…kivéve persze a magyart, az igazából nem olyan fontos, hiszen úgyis mindenki megért mindent szlovákul.

Attól, hogy szlovákul használom a facebookot és szlovákul írom a nevemet, még ugyanúgy magyar vagyok. Akinek azon múlik a magyarsága, hogy magyarul beszél, ír, olvas, magyar iskolába járt, a magyar sportolóknak szurkol, magyar feliratokat akar az üzleteken, annak valami gond van a nemzeti öntudatával, azért kompenzál. Ezt mélyen belül kell megélni, nem ilyen melldöngető külsőségekben! Én attól még ugyanolyan magyar vagyok, hogy szlovák iskolába jártam, és a gyerekemet is oda írattam be, hogy szlovák újságokat olvasok, szlovák tévét nézek.

Sőt, nagyobb magyar is vagyok a magyarországiaknál! Azok már teljesen le vannak puhulva, nekik ez már semmit se jelent. Különben is, Magyarországnak csak belpolitikai célokra kellünk, csak kihasználnak minket. Minek az az állampolgárság is? Az csak egy papír, nem attól leszek magyarabb, meg a kenyér se lesz olcsóbb tőle. Mi már Szlovákián élünk, ez a hazánk. Inkább hálásak lehetnénk, hogy itt gondoskodnak rólunk, van mit ennünk!

„Mi már Szlovákián élünk, ez a hazánk” (tardoskeddiek a csíksomlyói búcsúban, szlovák zászlóval)
„Mi már Szlovákián élünk, ez a hazánk” (tardoskeddiek a csíksomlyói búcsúban, szlovák zászlóval) Kép: Körkép.sk

Jó, persze azt nem szeretik, ha többletjogokat követelnek a szélsőséges politikusaink, meg azt se, ha magyarul beszélünk, amikor ők is hallják, de azért ezt is meg lehet érteni. Mégiscsak az ő országuk. De nekem ez nem okoz gondot, és nem is sértő szerintem. Ha ott vagyunk valahol öten magyarok egy asztalnál, és leül közénk egy szlovák, természetes, hogy szlovákul beszélgetünk tovább, hogy ő is értse.

Hogy ők ellenkező esetben nem tennének így? Alapkövetelmény, hogy mindenki tökéletesen beszélje az Államnyelvet. Aki nem tudja, az nem is fog boldogulni, ezért kell szlovák iskolába adni a gyereket. Ott jól megtanul szlovákul, itthon meg majd megtanul rendesen magyarul tőlünk, elmondjuk neki mi az igekötőket meg Radnótit. Két nyelven fog beszélni, két nemzetet fog magáénak érezni, csak nyerhet ezzel.

Micsoda?! Csak konyhanyelven fog beszélni magyarul? Igenis lesz rá időnk, hogy munka után, fáradtan, miután ő is megtanulta a leckéjét, este, a tévé és az internet helyett még tanítsuk őt a magyar kultúrára is! Szégyellni fogja a magyarságát a szlovák iskolában tanultak miatt? Hát én ekkora hülyeséget még nem hallottam! Ugyan miért tanítanának a szlovák iskolában olyat, amitől szégyenkeznie kell magyarként?

 hirdetes_300x300  
„Miért tanítanának a szlovák iskolában olyat, amitől szégyenkeznie kell magyarként?” (kép: kozbeszed.sk)
„Ugyan miért tanítanának a szlovák iskolában olyat, amitől szégyenkezni kell magyarként?” (kép: facebook)

Semmi értelme ennek a melldöngetésnek, a történelmi sérelmek felhánytorgatásának. Jó, hát ők kényszermunkára deportáltak 44 ezer magyart, kitelepítettek még 90 ezret, fegyveresen elűztek több tízezret, meg agyon is lőttek pár százat, de a magyarok is keményen magyarosítottak ám, szóval fifti-fifti. Mondom, hogy kár ezekkel foglalkozni.

Különben is, nekem is vannak szlovák barátaim, és teljesen jól elvagyunk. Nincs itt semmiféle feszültség, ezt csak a megélhetési politikusok gerjesztik, buta emberek pedig minden népben vannak, akik fogékonyak az ilyesmire. Közöttünk sincs semmi gond, ha nem feszegetem feleslegesen a kényes kérdéseket. Az meg, hogy néha viccesen beszólogatnak kicsit, „nebuď maďaroznak”, az nem komoly, nem rosszindulatúan teszik, úgyhogy nem sértődöm meg rajta. A szlovák tévés szappanoperák is kedvesen elnevetgélnek a magyarok rossz kiejtésén. Nincs ebben semmi. Nem kell felfújni a dolgokat, te se húzd fel magad az ilyesmin, dobre?”

Vésey Kovács László

További ajánlott írások:

Csíksomlyó 2011 és a szlovák lobogó

A magyar, mint a hülye szinonímája – az új szlovák szlengszótár szerint

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!