Pavol Hrušovský (KDH) ugyan a Népi Platform közös jelöltje a március 15-i köztársaságielnök-választáson, a felvidéki magyarok tömegesen mégsem fognak rá szavazni. Öt komoly oknál fogva sem. Lássuk csak miért.

1. Támogatta a Beneš-dekrétumokat

Pavol Hrušovský 2007. július 20-án szlovák képviselőtársaihoz hasonlóan gond és probléma nélkül megszavazta a Beneš-dekrétumok érinthetetlenségét kimondó parlamenti határozatot.

hrusovsky_Benes
Szavazás a Beneš dekrétumokról. Hrušovsky megszavazta

Melyik szlovákiai magyar szeretne olyan köztársasági elnököt magának Pavol Hrušovský személyében, aki több mint 60 évvel a második világégés után sem volt rest megerősíteni a magyarok kollektív bűnösségét?

2. Nem szavazta meg a vasúti kétnyelvűséget

2013. június negyedikén a vasúti kétnyelvűségről szóló szavazásnál „elfelejtette” megnyomni a gombot. Maga a szavazás eredménye itt megtekinthető. A parlament honlapján megtalálható videófelvételen jól látható, hogy Hrušovský bent volt az ülésteremben, sőt, ő maga vezette fel a szavazást. Ott állt a pulpitusnál, csak épp a szavazókártyáját  „felejtette” az ülőhelyén. Ami még akár el is nézhető neki, hisz emberek vagyunk. De a videón az kivehető, hogy alig pár másodperccel a szavazást lezáró időkorlát előtt súgta csak oda kollégájának, hogy vigye már neki oda a kártyát. Jól tudva, hogy ez ekkor már kivitelezhetetlen.

 hirdetes_810x300  
hruso
Hrušovský előterjeszti a szavazást, ő maga mégsem szavaz. Kép: nrsr.sk

A KDH – SDKÚ – Most-Híd köztársaságielnök-jelöltje pedig mint aki jól végezte dolgát, megfordult és némán távozott.  Anélkül, hogy jelezte volna, hiba történt, támogatja a magyar feliratokat. Pedig megtehette volna. A többségi szlovák akarat  le is söpörte a kétnyelvűségi törvényt az asztalról.

Bugar_Berenyi
Berényi-Bugár nyári vitája. Kép: ujszo.com

Ez az információ egyébként már a tavaly nyári Berényi-Bugár vitán is szóba került. Akkor az MKP elnöke szegezte Bugárnak a kérdést, vajon hogy szavazott a Most-Híd államfőjelöltje, ha már újabban állítólag annyira szereti a magyarokat. Bugár erre szemrebbenés nélkül rámondta, hogy megszavazta a törvényt. Majd mitán cáfolaták, kikérte magának, hogy Berényi ellenőrzés nélkül megvádoljon valakit. „Tudod, ez jellemző az MKP vezetésére a te időd alatt. (…) De azt már nem nézted meg, hogy utána igenis bejelentkezett, és elmondta, hogy elnézést, a kártyával volt probléma” – mondta Bugár. Nos, mi megnéztük. Hrušovský az égadta világon nem mondott semmit. Bugár tehát valótlant állított. Lásd lenti videó.

Bugár Béla lódítása 43.10 és 48.00 perc között tekinthető meg.

3. Magára hagyta Malina Hedviget.

Vezető politikusként hosszú évekig némán tűrte Malina Hedvig meghurcoltatását, anélkül, hogy nyilvánosan bármikor is kiállt volna mellette. Csak miután a megvert diáklány végső kétségbeesésében elhagyta az országot, ő pedig államfőjelöltté lépett elő, nyilatkozta le igencsak kampányszagúan, hogy elnökként nem engedte volna, hogy Malina Hedvig elmenjen. De hol volt eddig ebben a kérdésben?

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

4. Izolálta és szamárpadba ültette volna az MKP-t.

Lehet kevesen emlékeznek már erre, de 2007-ben, az MKP-ban történt elnökváltás után (Bugár el, Csáky be) Hrušovský szinte azonnal javasolta az MKP politikájának megfigyelés alá hellyezését. Ha pedig politikája szlovákellenes lenne, vagy Dél-Szlovákia autonómiájára törekedne, meg kell szakítani az MKP képviselőivel mindennemű kapcsolatot.  Lásd, a Pravda 2007. április 3.-i cikkét.

5. Hrušovský jelölése ellentmond az Alapdokumentumnak

Az MKP, a Most-Híd és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztal által 2012-ben aláírt dokumentum arra is kötelez, hogy fontos kértésekben a felek egyeztessenek. „Olyan körülmények létrehozására van szükség, hogy a kisebbségeket érintő kérdésekben ne dönthessenek rólunk nélkülünk.” – olvasható az Alapdokumentumban. Hrušovský jelölésével Bugárék megszegték ezt az elvet.

Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Pavol Hrušovský soha nem lesz a felvidéki magyarság köztársaságielnök-jelöltje. Bárdos Gyula jelöltségének támogatására viszont alig pár nap alatt közel 50 ezer aláírás gyűlt össze, ami azt mutatja, hogy ő lehet.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!