Nyitókép forrása: atlanticsentinel.com

 

Ukrajna, Románia és Szlovákia a legkevésbé baráti országok a magyarországiak szemében – derült ki a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány által közzétett, felnőtt lakosság körében végzett felmérésből, ami a Geopolitika.hu-n jelent meg. A „legkevésbé baráti” kifejezés azonban megtévesztő lehet. Szlovákia valójában a semleges zónában végzett, de Románia és Ukrajna valóban sereghajtók. A három országban azonban van valami közös.

 

A PAIGEO kutatása szerint Magyarországot legbarátibb viszony Lengyelországhoz fűzi. A két roszág kapcsolatát a megkérdezettek 65,2 százaléka barátiként, vagy inkább barátiként jellemezte. Lengyelország után némi szünet után Ausztria (51,6 százalék), Csehország (51,4 százalék), Japán (48,9 százalék), Olaszország (47,9 százalék), Nagy Britannia (47,7 százalék), Oroszország (47,74 százalék) következnek.

 

Csak az oroszok után jön Németország és Kína. Szlovákia a pozitív válaszok tekintetében a semleges zóna határán van Franciaországgal és az Egyesült Államokkal. Szlovákia esetében csak a válaszadók 40 százaléka mondta azt, hogy baráti vagy inkább baráti a viszonya Magyarországgal. A negatív válaszok tekintetében azonban dobogós helyen szerepel.

 hirdetes_810x300  

 

A legkevésbé barátibbnak tekintett országok a felmérés szerint Románia és Ukrajna. Az ő esetükben nem csak alacsony a pozitívan nyilatkozók (baráti vagy inkább baráti viszony) aránya, de a legmagasabb az őket ellenséges vagy nagyon ellenséges országként látók aránya – 20 százalék. A harmadik leginkább ellenségesnek tartott ország pedig épp Szlovákia (15,3 százalék). Románia egyébként mindössze 28,2 százaléknyi pozitív választ (baráti, inkább baráti) kapott, Ukrajna pedig csak 29,4 százaléknyit.

 

A Geopolitika.hu az Ukrajnára, Romániára és Szlovákiára vonatkozó eredmények hátterében a trianoni békeszerződés emlékét, az azóta is folyamatosan fel-fellángoló kisebbségi konfliktusokat és a külhoni diaszpórát hátrányosan érintő intézkedéseket látja.

 

A felmérés egyébként a magyarországi lakosság külpolitikai tájékozottságát és tájékozódási szokásait volt hivatott feltárni. A teljes felmérés megtekinthető a Geopolitika.hu oldalán.

 

Forrás: Geopolitika.hu/reprofotó

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.