Talán nem túlzás párhuzamot keresni a felvidéki és az erdélyi magyar politizálás között. Az alaphelyzet az, hogy mind az erdélyi, mind a felvidéki magyarság lélekszáma drámai módon csökken, és – akárcsak nálunk – Erdélyben is több politikai pártra szakadt a magyarság, pedig a közösség szempontjából ez egyenlő az öngyilkossággal. Az elmúlt közel harminc év tapasztalatai is alátámasztják: a kisebbségben lévő népcsoport szülőföldjét a nagypolitika csak akkor tudja érdemben képviselni, ha egységes, és egyfajta néppártos összefogásra képes, s ha felül tud emelkedni a soraiban létező eszmei különbségeken.

 

Mert nem vagyunk jó helyzetben. A többségi nemzetek egyre kevésbé kínálják a határon túli magyar közösségek számára azokat az alapvető dolgokat, amelyek megmaradásunk sarkkövei, és amelyeket elvileg nemzetközi szerződések garantál(ná)nak. (..) Elérkeztünk a falig, ahonnan nincs tovább. Vagy össze tudunk fogni érdekeink képviseletében, vagy alávetjük magunkat a „nemzeti” törekvéseknek, az asszimilációt erősítő többségi akaratnak.

 

Ebben a kontextusban nyilatkozott meg nemrég Kövér László, a magyar parlament elnöke is, amikor az erdélyi magyarokat összefogásra és szavazásra buzdította a hétvégi parlamenti választáson. Ezt azóta ki-ki vérmérséklete és eszmei hovatartozása szerint kommentálja, pedig csak arról van szó, hogy a házelnök a magyar nemzet érdekeit tartja szem előtt, amikor megszólal. Ez a magatartás kétség kívül bátrabb, mint az ide-oda kacsintgató, a politikai korrektség köntösébe bújtatott semmitmondás.

 

 hirdetes_300x300  

De vissza a lényeghez: az erdélyi magyarok összefogásához. Bár a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) között komoly ellentétek is feszülnek, a mostani választások előtt ezt félre tudták tenni, közös listán indítják jelöltjeiket a román törvényhozásba. (..)

 

A magyar házelnök egyesek által sérelmesnek tartott beszólásai helyett tehát érdemesebb lenne mifelénk is azzal foglalkozni, hogyan tudjuk megállítani a felvidéki magyarság fogyását, hogyan leszünk képesek hathatósan tenni a szülőföldön való megmaradás és boldogulás lehetőségéért.

 

mkp.sk – Őry Péter: Korrekt semmitmondás vagy összefogás

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!