Ami 2009-ben még gépfegyver nélkül nem ment, ma kedélyes féldecizéssel párosult. Orbán Viktor és Robert Fico kedden Pilisszentkereszten találkozott, sokan pedig nem hittek a szemüknek. Így is lehet?

Fico a legjobb a válságellenes küzdelemben, dicséri őt Orbán” (Hospodárske Noviny című gazdasági napilap)

Fico a legjobb harcos a válsággal, mondta Orbán Pilisszentkereszten” (Pravda című baloldali napilap és Topky.sk)

Orbán: Fico tudja, hogy harcoljon a válsággal (SME című jobboldali liberális napilap, mely először szintén az alábbi címmel jelentkezett)

Orbán Pilisszentkereszten: Fico küzd a legjobban a válsággal” ( Aktuality.sk)

 hirdetes_300x300  

 

…tálalják a szlovák lapok és internetes portálok a két kormányfő találkozóját. Nem mellesleg a Pilisi Szlovákok Központjának átadása kapcsán több más dokumentumot is aláírtak, köztük a Komárom és Révkomárom közötti új Duna-híd megépítéséről, valamint a két ország közlekedési kapcsolatainak fejlesztéséről.

„A központ felépülése azt bizonyítja, hogy ha mindkét oldalon megvan a szándék, akkor a kényes kérdéseket is meg tudják oldani. A mai nap történelmi jelentőségű a pilisi szlovákok számára, hiszen a szlovák és a magyar kormánytól ajándékként kapják a szlovák házat“ – lelkendezett a szlovák kormányfő „A magyarországi szlovákság kicsi, de Szlovákiának becses közösség, amelyet meg akarunk tartani, ugyanis saját nemzeti identitásunk részét képezi“ – tette hozzá Robert Fico.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: a magyar kormány arra törekszik, hogy a szlovák kisebbség otthon érezhesse magát Magyarországon, és azt szeretné, ha a szlovákiai magyar kisebbség is otthon érezné magát Szlovákiában.

A kormányfő méltatta a szlovák válságkezelést is. Azt mondta, Robert Fico egy olyan országot vezet, amely tíz évvel ezelőtt a gazdasági teljesítményét tekintve még Magyarország mögött volt. Eltelt tíz év – folytatta -, és például az egy főre jutó nemzeti jövedelem szempontjából Szlovákia Magyarország előtt van. „Szlovákia ugyanúgy küzd a gazdasági válsággal, mint Magyarország (…), ennek ellenére ha meg kellene neveznem egy országot és egy miniszterelnököt, amelyik ország és amely miniszterelnök a legsikeresebben küzd az európai gazdasági válsággal, akkor ott valószínűleg Szlovákiát és Robert Ficót kellene az első helyre tennem” – fejtette ki.

A szlovákoknak láthatóan nagyon tetszettek az elhangzott szavak. Míg a magyarországi híradások főleg a szlovákok új házának átadásáról vagy a komáromi Duna-híd megépítésének aláírásáról szóltak, a szlovák fél élvezte a helyzetet, és fürdött egy jót a dicséretben.

Mint ismert, a kétoldalú találkozó előtti nap Orbán Viktor Berényi Józseffel, az MKP elnökével egyeztetett, információink szerint pedig ugyanaznap találkozóra került sor Robert Fico és a Most-Híd vegyespárt elnöke, Bugár Béla között is (bár ez utóbbi nem volt sajtónyilvános.) Nem tudni, hogy mindez hozzájárult-e a látott előadáshoz, Orbán Viktor mindenesetre beletrafált.

Rájött, hogy a hiú szlovákokkal szemben kontraproduktív az izmozás, helyett másvalami  lehet a hatásos tárgyalási stílus. Kedélyesen, nagyvonalúan, gesztusokkal példát mutatni kisebbségpolitikából. Majd hagyni és beszéltetni az otthon nemzetállami törekvésekben jeleskedő Robert Ficot. Hogy a magyarországi szlovákokkal kapcsolatos szavait később a felvidéki magyarokra vonatkoztatva lépni lehessen a nemzeti együttműködés rendszerének irányába.

Orbán Viktor rámutatott: ma a szlovák-magyar közös határon 28 helyen van közúti kapcsolat, vagyis átlagosan 24 kilométerenként van összeköttetés, a mostani egyezménnyel azonban célul tűzhető ki az, hogy 90-re nőjön a közúti kapcsolatok száma, s így a jövőben 7,5 kilométerenként lenne összeköttetés a két ország között.

A magyarországi 15 kilométeres határövezetben 366 település található több mint 790 ezer lakossal, a szlovák oldalon pedig ez a szám 543 település és 1 millió 368 ezer lakos. Összesen tehát 2 millió 160 ezer embert érintenek a fejlesztések több mint 900 településen – részletezte a kormányfő. „Mindezzel nagy lökést adunk a térség gazdasági életének” – mondta Orbán Viktor.

Forrás: www.miniszterelnok.hu

Mert a szlovákiai magyarság asszimilációjára – annak jelenlegi állapotában – ugyanis már nem a magyar virtus, hanem egy gazdaságilag erős Magyarország, a határmenti régiók együttműködése, a térség fejlesztése lehet a legjobb megoldás.

 

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!