Reneszánszát éli a civil mozgalom szűk hazánkban. Bármerre fordulunk, ebbe az új hangzású fogalomba ütközünk. Sőt, a minap azt tapasztaltam, hogy még a tükörből is civilek mosolyognak már vissza. Viccet félretéve, az utóbbi hónapokban, években valóban többször lehet hallani a polgár szó latin változatát, mint az ezt megelőző időszakban. Civil reneszánsz, civil kurázsi, civil mozgalom, civil térnyerés és egyéb szókapcsolatokba operálva jelennek meg mindennapjainkban rendszerint.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

A Szabad Újság hasábjain többen is kifejtették véleményüket ezzel az ismeretlen ismerős társadalmi réteggel kapcsolatban. Szinte minden megszólalónak igazat tudok adni a témát illetően, hisz megannyi sebből vérző társadalmunkra ráfér a tettrekészség. Igazán csak azt nem értem, hogy miért éppen csak most jött elő ez a tárgykör? Eddig tán nem voltak civil társulások, mozgalmak, tevékenységek? Sok minden rosszat lehet mondani a felvidéki magyarságra, de a fogyásért, asszimilálódásokért és egyéb negatív hatásokért a népi mozgalmakat lehet a legkevésbé hibáztatni, akik a legtöbb esetben régiós, helyi szinten szervezik a közéletet és ápolják a magyar kultúrát.

harom_irany_800

Igaz, 2009-ig nem volt egységbe tömörítő – esetenként szelektáló – kirakatszervezetük és koordinációs bizottságuk, de közhasznú feladataikat így is el tudták látni. Az sem olvasható fejükre, hogy a közéletet nem tematizálták és a politikai palettán nem közvetítették a nép gondját-baját, hiszen szépen nyomon követhető a rendszerváltás óta eltelt időkben – és előtte is – mennyi mozgalmi ember lépett a politikum világába.

Ám ha visszatekintünk az ezt megelőző időszakra, amikor az érdekérvényesítés vörös akadályokba ütközött, ott is láthatjuk, hogy az akkor tevékeny, magyar közéletet alakító emberek váltak a ’89-es és az utána következő események formálóivá. De említhetjük akár a mai politikai közszereplőinket is, hiszen ők is számos esetben mozgalmi tevékenységük okán/révén kerültek a nagypolitika színpadára – nyilván nem véletlenül.

kerekasztal
A Kerekasztal Koordinációs Bizottságának egyik ülése, Kép: televizio.sk

 

 hirdetes_810x300  

Most joggal gondolhatja az olvasó, hogy igaz, de miután egy polgár/civil pártpolitizálásba kezd, megszűnik civil mivolta. A kettő feladatait tekintve viszont nem kéne, hogy kizárja egymást, ahogy nem tette a 1998-2009-es időszakban sem vagy előtte. Hiszen a pártstruktúrába be nem illeszkedők számára ezidáig is nyitott volt a lehetőség, hogy nem elkötelezve, önállóan politizáljanak. A szlovák jogrend ugyanis ismer és megenged független képviseleti mandátumot. Ezzel a lehetőséggel az előző ciklusban pl. 56 képviselő élt megyei, 4764 pedig helyi szinten. A 979 polgármesterről nem is beszélve, aki ezt választotta közjogi állapotának. A Szlovák Nemzeti Tanácsban jelenleg több képviselő szintén független státuszban tevékenykedik, bár itt már van némi korlát, hiszen a parlamentbe bekerülni csak pártlistán lehetséges.  Párttagság vagy frakcióból való kilépés, függetlenedés után viszont a mandátum megtartható. (Szó-mi szó, valljuk be magunknak őszintén, komolyabb eredmények eléréséről független státuszból viszonylag ritkán lehet hallani.)

Ebből is látszik, hogy az úgymond civil szféra szerepvállalása a politikában nem újkeletű jelenség, csupán eddig nem így nevezték ezt. Akkor mégis miért tűnik újnak, frissnek és hiánypótlónak ez a mozgolódás? Azért, mert látványos, populáris(ista) témákkal foglalkoznak. Fiatalos, lendületes, figyelemfelkeltő tevékenységgel. Melyek valós problémákra hívják fel a figyelmet, de megoldással, annak kivitelezésére irányuló javaslatot a legritkább esetekben kínálnak. Ami tulajdonképpen nem is feladatuk. Csakhogy az egyszerű polgár ezt várja el tőlük sok esetben .

QUO VADIS
Kép: pupublogja.hu

Hisz joggal feltételezhető, hogy aki a problémára rávilágít, vagy valamivel szemben kritikát fogalmaz meg, annak a tudás is a birtokában van, amellyel azt képes megoldani. Így akarva-akaratlanul dimenzionális szereptévesztés történik. Ennek lehetünk szemtanúi az utóbbi időkben: a civilség politizál, a politikum pedig fogadva az igényt, civilkedik. És annak ellenére, hogy ez kissé paradoxonnak tűnhet, nem zárja ki egyik a másikát, ahogy eddig sem zárta.

Már, ha kétoldalúan történne, rendszeres, érdemi kommunikáció mellett, nem pedig szerteágazóan, egyéni akciók mentén. Jó, hiszen eddig is voltak a pártokban olyanok, akik mozgalmi vonalon, a civil szférában tevékenykedtek, és olyanok is, akik ebből a szférából eveztek mélyebb vizekre. Majd ott párt- vagy független vonalon igyekeztek tevékenységüket kifejteni.

szak
Kép: flagmagazin.hu

Ezért én úgy gondolom a legkevésbé sem ítélendő el egyik-vagy másik útválasztás sem, hisz jó esetben mind ugyanazon egy célt szeretnék szolgálni: a felvidéki magyarság helyzetét, életkörülményeit javítani, és jogait, érdekeit a lehető leghatékonyabban érvényesíteni. Ám igencsak elgondolkodtató, hogy ennek elérésére nem lenne-e célszerűbb, ha a felek nem egymás ellenében, hanem egymással karöltve, egymást támogatva fejtenék ki ezt a fajta tevékenységüket. Egy egység megteremtéséhez azonban nyílt lapok szükségesek, pontosan meghatározott értékek és célok mentén, fűszerezve tömérdek kompromisszummal.

A felvidéki magyarság fakulásának mai kritikus stádiumában ugyanakkor mindenkinek fokozottan komolyan kéne már vennie a felelősséget még az előtt, hogy túl késő lenne (ha még nincs késő). Egót, büszkeséget, személyes sérelmeket vagy gőgöt végre félretéve ténylegesen megvalósítani az oly pompásan hangzatos, ám eddig csak körüludvarolt egységfront gondolatát. Amivel újfent meg lehetne teremteni az esélyt régiónk, közösségünk számára, egyben kielégíteni az egyre hangosodó – egyébként teljesen jogos – szavazói igényeket. Folytassa, Felvidék!

Csonka Ákos – Via Nova ICs Nemzetpolitikai Kabinet megbízott vezetője

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!