A román korrupcióellenes harc sorra szedi áldozatait. Beszámolónk első részéből kiderült, hogy korábbi miniszterelnökök, miniszterek, politikusok, polgármesterek is már az elítéltek sorait bővítik. Eddig összesen mintegy félszáz csúcsvezető.

Múlt hétfőn Juraj Miškov (SKOK) meghívására Pozsonyban járt Laura Stefan, az ExpertForum antikorrupciós szakértője, hogy meséljen a román korrupciós tapasztalatokról.

Cikkünk második, befejező részében arról lesz szó, hogy az új román korrupcióellenes jogszabályrendszer mennyiben segítette az oknyomozó újságírást a vagyoni jellegű bűncselekmények felderítése terén és hogyan próbáltak védekezni a rajta kapott politikusok.

Elmondjuk azt is, mi a helyzet ma Romániában, és hol tart Szlovákia jelenleg a korrupcióellenes harcban. És végül megtudhatjuk azt is, miben van a legnagyobb lemaradásunk Románia mögött.

Zöld az oknyomozó újságíróknak

A korrupcióellenes jogszabályrendszer nagyban segítette a vagyonosodást vizsgáló oknyomozó újságírókat.  Végre elkezdhették vizsgálni a közszereplők anyagi helyzetét. A politikusok  addig azt hangoztatták, hogy nincs semmijük, szegények (szerk. megj. emlékszünk még Vladimír Mečiar Opel Corsácskájára?). Közben villáik, drága autóik voltak. Ahogy a média sorra derítette ki a valóságot, a vizsgálat előrehaladtával a politikusok magyarázata is megváltozott. Elkezdték hangoztatni, hogy örököltek.

 hirdetes_300x300  
laura
Kép: esemény fb oldala.

Azt gondoltuk, hogy az egész eljárás elrettentő példaként fog szolgálni a politika számára” – mondta Laura Stefan. Ennek ellenére három héttel ezelőtt egy újabb nagy hal, Bukarest főpolgármestere bukott le kenőpénz  miatt. Ezt megelőzően a főpolgármester jobb kezét kapcsolták le. És még nincs vége.

Úgy néz ki, a gyakorlatban mintha mi sem történt volna. Minden megy tovább a maga útján. Soha nem lesz vége” – tette hozzá Laura Stefan.

A Romániában felszínre került ügyek sejtetni engedik, mi is zajlik a felszín alatt, a kulisszák mögött. „Fontos dolog az is, hogy az új korrupcióellenes jogszabályokkal megnyílt a lehetőség új szereplők számára a politikában” – magyarázza. Korábban ugyanis nagyon nehéz volt betörni az aktív hatalmi szereplők közé.

Az, hogy mindez mire lesz elég, a következő választások után derül ki. Attól függően, hogy Románia polgárai akarják-e, hogy változzon a politikai kínálat. „Nem mondhatom, hogy optimista vagyok, de hiszem, hogy lehetséges. És ha Romániában lehetséges, akkor máshol is” – zárta a szakértő.

laura3
Laura Stefan. Kép: Körkép.sk, Király Zsolt

A politika és az etika

A panelbeszélgetés további részében a szlovák tapasztalatok és az itteni valóság került megtárgyalásra.

Iveta Radičová korábbi szlovák kormányfő szerint a hatalom megosztása nem elég a függetlenséghez. „Meg kell osztani a hatáskörök gyakorlását is. Szlovákia ma nem jogállam, hanem a jogi szolgáltatások országa, ahol az utóbbi nyerésre áll a jogállammal szemben” – fogalmazott.

Véleménye szerint minden intézmény olyan minőségű, amilyen minőségűek az alkalmazottai. A törvényesség és az etika közti különbségre is rámutatott, hozzátéve, hogy az etikát a politikában ne keressük.

Kamil Krnáč szerint, aki Szlovákia legsikeresebb antikorrupciós csomagjának a szerzője még 2010-ből, minden az egyénen múlik. „Mielőtt beléptem a politikába, naiv elképzelésem volt arról, hogy létezik egy szűk fal, amit ha sikerül áttörni, minden rendben lesz. Azóta rájöttem, hogy nem a szabályok a fontosak, nem az a lényeg, hogy mi van a papírra írva. Minden az embereken múlik, akiknek ha voltak is ideáljaik, mér rég elveszítették őket“ – emelte ki.

laura5
Kamil Krnáč bal szélen. Kép: Körkép.sk, Király Zsolt

Minden az egyénen múlik

Nem véletlen, hogy egyetlen politikust sem ítéltek még el Szlovákiában, de még odáig sem jutottunk, hogy legalább valaki bíróság elé került volt. „A nyomozóktól is kérdeztem, hogy hol a hiba?“ – jelentette ki Krnáč. Elmondása szerint a rendőrök között vannak, akik ezeket a politikai ügyeket megkapják, és az ügy megakad. És hiába vannak olyanok is köztük, akik ugyan szeretnék tovább vinni az ügyeket, de nem ők kapják meg ezeket az ügyeket. „De ha még tovább is jutna a nyomozás, itt van a bíróság, mely bármikor leállíthajta, visszautalhatja a nyomozást kezdeti szakaszába.

Képzeljenek el egy olyan hokimeccset, ahol az eredmény attól függ, hogy ki hogyan egyezik meg a bíróval.“ Ezért nem került még rács mögé az önálló Szlovákia eddigi 26 éve alatt egyetlen politikus sem, de még bíróság elé sem állítottak senkit.

A degradálódott társadalommal is óriási a probléma, hiszen a korrupció erényként, ügyességként, elismerésként van kezelve. „Ismét csak az embereken múlik“- emlékeztetett Krnáč.  A korrupció erős és ellenálló. Ha valaki úgy dönt, hogy szembeszáll, azonnal rájön, hogy mennyi ellensége van. Mert akik ellenségként tekintenek ránk, azoknak lelkiismeret furdalásuk van, és lenézően tekintenek az emberre. „Hányan döntenek ilyen helyzetben úgy, hogy mégis belevágnak?“ – kérdezte Krnáč, aki szerint ha következő 20 évben sem ítélünk el senkit, az az abszurditás is kiderülhet, hogy nincs is itt korrupció.

A médiának is megfelel a mai helyzet

A korrupcióellenes szakértő a későbbiekben a szlovák sajtót kritizálta, mely szerinte a mai negatív viszonyok legnagyobb alakítója. „És mindez valakinek nagyon megfelel.“ Ahelyett, hogy a média értékelné, ami fontos, nagyon gyakran inkább a valóságot ferdíti. Például amikor a bíróságok önállóságának csorbításáról volt szó. Az, hogy a szlovák igazságszolgáltatás 25 éve nevetséges, Krnáč  szerint egyáltalán nem érdekelte a sajtót.

laura6
Kép: Körkép.sk, Király Zsolt

Mint elhangzott, az egyetlen út a közvélemény bevonása. Egyénileg ugyanis könnyebben lehet manipulálni az embereket, mint az egész társadalmat. Jó, ha 10 valóban független és szabad ember van ma Szlovákiában – hangzott el a fórumon. Egyelőre a status quo áll győzelemre.

Iveta Radičová is egyetértett abban, hogy legyen szó bármilyen sikerről, a médiában negatív hírek tömkelegével van ellensúlyozva. Legyen akármennyire is elhivatott az illető, elveszik a kedvét attól, hogy bármit is csináljon.

A probléma az, hogy maga a rendszer hibás, ami az egész társadalomra jellemző” – hangsúlyozta Radičová. „Amit az alkotmány lelkének nevezhetnénk, és melynek hiányával nap mint nap találkozunk, és az egész társadalmunkat jellemzi.” – zárta Radičová.

Király Zsolt

A beszélgetés teljes felvétele itt megtekinthető:

Nyitókép: Körkép.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!