2009 áprilisát írtuk, amikor Iveta Radičová lemondott képviselői mandátumáról. Az ellenzéki politikusnő az után vállalta a szlovák politikában példátlan mértékű önkritikát, hogy egy huszadrangú törvénynél jóhiszeműen a mellette ülő képviselőtársa helyett szavazott.

Történt mindez akkoriban, amikor a honi sajtó Rafael Rafaj és Slota aláírás-hamisítási-, Paška házelnök törvényhamisítási ügyétől, vagy éppen Harabin igazságügy-miniszter hazudozásaitól és maffiakapcsolatától volt hangos.  

Radičová lemondott, hogy visszatérhessen.

A Dzurinda párhuzam

2010 februárjában Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke és listavezetője jelentette be, hogy nem jelölteti magát a 2010-es választásokon. Tette mindezt 10 nappal az után, hogy Robert Fico frontális támadást intézett személye ellen pártja finanszírozási ügyei miatt, melyet Dzurinda képtelen volt megmagyarázni.

 hirdetes_810x300  

Történt mindez akkoriban, amikor a Fico-Slota-Mečiar hármas elképesztő mértékben lopta szét az országot, faliújságtenderek, sztrádaépítés-, meleglevegő-tendereknek köszönhetően pedig milliárdok kerültek illetéktelen kezekbe.

Dzurinda lemondott, hogy a választási kampányt ne a pártfinanszírozás, hanem az emberek problémái és a megoldási javaslatok uralják.

Egyes elemzők szerint a közvélemény és a sajtó akkor naivan ráharapott Fico játékára, aki tolvajként kiáltott tolvajt, mellyel ügyesen terelte el a figyelmet kormánya milliárdos korrupciós ügyeiről.

 A 2010-es választások végül elégtételt hoztak Radičová és Dzurinda számára. Az előbbi miniszterelnök lett, Dzurinda külügyminiszter, Robert Ficoval pedig megtörtént az, amivel senki sem számolt: a baloldal egyeduralkodójaként ellenzékbe szorult.

És eljutottunk napjainkig, ahol a Gorilla-ügy uralja a közbeszédet és a választási kampányt, melybe azért jól időzítve bizonyos érdekek miatt a Sasanka is bezavart (szerk. megj. Az SaS elnökének, Richard Sulíknak, a maffialistán szerepelő vállalkozóval, Marián Kočnerrel való találkozásai).

Aránytalanságok

A közvélemény és a sajtó egy része ismét nem képes akar különbséget tenni az arányok között, és az igazi gorillák felelősségre vonása helyett Richard Sulík politikai likvidálásában reménykedik.

E sorok írója éppen ezért úgy gondolja, Richard Sulíknak követnie kéne Radičová és Dzurinda korábbi példáját, és a politikai kultúra bizonyításaként visszalépnie a 2012-es parlamenzi választásoktól. Hogy önkritikát gyakorolva pártelnökként később visszatérhessen.

Király Zsolt

U.I. Az SaS vasárnap este dönt Sulík sorsáról, aki hétfőn ígért tájékoztatást.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói-oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!