A Hagyományok Háza idén is számos Kárpát-medencei tánctáborba hívja az anyaországi fiatalokat. A résztvevők kiváló helyi táncpedagógusok irányítása mellett ismerhetik meg az adott táj tánchagyományát, emellett találkozhatnak felvidéki és erdélyi fiatalokkal, s megtapasztalhatják a közös munka élményét is.

 

Magyarországon a vidéki amatőr néptáncegyüttesek, művészeti iskolák jelentős szerepet játszanak közösségteremtésben, az identitás erősítésében. Komoly szakmai munkájukat jól bizonyítják a minősítőkön és a versenyeken elért eredményeik. A csoportok legkiválóbb táncosai egyben a hazai profi táncegyüttesek legfőbb utánpótlását is jelentik. Az együttesek többségében a szakmai munka eredeti anyagok alapos megismerésével társul.

 

Az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya támogatásával indított Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül című program keretében a Hagyományok Háza 2018. nyarára számos néptánctábort szervezett. A határon átívelő rendezvényeknek Felvidék és Erdély magyar lakta vidékei adnak otthont.

 

 hirdetes_810x300  

 

A találkozók kiváló alkalmat biztosítanak a résztvevőknek, hogy a helyi táncpedagógusoktól, zenészektől „tiszta forrásból” megtanulhassák az adott falu, tájegység táncait, zenéit, hagyományait. A megszerzett tudást pedig az ifjak az anyaországban hasznosíthatják. Idén 120 magyarországi fiatal vesz részt e rendezvényeken.

 

Az első táborok július elején, Nagyváradon és Várhosszúréten sikeresen lezárultak. A püspökladányi Csimpolya Táncegyüttes fiataljait a partiumi városban a Csillagocska táncegyüttes a sóvidéki táncok rejtelmeibe avatta be, míg Felvidéken a szécsényi és komlói fiatalok bukovinai és tardoskeddi táncokat roptak.

 

Nyárszón, a jelenleg is folyó Kalotaszegi Vándor néptánctábor a 14-18 éves fiatalokat szólítja meg, s a salgótarjáni Ifjú Nógrád Táncegyüttes tagjai a Kalotaszeg Néptáncegyüttes tagjaitól tanulhatnak.

 

A programsorozat 2018. augusztus 7-11. között a felvidéki Zsigárdon zárul. A mátyusföldi településen a berettyóújfalui Bajnóca Egyesület bogártelki és mezőkölpényi táncokkal gazdagodik.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!