Nyitókép: security-luxemburg.com/A belga-luxemburgi határhoz vezető autópálya a reggeli órákban

 

Luxemburg lesz az első ország a világon, ahol minden tömegközlekedési eszköz használata ingyenes lesz. A vonatok, a villamosok, autóbuszok jövő év nyarától ingyenesek lesznek az európai kisállamban. Legalábbis ezt tervezi az újraválasztott Xavier Bettel vezette koalíciós kormány.

 

A Demokratapártból, a baloldali Luxemburgi Szocialista Munkáspártból és Zöldekből álló koalíció a választási programjában ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a környezet védelme érdekében.

 

A baloldali kormány a marihuána legalizálását is tervezi és újabb két államünnep (és munkaszüneti nap) bevezetését is kilátásba helyezte.

 hirdetes_810x300  

 

Luxemburg fővárosát, Luxembourgot sújtják a világ legnagyobb dugói. A város mindössze 110 ezer lakossal rendelkezik, de másik 400 ezer ember ingázik oda munkavégzés céljából. A 2016-os adatok szerint átlagban 33 órát töltöttek dugóban éves viszonylatban. Luxemburg egy 600 ezer fős miniállam, de naponta 200 ezer francia, belga és német ingázó állampolgár lépi át a határát.

 

A kormányzat már az előző választási időszakban is hasonló intézkedéseket vezetett be. Minden 20 év alatti személy számára ingyenessé tette a tömegközlekedést.

 

A luxemburgi kormány javaslatának részleteit azonban még ki kell dolgozni. A teljes jegyrendszer megszüntetésére még 2020-ig biztosan várni kell, és még az is kérdéses, hogy az ingyenes utazás érvényes lesz-e a magasabb osztályú vonatok használatára is.

 

Luxemburg Európa egyik leglégszennyezettebb országa. Bár az kis ország nem rendelkezik számottevő iparral, lakosai elsősorban szolgáltatásokból és pénzügyi intézmények tevékenységéből élnek, a szomszédos Németország és és Belgium felől rengeteg károsanyag érkezik légterébe. Ebből a szempontból a kormány intézkedése inkább jó marketingfogás, leszámítva a dugók csökkentésének hatását.

 

HNonline.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!