A Körkép a szombati EP-választások előzetes eredményeinek tükrében megkereste  mindkét magyar politikust, akik brüsszeli mandátumhoz jutottak. Nagy Józsefet többszöri megkeresésre sem sikerült elérnünk, Csáky Pál azonban nyilatkozott portálunknak a párt eredményváróján. Az alábbiakban az ő válaszait olvashatjátok.

Hogyan értékeli a választási kampányt?

Jó kampány volt, átgondolt, megvoltak a prioritásai. Nagyon kellemesen csalódtam a kollégákban. Farkas Iván nagyon komolyan harcolt, és a 11 fiatal, lényegében kezdő politikus is nagyon szimpatikus elánnal, nagy odaadással vetette magát a küzdelembe. Hálás vagyok nekik érte.

IMAG0895[1]
Csáky Pál a Magyar Televíziónak nyilatkozik
Bízott végig abban, hogy sikerül mandátumot szereznie?

Abban bíztam, hogy az MKP eléri az 5 százalékot. Én mindenkinek azt mondtam, hogy szabad a pálya, legyen saját kampányuk is. Én voltam az egyedüli, aki mindjárt az eljén kijelentett, hogy nekem saját kampányom nem lesz, se óriásplakátok, se plakátok, se szórólapok. Úgy tartom etikusnak, ha a listavezető a csapatért hajt, nem önmagáért. Az összes többi viszont csináljon saját kampányt – ők meg is csinálták és egyáltalán nem lennék megsértődve, ha bárki úgymond lekarikázott volna. Akinek sikerült volna, az megérdemelte volna, hogy képviselő legyen az Európai Parlamentben.

Milyen érzésekkel várta az eredményeket?

 hirdetes_810x300  

Volt bennem egyfajta bizonytalanság, mert érezhető volt már napközben, hogy alacsony lesz a részvételi arány. Alacsony részvételi aránynál nincs ember, aki megmondja előre mi történhet. A mérleg elbillenhet egyik irányba is, a másik irányba is. Vannak barátaim a régiókban, akik nagyon keményen bevették magukat a kampányba, és közülük néhányan szinte sírva hívtak este fél 11 és 12 között, hogy alacsony a részvételi arány, és hogy bár magasan győztünk, de nagyon kevesen jöttek el, ki tudja mi lesz a szlovák régiókban. Ekkor volt bennem egyfajta bizonytalanság, hogy esetleg megint megismétlődik 2012-es évi kudarc, mert akkor is a részvételi arány vetett ki minket a szlovák parlamentből.

Idéznék egy Kölcsey költeményt: „megbűnhődtük a multat s jövendőt“, tehát kiböjtölte már ez a csapat, hogy legyen egy jó eredményünk.

Mi lesz az első konkrét lépése az EP-ben?

Betájolom magam az Európa Néppárt képviselői klubjába, megnézem, hogy a szocialistáknál, másoknál is kikkel lehet együttműködni, vannak-e ott még személyes kapcsolataim, megnézem a programot, és dolgozni fogok keményen az első perctől.

IMAG0897[1]
Eredményváró az MKP-ban
Milyen elvárásokkal indul Brüsszelbe?

Hogy élérjük, hogy az Európai Unió tényleg egy jobb, emberarcúbb és normálisabb Európai Unió legyen. Nem hülyeségekről kell beszélni, soha nem örültem annak és nem is tartottam nagyra, hogy ha valakik kilószámra gyártják a jelentéseket és a papírokat. Hiszen mi van akkor ha valaki csinált akár 25 jelentést is, mégis ha megkérdezzük a közembert,  akkor egyiknek a címét sem tudja. Az értelmét és a pompáját, a szellemi pompáját kell visszaadni Európának. Nem lesz egyszerű, mert nagyon szétrázódott a kontinens. De engem senki nem arról ismer, hogy én egy puha fiú lennék, tehát nagyon keményen fogom a saját nézetemet és a felvidéki magyarság érdekeit képviselni.

Van-e már konkrét csapata, akikkel elképzelte az együttműködést a továbbiakban?

Konkrétan még nincs, de természetesen vannak olyan kollégák, barátok, ismerősök, akikkel együtt csináltuk a kampányt, az ő együttműködésükre számítok a továbbiakban is. Hogy konkrétan milyen fellálású lesz a csapatom, azt még részleteiben nem tudom. Egy dolog biztos, a saját képviselői fizetésemből is szeretnék támogatni több fiatalt, hogy csiszolják a képesítésüket, tanuljanak nyelvet is és szakmát is, és ha majd átveszik tőlünk a stafétabotot, akkor legyenek felkészültebbek, mint mi. Nem rejtem véka alá, hogy a 11 fiatal között, akik a listán voltak, szintén látok olyanokat, akikkel foglalkozni szeretnék.

2019-ben, mikor leadja a mandátumot, milyen eredmény után mondaná azt, hogy meg vagyok elégedve azzal, amit elértem?

Ha sikerül a felvidéki magyarság számára egyfajta védőernyőt biztosítani, és az olyan dolgok, mint a Malina Hedvig-ügy, az állapolgársági törvény vagy a kisiskolák témája nem ismétlődnek meg. Ha a kisebbségi jogok témája helyet nyer az európai jogban, ha az Unió elismeri azt, hogy a klasszikus európai értékekhez hozzátartozik az őshonos kisebbségek kultúrák, nyelvek védelmének témája is, és ha a dél- és kelet-szlovákiai magyarlakta régiókba a jelenleginél jóval több pénzt sikerül lehozni.

IMAG0913[1]
A hivatalos eredményekre várva
Berényi József a Körképnek hozzátette hogy a nagyon alacsony választási részvétel ellenére az elért eredmény sokat jelent a pártnak, és nagyon pozitívan értékeli az MKP 6% feletti eredményét. Elégedett a megszerzett mandátummal, a szavazatok számával viszomt már kevésbé. 5 évvel ezelőtt ugyanis jóval többen mentek el szavazni. „Öt évvel ezelőtt más volt a helyzet, nem volt még Most-Híd és nem volt olyan erős kihívónk Dél-Szlovákiában mint jelenleg a vegyespárt” – mondta annak margójára, hogy 2014-től eggyel kevesebb képviselőt küldhet az MKP Brüsszelbe.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!