Schiffer András a magyar ellenzék egyik leghitelesebb, legpiacképesebb szereplőjévé válhat nemzetpolitikai értelemben is, amennyiben a határon túli magyarság kérdésében kellőképpen tájékozódik.

Bajnai Gordon felvidéki road show-jai nem sikerülnek valami fényesre.  Kényszeresek, izzadságszagúak, hiányzik a mondanivaló, még a látszata is annak, hogy egy kormányváltó politikus tárgyal(gat) Pozsonyban, vagy éppen Dunaszerdahelyen.

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Nem segíti a megítélését az sem, hogy útjait nyíltan a Most-Híd talpasai, és Hunčík Péter mellett a párt másik szellemi atyja, a Kalligram könyvkiadó igazgatója, Szigeti László egyengetik (Kék Szalon).

bajnai_bugar
Bajnai Gordon és Bugár Béla Dunaszerdahelyen egyeztet. Kép: mediatica.ro

Ha nincs az a zseniális médiahekk nem lopják el a kocsiját a Most-Híd székháza elől és nem kap kosarat az MKP-tól, talán fel sem tűnik, hogy itt járt.

A magyarországi ellenzék számára tehát bőven van még mozgástér Felvidéken.

Legutóbbi nyilatkozata alapján ebbe a térbe igyekszik beférkőzni Schiffer András. „Az LMP a korábbinál intenzívebb nemzetpolitika folytatására készül” – jelentette ki a Lehet Más a Politika elnöke.  Eddig rendben is van a dolog.

 hirdetes_810x300  
Schiffer-Andras(210x140)
Kép: fn.hir24.hu

Majd a zöld párt elnöke így folytatta: „az LMP álláspontja az, hogy egyenlő alapon azonos mércével kell kezelni a határon túli magyar szervezeteket, s a párt ezt várja el a magyar kormánytól is. (…) a Fidesz rossz úton jár, amikor megkülönbözteti a határon túli magyar szervezeteket.“ – fogalmazott Schiffer. A Körkép pedig azt kérdezi, nemzetpolitikailag mi különböztetné meg innentől kezdve az LMP-t az egykori SZDSZ-tőt, baloldaltól vagy éppen Bajnai Gordon eszmeiségétől?

Schiffer András egy szimpatikus, felkészült, jól érvelő politikus, aki a tavalyi Tranzit nyári egyetemen, Kőszegen is méltó vitapartnere volt a Fideszes Gulyás Gergelynek.

Látható, hogy Schiffer számára még nagyon friss a felismerés a határon túli magyarság létezéről. De már az elején jó volna eldöntenie, hogy a Gyurcsány, Mesterházy, Bajnai féle, a határon túli asszimilációs politikát legitimizáló vonalat kívánja-e erősíteni, vagy inkább a nemzetmegtartást.

Ennek eldöntésére kívánatos lenne egy felvidéki tájékozódó jellegű körút a számára. Bajnaitól eltérően vélhetően az MKP-nál sem kapna kosarat.

Ahogy anno Martonyi János is elmondta, a nemzetpolitika nem külpolitika. A nemzetpolitika a nemzetstratégia része, melyben Schiffer András LMP-je is saját fejezetet nyithat. Jó lenne, ha mielőbb tisztázná ennek irányát.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!