Nyitókép: Thinkstock

 

Az SaS ellenzéki párt szerint a páciensek jövőre akár harminc eurót is fizethetnek azért, ha külön időpontot akarnak kérni az orvostól.

 

„Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem a páciensek megfelelő tehermegosztása ellen vagyunk a nem elsőbbséget élvező diagnózisokkal szemben. Mi voltunk azok, akik törvényjavaslatot terjesztettünk be azért, hogy a páciensek időpontot tudjanak fizetni az egyes orvosoknál. Viszont a maximális illetéket 10 euróban kellene meghatározni“

 

– mondta Jana Cigániková, SaS-es képviselő.

 hirdetes_810x300  

 

„A Smer ferde világában – ami januártól lép érvénybe – a pácienseknek a kivizsgálás teljes összegét meg kell majd fizetniük“

 

– hangsúlyozta.

 

A betegek így kétszeresen fognak fizetni: egyszer az egészségügyi biztosítást, másodszor pedig a berendelési díjért az orvosnak. Cigániková szerint már az is példátlan, hogy az embereknek az elsődleges ellátásért is fizetniük kell. Véleménye szerint az egészségügyi ellátást teljes egészében az egészségügyi biztosítónak kellene állnia, és az embereknek meg kellene hagyni a lehetőséget arra, hogy maguk döntsék el, szeretnének-e külön időpontot.

 

Az SaS által kritizált berendelési díj abban az egészségügyi ellátásról szóló törvényben kapott helyet, ami januártól lép érvénybe. Az ellenzéki párt úgy tekint erre az egészre, mint egy büntetésre, amit azokra a dolgozó emberekre róttak ki, aki nem engedhetik meg maguknak azt, hogy egész nap az orvosnál üljenek, így kénytelenek lesznek fizetni.

 

„Hihetetlen, hogy mindezt a szociáldemokraták csinálják”

 

– értékelte Cigániková.

 

Minisztérium: az egészségügyi ellátás továbbra is díjmentes lesz

 

Az egészségügyi minisztérium állásfoglalásában azt írta, garantálja, hogy a rendes rendelési idő alatt a pácienseknek ne kelljen semmilyen díjat fizetniük az egészségügyi ellátásért.

 

A gazdaságilag aktív polgárok számára 2019-től egy újdonsággal rukkol elő az egészségügyi tárca – az orvosok plusz időpontokat vezethetnek be a rendelési időn felül. Ezekért az időpontokért külön díjat fog kelleni fizetni a pácienseknek, amelynek nagysága maximum harminc euróig terjedhet.

 

A plusz rendelési idő korlátozott lesz, tehát semmilyen módon nem fogja befolyásolni az ingyenes egészségügyi ellátást.

 

„Ezzel az intézkedéssel segíteni szeretnénk a gazdaságilag aktív lakosságot, de semmi esetre sem engedjük meg, hogy azok a páciensek, akik nem szeretnének hozzáfizetni az ingyenes ellátáshoz, bármilyen módon korlátozva legyenek“

 

– mondta Andre Kalavská egészségügyi miniszter.

 

A tárca hangsúlyozza, hogy az egészségügyi ellátás továbbra is díjmentes lesz, az embereknek egy centtel sem kell többet fizetniük érte, mint eddig.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!