották.

A vizsgálatba bevont 2200 fős mintán belül a második legnépszerűbb leánynév a Charlotte és az Alice volt, egyaránt 9-9 százalékos szavazataránnyal.

Alice a dédnagypapa, II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg édesanyjának neve volt, ám végül Vilmos és Katalin ezt a nevet nem választotta.

Felröppent az a pletyka is, miszerint a név nem túl kreatív, hiszen a királyi családban van már egy Diana Charlotte. Diana hercegnő öccse, Charles Spencer Twitter oldalán hívta fel követői figyelmét a közös keresztnevekre. Charles gratulált a kiváló névválasztáshoz és megjegyezte, hogy két éves lánya, Diana Charlotte nagyon boldog lesz, ha megtudja, hogy unokatesójával még a nevükön is osztoznak.

Charlotte cambridge-i hercegnő, a második legrangosabb „hölgyemény”

Abban a pillanatban, amint Charlotte hercegnő világra jött, Nagy-Britannia második legmagasabb rangú hölgyévé vált. Az első helyet természetesen II. Erzsébet királynő bitorolja, őt követi legkisebb dédunokája, Katalin hercegnő és Vilmos herceg kislánya.

Feltehetjük a kérdést, hogy vajon miért előzi meg a kis hercegnő az édesanyját és a mostohanagyanyját is? Azért, mert ő vér szerinti, született fenség, azaz Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság hercegnője, vagy másként: királyi hercegnő. Kamilla és Katalin csak házasságuk útján, férjük lévén lettek hercegnők, nem született, vér szerinti királyi hercegnők és nem az ország hercegnői, csak férjeik területi hercegi címét viselik.

Charlotte hercegnő, és az eljövendő élete

Katalin és Vilmos kislánya, a kis Charlotte Elizabeth Diana máris igazi világsztár. Ugyan nem a Kensington-palotában, hanem a család vidéki birtokán nő majd fel, így sem panaszkodhat, hiszen szülei hetente több mint 1 milliárd forintnyi fizetést kapnak az államtól. Hírnévben pedig már most lekörözte Kim Kardashiant és Miley Cyrust is, hiszen már születése előtt is folyton az újságok címlapján szerepelt (például mikor azt találgatták, hogy vajon fiú vagy lány lesz-e).

georgecharlotte mirror.co.uk
A fényűző élet várományosai: György herceg és Sarolta hercegnő (fotó: mirror.co.uk)

A Daily Mail pedig már össze is hasonlította, mennyivel fényűzőbb élet vár rá egy átlagos angol kislányhoz képest. Természetesen az első és legfeltűnőbb különbség, hogy amíg a legtöbb angliai gyerek 2-3 szobás lakásban vagy házban nő fel, addig Charlotte hercegnő hol aKensington palotában, hol Katalin és Vilmos óriási vidéki birtokán játszadozhat majd. A kis hercegnőnek persze az anyagiak miatt sem fog soha fájni a feje, hiszen szülei hetente több mint 1 milliárd forintnyi királyi fizetést kapnak az államtól. Ezzel szemben egy átlagos angol kétgyerekes családnak heti kb. 14 ezer forint gyerekpótlék jár.

Persze azért figyelembe kell venni azt is, hogy a kis hercegnő élete sem lesz egészen tündérmese, hiszen rengeteg szigorú udvari protokollt kell majd betartania: nem dönthet például teljesen szabadon arról sem, hogy mikor milyen ruhát vesz fel. A paparazzi fotósokhoz és biztonsági őrökhöz pedig már gyerekkorában hozzá kell szoknia.

Charlotte hercegnő, máris divatikon

Komoly konkurenciával kell szembenéznie Katalin hercegnőnek, ugyanis újszülött kislányának, Charlotte hercegnőnek a takarójáért legalább annyira nagy a kereslet, mint az ő ruhájáért.

90 euró (27 ezer forint). Ennyiből manapság jó néhány stílusos ruhadarabot tudunk venni egy újszülött gyermeknek. Ennyibe kerül ugyanis a G.H. Hurt&Son Merino-takarója, ami a kis Charlotte hercegnőn volt látható szombat este, amikor először megmutatták a gyermeket a nyilvánosságnak. A százéves múltra visszatekintő, kizárólag kötöttáruval foglalkozó brit vállalatnál pár óra leforgása alatt hatalmas lett a kereslet a fehér takaró iránt, a tengerentúlról és Ausztráliából is nagy az érdeklődés a babaholmi iránt – írja a stylebook.de.

1 nlcafe.hu
Charlotte hercegné 90 eurós takarója (fotó: nlcafe.hu)

De Jenny Peckham sem panaszkodhat, a tervező sárga boglárkamintás ruhája, amit Katalinra viselt, ugyancsak jól fogy a hírek szerint. Sőt! Az eBay-en múlt szombat óta 58 százalékkal nőtt meg a kereslet a sárga ruhákra, ami egyértelműen Katalin hercegné sárga ruhájának tudható be – írja az nlcafe.hu. A legnépszerűbbek természetesen a sárga virágmintás ruhák, de az egyszínű sárga is jól fogy. A női vásárlók azonban nemcsak Katalin ruhájához, de cipőjéhez is kedvet kaptak, ugyanis a natúr színű magassarkúból 98 %-kal többet adtak el a nemzetközi webáruházban.

William-Kate-baby-283937 express.co.uk
Katalin hercegné a Jenny Peckham tervezte ruhában (fotó: express.co.uk)

Így fog kinézni Charlotte hercegnő tízévesen!

Joe Mullins törvényszéki rajzoló tüzetesen áttanulmányozta Katalin és Vilmos fotóit, majd egy speciális arcdiagnosztikai programmal és egy kis Photoshoppal megalkotta az újszülött hercegnő portréját.

A törvényszéki rajzoló elárulta, az elkészített portré nem holmi számítógépes játszadozás eredménye. Megvizsgálta Katalin és Vilmos jellegzetes és domináns arcvonásait, amelyből megalkotta a majdan 10 éves Charlotte arcát.

gyerek_kinez_katalin_hercegno femina.hu
(fotó: femina.hu)

 

Takács Henrietta

(források: nlcafe.hu, femina.hu, glamouronline.hu, cosmopolitan.hu)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!