Magyarország finom. Hát még a kenyérben sült paprikás csirke rákkal!

Szombaton a Körkép szerkesztősége is kilátogatott a budapesti Gourmet fesztiválra, ahol megkóstoltunk az osztrigától a krokodil-tekercsig szinte mindent, ami a kezünk alá futott.

A krokodilt pedig szó szerint kell érteni. A Corinthia Hotel Budapest ugyanis új értelmet adtak a tésztatekercsbe töltött húsnak és zöldségnek azzal, hogy krokodilból készítették el. Megérkezésünk után úgy döntöttunk, hogy egyenest belevetjük magunkat a legvadabb ételek közé, ezzel kezdtünk. A krokodil húsa szép, fehér, kicsit olyan mint a csirke, enyhén halas beütéssel.

DSC_9315
Így készül a Krokkó-tekercs.

 

Második fogásnak a debreceni Ikon libából készült zúzapaprikás-szendvicsét választottuk, gyömbéres uborkasalátával, amit egy knédliből készült pita-szerűségbe töltöttek. Annyira, de annyira finom volt, hogy ezzel kéne tanítani-megszerettetni a kákabelű városiakkal, hogy mitől is jók a szárnyasok (jelen esetben konkrétan a liba) belsőségei.

DSC_9334
Libazúza pitában.

 

 hirdetes_810x300  

Itt tűnt fel, hogy a csúcsgasztronómia mennyire elhajlott az idei fesztiválon a street food kategória felé. Hústekercsek, hamburgerek, szendvicsek – szinte minden második helyen olyasmit kínáltak, ami elfér egy kézben, és amit nagyon szívesen majszolnánk egy-egy húzósabb szombat este után, mikor az éjszakai buszra várva ránk tör a farkasétvágy.

DSC_9321

Az idei Gourmet-nak nem tett jót az eső. Jóval kevesebben jöttek ki a szokottnál, a Jankovich kúria séfje panaszkodott, hogy inkább csak bóklásznak, mint kóstolnak. Szombat délben ők még szakadó esőben pakoltak ki, szerencsére ez semennyire sem érződött az általuk készített almás, kimchis kacsapastramin.

DSC_9337
Kacsapastrami szendvicsbe töltve

 

A Millenáriuson a hétvége legmenőbb lábbelije a gumicsizma volt, amivel át lehetett gázolni mindenen. Szerencsére szombat délutánra kitisztult az idő, a zárónap pedig kifejezetten naposnak ígérkezik, még mindig nem késő kimenni ma sem.

DSC_9423

A Gourmet-nak egyébként egy különleges váratlan vendége is volt: feltűnt a forgatócsoportjával az „ír Jamie Oliver” vagyis Donal Skehan, Dublin ismert vloggere, szakácsa, tévés személyisége. Íme:

DSC_9447
Donal Skehan

 

Amint már említettünk az idei téma a paprikás csirke volt, ezt néhány nem étterem is véresen komolyan vették. Az Auguszt Cukrászda, például paprikás csirkés fagylalttal érkezett ki! Megkóstoltuk. Kicsit vaniliás, édeskés íze volt, ránk jóval mélyebb benyomást tett az eper-mentás, a bazsalikomos-citromos és a szilvás fagyijuk.

Nem hagytuk ki Bíró Lajos konyháját sem. Kíváncsiak voltunk, hogy a magyar szakácsvilág fenegyereke, aki híres szókimondásáról, és nem éppen finomnak mondható modoráról, hogy mit tesz le most az asztalra. Ez lett a top befutó nálunk a hagyományos paprikás csirke témában – Bíró tésztába tekerte a csirkét, amit sok olajban kisütött. Ezt meglocsolta a hagyományos paprikás-tejfölös szósszal, majd a végét megkoronázta egy kis rákkal.

DSC_9385
Bűnösen finom kenyérben sült paprikás csirke rákkal a Bock bisztrótól.

 

A napot a Delizia Gourmet-nél zártuk egy hideg báránysülttel vodkás kecskesajtkrémmel, kovászos kenyérben. És milyen jól tettük.

DSC_9463
Borjúszeletes szendvics

 

Mindent összevetve a Gourmet nem olcsó fesztivál: 3500 forint a napi bérlet, a legtöbb fogás 900 és 1200 forint közötti árban van. Az adagok sem akkorák, hogy „lelógna a kirántott husi a tányér széléről”, viszont ez egy remek alkalom, hogy végigkóstoljunk olyan különlegességeket, mint az osztriga pezsgővel, a tőkehalmájas zsidótojás, vagy mondjuk a tokhalak fekete kaviárját. Mindezt a legnagyobb séfek kezéből.

DSC_9357

DSC_9393
Nyíri Szása, az Arany Kaviár étterem séfe a tokhalakról tartott előadást.
DSC_9324
Édességből sem volt hiány

DSC_9331

 

DSC_9344
Készül a koktél a Boutiq´barban

 

 

DSC_9345
A Zwack Unicumos koktélok régi rajongói vagyunk.
DSC_9368
Havas Dóra és Fördös Zé lime-ból készítettek hamis görögdinnyét…
DSC_9375
és íme az eredmény!
DSC_9381
Pirul a rák a Bock Bisztróban
DSC_9486
Osztriga citrommal
DSC_9354
Szinte mint a nagymama polcán a spájzban
DSC_9355
A pálinkát csinos lányok kínálták

DSC_9414

 

DSC_9405

 

DSC_9319

 

DSC_9413

 

DSC_9438

DSC_9341

Lengyel Diana, Špalovsky Tamás

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!