Tiltakozó nagygyűlés zajlik  16.30-tól a komáromi Városi Művelődési Központban a szeptembertől érvényes új kerettanterv ellen illetve a magyar nyelvű kisiskolák mellett. A Körkép.sk élőben tudósít a helyszínről.

Egyesek tessék lássék, mások egyáltalán, néhányan azonban ódzkodás helyett komolyan kivették a részüket a mai megmozdulás előkészitéséből. Ennek köszönhetően a kép is vegyes, bár a VMK megtelt, és mintegy további száz ember kint maradt. Kövesd az eseményeket velünk.

felhivas
Kép: facebook

A kilenc nem egyenlő öttel az oktatásügyi minisztérium szeptember 1-től érvényes rendeletére kívánja felhívni a figyelmet, miszerint a magyar iskolák első évfolyamában alig 5 óra áll rendelkezésre az iskolakezdőknek, hogy elsajátítsák az írást és az és az olvasást. Szakemberek szerint ez  kevés, a szlovák iskolák 9 órát kapnak ugyanerre.

Tavaly már zajlott egy aláírásgyűjtési akció a témában, akkor több mint 26 ezer aláírás gyűlt össze. A petíciós bizottsgá tagjai először már azt is sikerként könyvelték el, hogy az oktatási miniszter, Draxler fogadta őket. Azóta kiderült, hogy minden maradt a régiben.

A mai tüntetés a helyzet tarthatatlanságára kívánja felhívni a figyelmet.

16.15

 hirdetes_810x300  

Megérkeztünk a helyszínre. Tömött kígyókban sorakoznak az emberek.

sorok
Érkeznek a résztvevők. Kép: Körkép.sk
tun1
A kezdés előtt negyed órával. Kép: Körkép.sk
tun2
Vojtek Katalin ad interjút. Kép: Körkép.sk
tun3
Tömött sorokban érkeznek a résztvevők. Kép: Körkép.sk

16.30

Szinte tele van a komáromi Városi Művelődési Központ.

tun5tun6

16.35

Ondrej Dostál is megérkezett (eláruljuk, hogy vissza Pozsonyba a Körkép.sk szállította az OKS elnökét).

16.40

fibi
Fibi Sándor,az egyik főszervező.
Információink szerint mintegy 3 percet kapnak az egyes felszólalók, összesen kilencen. Már oldalt is állnak a teremben. Hamarosan keződik a demonstráció.
16.42
mkp111
Kép: Körkép.sk
A képen az MKP vezérkara látható. Közben a VMK vezetője köszönti a megjelenteket: ” Érezzék jól magukat Komáromban.”
16.50
A Kicsi Hang előadásával kezdődik a program.
kicsihang
Kicsi Hang. Kép: Körkép.sk

16.55

fibi2
Fibi Sándor. Kép: Körkép.sk

Fibi Sándor: a nemzetiségi oktatás közös kincs, amelyről a felvidéki magyarság nem kíván lemondani. A nemzetállami tervek a hatalmi arrogancia igazoló lépése, melyet nem fogadhatunk el. Ez ellen tüntetünk. Nem vagyunk hajlandók bólogató Jánoskent megalkudni. Az egész felvidéki magyarságot képviseljük, és több szlovák polgartársunk is egyetért velünk.

16.58

Házigazdaként Stubendek László Komárom polgármestere lép színpadra: „Nagy tisztelettel és mély fejhajtással köszöntök mindenkit, aki eljött hogy megvallja hitét. Komáromot rebellis városként is szokták emlegetni. Mindig kiállt a szabadság és a boldogabb jövő érdekében.”

stubiii
Stubendek László, Komárom polgármestere. Kép: Körkép.sk

17.05

jokai2
Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke. (nem mondhatjuk, hogy tűzbe hozta a jelenlévőket.) Kép: Körkép.sk

A szónokok sorrendjében először a szakma szólal fel. Jókai Tibor az SzMPSz elnökeként úgy fogalmaz: „Nem szólni azt jelenti, hogy sorsunk alakulásáért nem vállaljuk a döntést. Az új jogszabály által meghatározott feltételeket a 261 magyar alapiskola közel egyharmada nem teljesíti, köztük sok szlovák sem. Kié az iskola? Az államé? És ki az állam? Mindannyian. Dönteni észérvekkel és nem érzelmekkel kell. Építkezni csak közösségben lehetséges.”

17.10

Hatalmas az érdeklődés. Kint további száz ember áll, mert nem fértek be a terembe. Mi azért itt vagyunk és tudósítunk.

schwarz
Schwarz Katinka. Kép: Körkép.sk

Schwarz Katinka, a Szlovákiai Magyar Szülői Szövetség alelnöke 17.13-kor lép színpadra, aki eddig a legjobb beszédet mondja: „Az utolsó órában közös fellépésre van szükség. Azt üzenjük a pedagógusoknak, Komáromnak és a tanárképző karoknak, hogy felkészültebb tanárokra van szükség.

Azt üzenjük a szülőknek, hogy az együttműködésre is nagyobb szükség van.

Azt üzenjük a kormánynak, hogy fejezze be kisded játékát. Szebb jövőnk érdekében helyes döntésekre van szükség. Addig, amíg rólunk saját magunk dönthessünk és ne mások.”

Schwarz a  sajtó felelősségét is kiemelte. Vastapsot kap. Új szónoka született a felvidéki magyarságnak?

17.25

szonok
Simon Attila felszólalásában először mondta ki az autonómia szót. Kép: Körkép.sk

 

Simon Attila, a szlovákiai magyar történelemtanárok elnökeként kap szót.

17.30-kor először hangzik el az autonómia szó. Talán az addigi legnagyobb tapsot kapja. 25 éve ugyanott vagyunk mint voltunk. Ebben az országban a hatalom azt gondolja, hogy meg tudja akadályozni azt, hogy a magyarok elsajátítsák saját anyanyelvüket, kultúrájukat.

Simon így folytatja: „Nem jó az, ha a kormánykoalíció kénye kedvének vagyunk kitéve. A megoldás: saját kezünkbe venni saját sorsunkat. Ebben az esetben az iskoláinkat. Nevezzük ezt önigazgatásnak, autonómiának. Ehhez egységet és erőt kell mutatni. Amihez az kell, hogy a szülők és pedagógusok is egységesen sorakoznak fel. Enélkül nem fog menni.”

Beszédében továbbá megköszönte azon történelemtanárok munkáját, akik nem a kerettanterv, hanem saját lelkiismeretük szerint tanítják a történelmet.

17.45

HZ1
Horváth Zoltán. Kép: Körkép.sk

Horváth Zoltán, a felsőpatonyi alapiskola igazgatója, az egyik érintett, leépítésre itélt iskolából: „Az a jó iskola, ahová a gyerek gyalog is el tud menni.”

17.51

bardosvmk
Báros Gyula ezúttal a Csemadok elnökeként szólal fel. Jobbára frázisokat mond. Kép: Körkép.sk

Bárdos Gyula (Csemadok) köszönetet mond azoknak, akik eljöttek:  „A mai nap kezdet. Csak azt követeljük, ami adófizető állampolgárokként nekünk jár. Ha nem félünk, ha tudjuk mit akarunk, kell a nagygyűlés, és meg fogjuk védeni kisiskoláinkat, mert joga van a vidéki gyerekeknek anyanyelven tanulni.”

18.06

Az első faux pas – Fibitől talán ezt nem kellett volna: „Politikai pártjaink azért kapnak szót, mert ők kérték, hogy szót kapjanak.” Majd szót ad Berényi Józsefnek, az MKP elnökének. „Amikor felkerestek bennünket a petíciós bizottság tagjai, azt mondták, pártok nélkül nem fog menni. A parlamentben kell olyan erőt felmutatnunk a következő parlamenti választások utan, amivel el tudjuk érni azt, amiért most tüntetünk.

Mi hisszük hogy egyedül is erős képviseletet tudunk biztosítani, de együtt, összefogással könnyebb lenne. Mi nyitottak vagyunk erre”- utalt Bugár az együttműködést elutasító Most-Hidasokra.

„A rombolás megakadályozása helyett végre építkezésre van szükség. Az önkormányzatisággal.” – tette hozzá az MKP-elnök.

Vastaps kiséri.

berenyivmk

18.15

bugarvmk

Bugár Béla, a Most-Híd vegyespárt elnöke a színpadon. Jóval kisebb tapsot kapott Berényinél: „Az oktatásügyi önkormányzatiság elérése fontos számunkra. Rendszer szintű változásokról jövő év március 5. után tudunk beszélni, ha kormányon leszünk. Elég lenne egy CT-t korrekt áron megvenni, és lenne pénz a kisiskolákra. Ugyanúgy akkor is, ha korrekt áron építenénk autósztrádákat.

„Nem elég a jóra vágyni, a jót akarni kell” – idéz. A szülőknek is akarni kell magyar iskolába iratni a gyerekeket. A tanároknak pedig tenni kell hogy minőségi oktatás legyen. A politikusoknak is tenniük kell, hogy helyzet legyen. Kivánom mindannyiuknak a hitet, hogy együtt sikerülhet.” Kis taps kísérte beszédét.

18.30

dostalvmk

Ondrej Dostál, az OKS elnöke azon szlovákok egyikeként kap szót, aki érti a problémáinkat. „6 év után újra magyar demonstráción szólalhatok fel, és bár semmit sem értettem abból, ami eddig elhangzott, érzem, hogy jó helyen vagyok. Az OKS hivatalosan is támogatja a mai rendezvényt. Kitartást a harcukhoz! Olyan országban élünk, ahol a hatalom bizalmatlan saját állampolgáraival szemben és a jogaikat csorbítja”-mondja.

18.37

vojtekvmk

Vojtek Katalin ismerteti a mai tüntetés nyilatkozatát, amit közfelkiáltással fogadnak el.

18.42

vmkuj

Vojtek Katalin  a kiáltványt szlovákul is felolvassa.

18.45

A kiáltvány elfogadva.

18.50

A végén Fibi Sándo az este során nem először, kicsit feleslegesen bő lére engedi, majd ezzel zárja. „Vigyék el a mai tüntetés üzenetét azoknak, akik otthon maradtak, és győzzék meg a kétkedőket” – zárja.

 18.55
 Himnuszénekléssel ér véget a megmozdulás.
himnuszvmk

Tudósításunk ezennel véget ért. Köszönjük a figyelmet.

Körkép.sk/Király Zsolt, Tóth Lívia.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!