hídTizenegy év után megdőlt a szlovákiai magyar egypártrendszer. Ami Vladimír Mečiarnak köszönhetően 1998-ban összekovácsolódott,  azt 2009-re Bugár Béla szétverte. A következő választásokon már két alternatíva, két magyar párt közül választhat a felvidéki magyarság.

Bevégeztetett hát az a folyamat, mely már a 2007-es komáromi sorsfordító kongresszus óta (Bugár helyére Csáky) valószínűsíthető volt. Egy szomorú, de tanulságos fejezet zárult le ezzel, a füst felszállt, a nagytőke kivonult, a barikádok felálltak. Kezdődhet a (testvér)harc, indulhat a politikai verseny.

Ha megnézzük az új párt, a Most-Híd alapítóit és vallott elveiket, kissé bizarr kép alakul ki bennünk. Együttműködés, nyitottság, tisztesség, felelősség, bizalom, hirdetik. Bugár Bélával, Simon Zsolttal, A. Nagy Lászlóval, Gál Gáborral, Bastrnák Tiborral közösen, hogy csak a legismertebb neveket említsük.

Az első, nem is olyan régen még búcsút akart inteni a politikának, de előtte még szerette volna kinevelni utódját. Belefáradt, mind mondta, várja az otthoni veteményes, a csinos kiskert. A második inkább csak a miniszterkedés után, a számára balul végződött kongresszust követően lett igazán társadalmilag aktív. Javára szolgáljon, hogy ő legalább tudatosan készült az új zöldmezős beruházásra. A harmadik pragmatikusan állt a dolgokhoz, hisz számára ilyen-olyan okból kifolyólag már úgysem volt jövő az MKP-ban. A negyedig személy karrierje talán a legolvashatóbb az összes közül, hisz az már eddig is teljes mértékben a volt pártelnöktől függött. A Kalligram Alapítvány Jogi Elemző Központjából Bugár hozta őt be a pártba az utolsó pillanatban (ne feledjük, a 2002-es választásokon  jogászként kezdetben még egy bizonyos Tokár Adriánnal számolt a lista, végül azonban Világ(i)osan elhangzott, hogy ez másként lesz). De ki emlékszik  már erre, nem igaz? Nem beszélve arról, hogy információink szerint épp Gál Gábor lett volna az a bizonyos kinevelt utód… Az ötödik személyről talán kérdezzék inkább a komáromiakat.

De hagyjuk a csomagolást, nézzük inkább a tartalmat. Együttműködés és nyitottság, hirdetik a szlovák-magyar kezdeményezést, de szlovák nemzetiségű hídalapítót egyelőre keresve sem találunk. Bár lehet, hogy csak ideig-óráig, a Slovnaftos Jaroslav Spišiak ugyanis, miután e hiányosságot többen szóvá tették, jelezte, hogy talán jönne.

A tisztesség és bizalom szintén alappillérek, de az új párt domain nevét már az MKP-n belüli békéltető tárgyalások során beregisztrálták. Kérdés az is, mennyire adhat bizalomra okot az olyan nüánsz, ha a pártot más-más módon profilálják a szlovák ill. magyar nyelvű honlapon (a szlovákból kezdetben épp a legfontosabb hiányzott, az hogy magyar).

 hirdetes_300x300  

Hiba volna azonban, ha az MKP a sikerrel vett EP-választás után most megkönnyebbülten hátradőlve a megtisztulásról kezdene el beszélni. Egyrészt ebben a játszmában mindkét fél követett el hibákat, másrészt a párt támogatottsága mindenképp megérzi a kiválást. Főleg, hogy a távozók között azért perspektivikus személyek is vannak. Inkább esélynek kell felfogni az egészet, új lehetőségnek, mellyel viszont élni kell tudni. Felvenni a versenyt, programot alkotni, aktívabbnak lenni minden szinten, világosan kommunikálni, és ami talán a legfontosabb, a kilépőket lehetőleg olyan emberekkel helyettesíteni, akik nem csak kvóta káderek, de bevethetők, és hozzá is tudnak tenni az egészhez.

U.I.: Olvasóink a jobb oldalon szavazhatnak.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!