Németországban politikai viták tárgyává vált, hogy bajor tartományi kormányfő elrendelte, hogy minden középület bejárati helységében el kell helyezni egy feszületet, amely egyértelműen jelzi „Bajorország és Németország történelmi és kulturális identitását”.

 

A baloldali pártok kemény kritikával illették Markus Söder tartományi kormányfőt az intézkedés hírére, Erdoganhoz hasonlították, és azt állítják, hogy alkotmánysértő az intézkedés.

 

A német alkotmány ugyan előírja, hogy az államnak felekezeti szempontból semlegesnek kell lennie, azonban a kereszt-elhelyezési rendelet csak azokra a hivatalokra vonatkozik, amelyek tartományi hatáskörben vannak (bíróságok, iskolák, stb.). Ennek ellenére több jogi szakértő szerint is jogsértő az intézkedés.

 

 hirdetes_400x285  

Egyébként Bajorország többsége katolikus felekezetű (50,5 százalék), 18,8 százaléka pedig protestáns keresztyén.

 

A baloldali pártok nemzeti populizmussal vádolják Södert és a CSU-t, Angela Merkel pártjának testvérpártját. A Német Protestáns Egyházi Szövetség ellenben üdvözölte a lépést.

 

Bajorország minden hivatalába feszület kerül

 

Száműzik a keresztény jelképeket

 

Németországban hatalmas botrányt kavart, hogy buldózerekkel romboltak le egy 19. századi neoromán templomot, hogy helyén lignitbányát telepítsenek. Franciaországban is hasonló a helyzet, ott nem bányákat, hanem parkolókat és bevásárlóközpontokat építenek a templomok helyére.

 

Templomrombolás Németországban: buldózerekkel estek neki a 19. századi neoromán templomnak

 

Európa a keresztény értékek tekintetében némileg talán identitásproblémákkal küzd. Az Európai Alkotmányról a 2000-es évek elején zajló viták miatt végül kimaradt a tervezetből Isten és a keresztény kulturális és történeti gyökerek említése. A nyugati „mag-Európa” országai pedig szinte kényszeresen igyekeznek nem mutatni semmilyen vallási részrehajlást.

 

Ugyanakkor joggal érte a politikusokat kritika amiatt, hogy már átestek a ló túlsó oldalára. Franciaországban tavaly októberben a Francia Államtanács úgy döntött, hogy Bretagne kisvárosában felállított II. János Pál szoborról el kell tüntetni a keresztet, mert az

 

„elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel”

 

Idén márciusban végül a liberális és muszlim nyomásra a bíróság is úgy határozott, hogy nem csak a keresztnek, de az egész szobornak távoznia kell a közterületről.

 

Eltávolítják a keresztet II. János Pál pápa szobráról

 

Körkép.sk

Nyitókép: DW:com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!