Több száz sugárfertőzött jármű egy helyen. A Csernobiltól 15 kilométerre lévő Rassokha mellett található roncstemetőben van minden: páncélozott katonai járművek, tankok, buszok, tűzoltóautók, gazdasági és tehergépek, és hatalmas orosz helikopterek is. Közös nevezőjük, hogy részt vettek a csernobili atomkatasztrófát követő mentési és fertőtlenítési munkálatokban, ezért mindegyikük sugárfertőzött.

 

A világ legismertebb nukleáris balesetét követően (kissé megkésve) tízezreket evakuáltak a szovjet katonák. Több ezer Ikarus és LAZ busz vett részt a kitelepítésekben, elsősorban a csernobili erőmű melletti Pripjaty városából.

 

Fotó: artificialowl.net

 

Az evakuálás után megkezdték a kármentesítést, a környező falvakat a földdel tették egyenlővé, a sugárzásból tekintélyes dózist kapó személygépkocsikat bezúzták, vagy egy részük szintén az 1987-ben létrehozott járműtemetőben kapott helyet.

 hirdetes_810x300  

 

A tűzoltóautók közül sok a katasztrófa bekövetkezte után rögtön részt vett a mentésben, a tűzoltók nem is tudták, mekkora veszélynek vannak kitéve.

 

Fotó forrása: nuclearflower.com

 

Fotó forrása: Nuclearflower.com

 

Az első szarkofág építéséhez is rengeteg erőgépet használtak, ezek is kivétel nélkül Rossakhában kötött ki, ahogy a bevetett katonai lánctalpas buldózerek is. A hadsereg belülről légmentesen zárható BTR-60-as és BRDM 2-es típusú hackocsikat is bevetett a munkálatok során, és bár ezek is ellenálltak a radioaktív pornak, a sugárzás miatt végül szintén a temetőbe kerültek.

 

Fotó forrása: artificialowl.net

 

A szovjet légierő gigászi, Mi-26-os, Mi-8-as, Mi-17-es és Mi-6-os helikoptereket is bevetett, amelyek egész közel kerültek a radioaktív tűzhöz.

 

Fotó forrása: nuclearflower.com

 

A járművek egy jelentős része az elmúlt évtizedekben eléggé megfogyatkozott. Sokan a fémet leszerelték és eladták, mások az autóalkatrészeket szerelték ki és értékesítették. A sugárzás persze ebbe az ügyletben nem volt szempont.

 

A Rossakha-i roncstemető 2008-ig volt látogatható, a katasztrófaturisták százai ültek bele a sugárfertőzött járművekbe, szuveníreket vittek haza. 2008-ban aztán megtiltották a telep látogatását. Ma az a hír járja, hogy a járművek nagy része már eltűnt. A cikkünkben felhasznált képek 2006-ban készültek.

 

Fotó forrása: MedicWiz.com

 

Fotó forrása: Nuclearflower.com

 

Fotó forrása: Nuclearflower.com

 

Fotó forrása: Balkanist.net

 

Fotó forrása: motorpasion.com

 

fotó forrása: Mapio.net

 

Körkép.sk, TN.com.ar, BBC.com

Nyitókép: TN.com.ar

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!