Az ökumenikus imahét gondolata 1908-ban született meg, kezdeményezői az anglikán és a katolikus egyház tagjai voltak az Amerikai Egyesült Államok Graymoor városában.

 

A vallási rendezvényhez fokozatosan csatlakoztak a világ más-más országaiban tevékenykedő keresztény gyülekezetek, térségünk azonban csak a rendszerváltást követő szabad vallásgyakorlás visszanyerése után szerzett erről tudomást. Így keresztény közösségeink együtt-imádkozása egy-két évtizedes múltra tekinthet vissza.

 

A történelmi egyházak közös istentiszteleteinek fő célja a krisztusi egység megteremtése. Az összejöveteleken a katolikus, a református, az evangélikus és a baptista hívők egymás templomait látogatják, és együtt imádkoznak az ezer veszéllyel fenyegetett világ megenyhüléséért, megtisztulásáért.

 

 hirdetes_300x300  

A 2019-es ökumenikus imahét programját az Indonéziában élő keresztények állították össze, melynek alapigéjét Mózes ötödik könyvéből választották:

 

Az igazságra és csakis az igazságra törekedj!

 

Az ökumenikus imahét régiónkban is a január 20 – i vasárnapi istentiszteletekkel vette kezdetét, melyet az elkövetkezendő héten több rendezvény követett.

 

A református templom oldalsó bejárata

 

Csütörtökön a komáromi református templomban Marci Márió református lelkész hirdetett igét. Az istentiszteleten más keresztény felekezetek tagjai is részt vettek, és együtt imádkoztak a református testvérekkel.

 

A katolikus hívekre nagy hatást gyakorolt Komárom legtágasabb templomának belső tere, és a gyönyörű szószék, melyről a fiatal tiszteletes Isten igéjét hirdette, Lukács evangéliumának 4. fejezetéből.

 

 „Az ÚR Lelke van énrajtam, mivel felkent engem, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek; azért küldött el, hogy a szabadulást hirdessem a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat, és hirdessem az Úr kedves esztendejét.”

 

A szószéken Marci Márió lelkész

 

Marci Márió az igéhez kapcsolódóan prédikációjában a világban egyre jobban megmutatkozó egyenlőtlenségekre, igazságtalanságokra utalt, és hangsúlyozta az indonéziai keresztények által választott alap-igéhez kapcsolódó gondolatukat:

 

” Nehéz békékében élni, ha hiányzik az igazság! „

 

Keresztyéni küldetésünk tehát, hogy hitünket megvallva az igaz ügyek mellett tanúságot tegyünk, és saját életvitelünkkel a békesség, a szeretet hordozói legyünk.

 

Az istentisztelet alatt a 276. zsoltár hangzott el, mely így kezdődik:

 

Egyedüli reményem óh Isten, csak Te vagy …

 

Balról az első – Oláhné, Vitéz D. Ilona, a Komáromi Református Egyházközség gondnoka

 

Az összejövetel végén Marci Márió tiszteletes megáldotta a közösséget, és az egybegyűltek a zsoltár záró versszakát énekelték:

 

Uram a nyomorultat, a gyöngét el ne hagyd,

Az árvát, elhagyottat gyámolítsd Te magad!

A szegényt, ki remélve csak reád néz az égre:

Úr Isten el ne hagyd!

*

Az ökumenikus imahét keretében pénteken délután a Református Egyházközség gyülekezeti termében a Római Katolikus Plébánia küldötteként Lépes Lóránt atya szólt a hívekhez.

 

Lépes Lóránt atya az ige felolvasása közben, mellette Fazekas Zsuzsanna tiszteletes asszony a Biblia fölé hajolva

 

Mindezek előtt Fazekas Zsuzsanna tiszteletes asszony üdvözölte az egybegyűlteket Dicsértessék a Jézus Krisztus! és Áldás, békesség! köszöntéssel.

 

A keresztény közösség elsőként zsoltárokat énekelt, mely meghitt hangulatot teremtett a gyülekezeti szobában.

 

„Itt van Isten köztünk: jertek Őt imádni, hódolattal elé állni!” ( 165. dicséret )

 

A zsoltáréneklést követően Fazekas Zsuzsanna tiszteletes asszony rövid bevezetővel előkészítette ez egybegyűlteket az ige befogadására, hogy a testvéri közösségben magunkévá tehessék Isten lelkének üzenetét. Ezután átadta a szót Lépes Lóránt atyának.

 

Az imaközösség

 

A plébános elsőként Kiss Róbert kanonok úr üdvözletét tolmácsolta, aki az adott időben lelki gyakorlaton vesz részt. Lóránt atya szintén az Indonéziában kidolgozott ökumenikus imahét programja szerint építette fel beszédét. Elsőként egy részletet olvasott fel Jeremiás könyvének 10. fejezetéből:

 

Az Úr hatalmával megalkotta a földet; bölcsességével megteremtette a világot, és okosságával kifeszítette az egeket. 13Ha felhangzik mennydörgő szava, a vizek csak úgy zúgnak az égen; felhőket hajt a föld határáról, villámokat támaszt a zivatarhoz, és tárházaiból kiengedi a szelet. 

 

Mindnyájan Isten teremtményei vagyunk, és a magunk emberi gyarlóságában egyedüli helyes út, ha megpróbáljuk követni az ő bölcsessége által mutatott utat –  e gondolatsor kifejtése után a plébános áttért  Márk evangéliumának  16. fejezetére, és  erre építette további beszédét:

 

…megjelent magának a tizenegynek is, amikor asztalnál ültek, és szemükre vetette hitetlenségüket, keményszívűségüket, hogy nem hittek azoknak, akik látták őt, miután feltámadt. 15Ezután így szólt hozzájuk: „Menjetek el szerte az egész világba, hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek …

 

Az imaközösség zsoltárokat énekel

 

Ezekben a zűrzavaros nehéz időkben, melyeket ma is élünk, keresztényi  feladatunk saját életvitelünkkel példát mutatni a körülöttünk élők számára. Lóránt atya a mindennapi életből merített példákkal szemléltette, hogy saját hitünk megvallásával, jó cselekedeteinkkel, a békességre törekvéssel mi is az apostolok útját követhetjük.

 

Az atya szavai után a hitközösség tagjai saját tapasztalataikat megosztva maguk is szabadon hozzászóltak az elhangzottakhoz, majd ismét zsoltáréneklés következett, mely szemmel láthatólag fokozta a bensőséges hangulatot. A katolikus csoport javaslatára több szent éneket is elénekeltek.

 

A komáromi református templom

 

A Református Egyház gyülekezeti termében megtartott imaközösség teljesítette missziós küldetését, hiszen a jelenlévők lélekben gazdagodva tértek vissza embertársaik közé. Örvendetes, hogy az alkalomra a református és a katolikus egyház tagjai is nagy számban jelentek meg, miáltal a közösségi teremben egyetlen hely sem maradt szabadon.

 

Fazekas Zsuzsanna tiszteletes asszony az Úrnak hálát adó szavai után Lépes Lóránt atya megáldotta az imaközösséget.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!