A kanadai Rákóczi Alapítvány pályázatot hirdet a 26. Diákok Határok Nélkül – Magyarságismereti Mozgótábor

programján való részvételre 2019-ben

 

Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez! Mindehez nem kell mást tenned, mint pályázni a Rákóczi Mozgótáborra!

 

Tanulmányaikban eredményes, tehetséges, kreatív, talpraesett 15-19 éves fiatalok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek népünk történelme, hagyományai, irodalma és műemlékei iránt.

 hirdetes_810x300  

 

Magyarságismereti Mozgótábor

 

A határon túli magyar és kanadai fiatalok magyarországi körútja, melynek során a résztvevők mélyebben megismerkednek a magyar történelemmel, kultúrával és művészetekkel, valamint egymással, az otthonról hozott kulturális értékekkel (ének, tánc, vers stb.) és ezeket a tábor tagjai számára is közkinccsé teszik.

 

Helyszínei:

Pécs, Miskolc (3-3 nap), Budapest (4 nap)

Időpontja:

  1. június 27. – 2019. július 8.

Szervezői: 

  1. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatalokért (Budapest), Rákóczi Alapítvány (Kanada), Templomos Lovagrend (Magyarország)

 

Akik pályázhatnak:

 

  • azok a magyar fiatalok, akik a Kárpát-medencében, határon túli magyar területen élnek
  • életévüket 2019. június 27-ig betöltötték, de még nem töltötték be a 19. életévüket
  • elkötelezetten érdeklődnek a magyar történelem és kultúra iránt
  • az alább megadott pályatételek egyikét kidolgozzák és benyújtják az illetékes referensnek
  • korábban nem vettek részt Magyarságismereti Mozgótáborban
  • vallásukat gyakorló fiatalok, felekezeti hovatartozástól függetlenül

 

A pályázathoz csatolni kell:

 

  • önéletrajzi leírást:
    • – elérhetőségek – levelezési és e-mail cím, telefonszám
    • – családi körülmények ismertetése
    • – eddigi tanulmányok, iskolák, érdeklődési körök, szakkörök
    • – versenyek és azon elért helyezések, közösségi feladatok
  • tanár (osztályfőnök esetleg igazgató), lelkész ill. közéleti személyiség ajánlását (összesen 2db ajánlás)
  • nyilatkozatot arról, hogy korábban még nem vett részt Magyarságismereti Mozgótáborban

 

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. április 23.

 

A pályázat a területileg illetékes referensnek nyújtandó be (alább közölve) elektronikus vagy postai úton.  A pályázat elbírálásnak végeztével a helyi referens  minden esetben értesíti a pályázókat.

 

 

Pályatételek: kidolgozandó az egyik, min. 2 max. 3 oldal terjedelemben – géppel (times new roman betűtípus, 12-es betűméret) vagy kézzel írva:

 

1. II. Rákóczi Ferenc emlékév

 

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2019-ben II. Rákóczi Ferenc emlékévet  hirdetett annak alkalmából, hogy II. Rákóczi Ferencet 315 évvel ezelőtt Gyulafehérváron erdélyi fejedelemmé választották. 2020. szeptember 17.-ig tart majd az emlékév és az eseménysorozat, amikor Rákóczi egész Magyarország vezérlő fejedelmévé választásának 315. évfordulójára emlékezünk.

 

Hol találhatóak a te régiódban emlékhelyek? Mi a történelmi jelentősége? Hogyan viszik tovább II. Rákóczi Ferenc emlékét ott ahol élsz? Mit üzen ma számodra II. Rákóczi Ferenc? Meséld el életét, miért tartják óriási hősnek nem csak a magyarok, a ruszinok, a szlovákok és a románok is?

 

2. Te hogyan látod?

 

Készíts festményt, rajzot, videót, írj verset, novellát, szösszenetet, értekezést vagy akár dalt arról, hogy te hogyan éled meg a mindennapjaidat a kisebbségben. Fektesd a hangsúlyt a pozitívumokra.

 

Mi az, ami tetszik? Mik az előnyei annak, hogy kisebbségben élsz? Esetleg, hogyan tudsz fejlődni/kibontakozni ott ahol élsz? Hogyan tudod megmutatni magyarságod büszkeségét a környezetednek legyen az magyar vagy más nemzetiségű?

 

3. Magyar iskolák helyzete

 

Mutass be a régiódból egy magyar iskolát, annak történetét, jelenlegi állapotát, helyzetét. Mi a magyar nyelvű oktatás jövője az adott településen? Hogyan lehet biztosítani az intézmény fennmaradását?

 

4. A nemzettudat és a sport összefonódása

 

Hős magyarországi, vagy határon túli magyar olimpikonok, focisták, más sportágban kimagasló egyének hatásai a nemzettudatra. Sokan vannak köztük akik magyarként valamelyik szomszédos országot képviselték egy-egy nemzetközi eseményen, ezáltal hidat képezve kisebbségünk és a velünk együtt élő többségi nemzetek között! (Ide kapcsolódhat Puskás kultusza is, lehet írni a mai magyar válogatottról, a csíki hokiról vagy pl. a román első osztályban egyetlen magyar focicsapatként küzdő Sepsiszentgyörgyről és szurkolóiról, Dunaszerdahelyről stb.)

 

5.Menni vagy maradni’ elvándorlás kontra szülőföldön maradás – videó anyag

 

Ez a téma mostanában nagyon aktuális az egész Kárpát-medencében. Készíthetsz interjút barátokkal, családtagokkal, tanárokkal, közéleti személyiségekkel, bemutathatod benne szülőfölded képekben is. Technikailag ez már telefonnal is kivitelezhető. Tartalmas filmeket várunk amelyet filmesek bírálnak majd.

 

A nyertes pályázók részt vehetnek a Magyarságismereti Mozgótáborban melynek  a részvétel költségeit az Alapítvány fedezi.

 

A pályázati anyagot az alábbi referensnek kérjük elküldeni:

 

Kálmán Hajdók Katalin

E-mail: rakoczifelvidek@gmail.com

Telefonszám:  +421 917 777 734

Cím:

Bacsáková 241/21

92901 Dunajská Streda

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!