A magyar helyesírás bonyolultsága kétségtelen. Az iskolában mégis a tanárok vesszőparipája, diákok rémálma. Kötőjelezés, mozgószabályok, földrajzi nevek helyesírása… és még folytathatnám a sort a legproblémásabb szabályokkal. A helyesírásnál azonban sokkal komplikáltabb maga a magyar helyesírás szabályozása.

Valószínűleg senkinek sem tartozik a napi olvasmánya közé A magyar helyesírás szabályai 1984-ben megjelent 11. kiadása, ezért az évek óta rebesgetett új verziótól azt vártuk volna, hogy közérthetőbb lesz, és ha nem is teljes nyelvi reformot hoz, de legalább a laikusok számára is olvasható és használható lesz. Kaptunk azonban a használathoz igazodó, megengedő szabályokat, a kiejtéshez igazodó új szavakat, másfajta kötőjelezést és még bonyolultabb szótagszámlálást, bár azt is meg kell hagynunk, hogy néhány dolog tényleg logikusabb lett.

helyesírás
(fotó: lakj.hu)

Az MTA oldalán megjelent rövid közleményből értesülhettünk arról, hogy szeptemberben végül megjelenik A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása. A közlemény szerint a szabályzat jelenlegi, 11. kiadása azonban 2016. szeptember 1-ig marad érvényben.

Az MTA által kidolgozott, jóváhagyott és kanonizált magyar helyesírási szabályok gyűjteményének első változata 1832-ben jelent meg, legutolsó kiadása pedig 1984-ben látott napvilágot. Az ősz elején könyvesboltokba kerülő új, szótárral kiegészített szabályzatot az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályához tartozó Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság gondozza.

a-magyar-helyesiras-szabalyai-3391925-nagy

A Nyelv és Tudomány internetes hírportál összegyűjtötte, hogy  mi is változik az új helyesírási szabályzatban

 hirdetes_810x300  

Kötőjelek

Az új szabályzat egyik pozitív vonásának számít, hogy bizonyos esetekben többféle írásmódot is lehetővé tesz. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb előrelépés, hogy a többszörösen összetett szavakat akkor is írhatjuk kötőjel nélkül, ha azok hat szótagnál hosszabbak.

Az úgynevezett harmadik mozgószabály szerint korábban ha azonos utótagú összetételek előtagjai kerültek mellérendelő kapcsolatba, az utótagot külön kellett írni: fényjáték, árnyjáték, de fény-árny játék. Ezentúl azonban bizonyos szaknyelvi kifejezések esetében elfogadható lesz a nagykötőjeles írás is: fény–árny játék.

A korábbi szabályozás szerint a kettős betűre végződő vezetéknevekhez kötőjellel kellett kapcsolni az azonos betűvel kezdődő toldalékot (Wittmann-nál, Széll-lel), de a magyar keresztneveknél a három betű közül az egyik kiesett (Mariannál, Bernadettől). Az új szabályozás szerint most már a magyar keresztnevek esetében is a kötőjeles megoldás alkalmazandó: Mariann-nal, Bernadett-től.

1424260498331035 (aztadom.co)
(fotó: aztadom.co)

Korábban a betűszókhoz kapcsolódó utótagot külön kellett írni, ha az utolsó betű ugyanazt a szót rövidítette, mint az utótag – ezentúl viszont a kötőjeles írás lesz a helyes, a korábbi CIB bank helyett a CIB-bank írásmódot kell majd alkalmaznunk.

A nagykötőjellel kapcsolatos új szabály, hogy a dátumok közötti nagykötőjel nem tapad, előtte a pont megmarad: 2013. I. 1. – III. 7.; 2013. március 11. – 2014. április 1. Mivel azonban a nagykötőjelet éppen az különbözteti meg a gondolatjeltől, hogy előtte és utána szóköz található, a gyakorlatban ez mégiscsak azt fogja jelenteni, hogy a dátumok közé gondolatjelet kell írni.

Kisbetű, nagybetű…

Korábban a mozik és a vendéglátóipari egységek megnevezései nem lehettek a tulajdonnevek részei, azaz nem lehetett nagybetűvel írni őket (szemben a színházakkal): a Városi Színház mellett csak az Odeon mozi állhatott, Odeon Mozi nem. Ennek azonban vége, sőt, ha az Odeon Moziban megnéztünk egy filmet, a Holló Sörözőben is leguríthatunk egy korsóval. A lehetőségek azonban nem értek véget: ezentúl a rendezvények neveit is írhatjuk csupa nagybetűvel.

Fellélegezhetnek az ügyvédek: ezentúl a helyesírási szabályzat is engedni fogja, hogy a szerződésekben bizonyos közszavakat (mint Vevő, Felperes, Megbízott, Kezes stb.) nagybetűvel írjanak.

Nem csupán lehetséges, de kötelező is lesz nagybetűvel írni a csillagképek nevének minden elemét: Kis Kutya, Nagy Medve. Az új szabályzat kitér már arra is, hogy bizonyos tárgyak (ereklyék, fegyverek, drágakövek, járművek stb.) is viselhetnek nevet, és ezek is nagybetűvel írandók, így például a Szent Korona és a Szent Jobb is.

 Toldalékolás

A szabályzat korábban nem engedélyezett bizonyos alakokat akkor sem, ha valaki kiejtésének azok feleltek meg. Így például a düh szót -val/-vel raggal ellátva a helyesírás eddig csak a dühvel alakban fogadta el, ezután viszont elfogadható lesz a dühhel alak is. Hasonló jellemző a -gat képzős igék írására: itt egyes esetekben korábban csak bizonyos mássalhangzó-kieséses változatok voltak elfogadhatóak, a jövőben azonban a bólingat, kacsingat, tekinget mellett nem minősül hibásnak a bólintgat, kacsintgat, tekintget sem.

esemeny-simonyi2014 (anyanyelvapolo.hu)
(fotó: anyanyelvapolo.hu)

Változik egyes, keltezést kifejező számnevek toldalékolása is: az elsején korábban számmal csupán 1-jén alakban volt írható, ezentúl elfogadható lesz az 1-én is.

Sokak számára bizonyára a legmegdöbbentőbb változás lesz, hogy a szerű elemet ezentúl nem úgy kell írni, mint a képzőket, hanem úgy, mint az összetételi utótagokat: azaz az ésszerűt felváltja az észszerű.

Rövidítések és egyebek

Bizonyos esetekben a helyesírási szabályzat csak egyféle rövidítést tett lehetővé, most azonban a Magyar Nyelvi Bizottság nem tanúsít többé ellenállást az írásszokással szemben, így a római katolikus nem csak r. k.-ként, de róm. kat.-ként is, az oldal nem csak o.-ként, de old.-ként is, a lásd pedig nem csupán l.-ként, de ld.-ként is rövidíthető lesz (lsd.-ként viszont továbbra sem).

Ennél is radikálisabb változás történik a boldog új évet kívánok (-unk stb.) esetében: az eddig kizárólagos b. ú. é. k. többé nem lesz elfogadható, a korábban üldözött BÚÉK viszont az egyedüli helyes formává válik.

Újraszbályozás

Megváltozott kiejtés miatt:

régi írásmód: árboc, bedekker, biennale, bura, immúnis, reverzíbilis, rühvel, samanizmus, sarlatanizmus, satanizmus

új írásmód: árbóc, bédekker, biennálé, búra, immunis, reverzibilis, rühvel vagy rühhel, sámánizmus, sarlatánizmus, sátánizmus

Jelentésváltozás miatt:

régi írásmód: nagyra törő, tenyérbe mászó

új írásmód: nagyratörő (= nagyravágyó), tenyérbemászó (= pimasz, ellenszenves)

Szaknyelven máshogy írják:

régi írásmód: első fokú ítélet, fekete doboz, házinyúl, paraolimpia, szabad vers, vegyes úszás

új írásmód:  elsőfokú ítélet, feketedoboz, házi nyúl, paralimpia, szabadvers, vegyesúszás

A szót a korábbi szabályzat szerint nem így kell írni:

régi írásmód: élethalálharc, napéjegyenlőség, örökkön-örökké, sete-suta,

új írásmód:  élet-halál harc, nap-éj egyenlőség, örökkön örökké, setesuta

Megváltozott szabályozás:

régi írásmód: ésszerű, penésszerű, viasszerű, Bernadettel, Ivettel, Mariannal, május 1-jén

új írásmód:  észszerű, penészszerű, viaszszerű, Bernadett-tel, Ivett-tel, Mariann-nal, május 1-jén vagy 1-én

1424262735776124 aztadom.co
(fotó: aztadom.co)

Végszóként pedig az új helyesírásról szóló tanulmány optimista kijelentését idézném:

A bizottság célja az volt, hogy nagyobb változtatások nélkül, jobban érthető, könnyebben használható, bizonyos mértékig rugalmasabb szabályzatot és modernebb szótárt adjon az olvasók kezébe. Reméljük, hogy törekvésünk sikerült.”

A 12. kiadásban szereplő változások nem tűnnek annyira fajsúlyosnak, hogy külön kiadást érdemeltek volna – inkább a jelenlegi szabályzat módosításaként értelmezhetőek. Sőt, a 11. kiadáshoz képest a szabályok megfogalmazása semmit sem egyszerűsödött, sőt, van, ahol még bonyolultabb lett. Viszont jó hírnek számít, hogy a 11. kiadás 2016. szeptember 1-ig marad érvényben, így marad kerek egy évünk arra, hogy elsajátítsuk a 12. kiadás helyesírási újításait.

Takács Henrietta

Felhasznált források: nyest.hu, mta.hu, index.hu

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!