Andrej Kiskától néhány üres gesztus és kötelező kör elég volt ahhoz, hogy a szlovákiai magyarok egy része máris kielégüljön. Már akinek elég, ha picivel többet kap annál, mint amit Ivan Gašparovičtól 10 év alatt megszokott.

Egy államfő – (jelöltre) protokollszabályok, formai előírások sokasága vonatkozik. Ilyen a köztársasági elnöki eskü, székfoglaló beszéd, pátoszos nyilatkozatok, stb.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Andrej Kiska ezeknek megfelel. Képes késsel és villával enni, nem túrja az orrát, nem káromkodik, nem böfög. A szlovákiai magyarság egy részének ennyi elég is az azonnali dicshimnuszokhoz. A  figyelmes szemlélő, szavak között olvasni képes, igényesebb szlovákiai magyarnak viszont egyelőre nincs miért tapsolnia.

3+, 2-

Andrej Kiskának magyar szempontból eddig három pozitív, és két negatív megnyilvánulása volt.

1. Az első pozitív valójában kötelező kör. Maga az államfői eskü, melyben ez áll:

 hirdetes_300x300  

Becsületemre ígérem, hogy hűséges leszek Szlovákiához. Törődni fogok a szlovák nemzet, a Szlovákia területén élő nemzeti kisebbségek és etnika csoportok jólétével. Kötelességeimet a polgárok érdekében látom el, betartom és védelmezem az Alkotmányt és a jogszabályokat. Ígérem„.

esku
Andrej Kisla leteszi az esküt. Kép: SME

Ennyi. Tegyük hozzá, ezt még maga Ivan Gašparovič is kinyögte. Aztán mi lett belőle?

2. A másik pozitívumot beiktató beszédében produkálta, ezzel:

Minden állampolgár mellett állok majd, tekintet nélkül politikai meggyőződésére és nemzetiségére. Szlovákia előtt olyan kihívások állnak, hogy a közéletben és a politikusok között nincs helye a személyes háborúknak vagy ellenségeskedéseknek.”

3. A harmadik pozitívum a korábbi elnöki iroda munkatárs, Ján Dárius Rusnák által inzultált magyar nők morális támogatása és a velük való találkozó volt. Derék dolog, már ezzel többet tett elődjénél.

Kiska ugyanakkor ilyeneket is mondott:

kiska_sor
Andrej Kiska beiktatása napján. Kép: SME

1.A szlovákiai magyarok hosszú ideje itt élnek, logikus, hogy valamelyest fogynak. Az emberek összeházasodnak. Például egy jó barátom a főiskoláról Dunaszerdahelyen él. Magyar felesége van, két gyerekük, akiknek a nemzetisége szlovák.

Vagy ugyanitt egy másik: „A Beneš-dekrétumokat lezárt ügynek tekintem, és nem nyitnám meg ezt a témát.

Azaz szlovák férj, magyar feleség, szlovák nemzetiségű gyerek. Vagyik az asszimiláció természetes dolog és OK, a Beneš-dekrétumok pedig érinthetetlenek. – Forrás: Kiska Körképnek adott nyilatkozata  köztársaságielnök-jelöltként.

2. A másik az autonómiával kapcsolatos (miközben sem a kérdező, sem Kiska nem tudta, milyen autonómiáról is beszélnek valójában): „Nem érzem, hogy autonómiát szeretnének, ezért ez a szó Szlovákia szempontjából nagyon idegen„. Úgy véli, ha problémák merülnek fel kisebbségi térfélen, azokat nevükön kell nevezni, s a megoldásokat keresni, „de biztosan nem az autonómiával kapcsolatos kérdéseket megnyitni„. – Forrás itt.

Van okunk rögtön hasra esni Andrej Kiskától?

Király Zsolt

Nyitókép: MTI

További ajánlott írások:

1. Ezért szavazok Andrej Kiskára

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!