Az MKP komáromi polgármester-jelöltje, aki szeretné, ha újra magyar vezetése lenne a városnak. Összefogást sürget, bár meglepte, hogy Bastrnák Tibor isbejelentette indulását. Azt mondja, személye elfogadható a Most-Híd számára és augusztus közepére erről megegyezés is születhet. Czíria Attilával beszélgettünk Komárom lehetőségeiről, a helyi alkukról, hatalmi játszmákról, potenciális kihívóiról. Nagyinterjú.

Hogy került a politikába és milyen tapasztalatokra tett szert eddig?

1999-ben léptem be az MKP-ba, 2002-től 2006-ig önkormányzati képviselő voltam, 2002-től a mai napig a városfejlesztési bizottságban dolgozom. 2006 óta a helyi elnökség alelnöke vagyok, 2010-ben előbb kinevezett elnök majd 2012-ben megválasztott elnök lettem. Az MKP komáromi járási elnökségének és a párt Országos Elnökségének is a tagja vagyok. Az önkormányzati politika mindig jobban érdekelt, mint más részei a politikának. Úgy gondoltam, hogy nekem Komáromért kellene a lehető legtöbbet megtenni. Egy olyan működő képes rendszert szeretnék összehozni, ami emeli a város fényét.

Komáromi születésű, mivel foglalkozik? Milyen témákkal rukkolt eddig elő a helyi politikában és milyen országos témákból vette ki eddig a részét?

Komáromban születtem és egész sorsom összeköt a várossal. Szakmámat tekintve földmérő vagyok, ebből következően föld- és vagyonjogi rendezésekkel illetve geodéziával foglalkozom. A rendszerváltás óta van saját földméréssel foglalkozó cégem, azóta itt dolgozom, különféle felállásokban, ebben a pillanatban saját kft.-met vezetem.

1_

  hirdetes_300x300   

Országosan kezdetben az MKP Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Tanácsában dolgoztam, majd párhuzamosan a Gazdaságpolitikai és Régiófejlesztési Tanácsban is. Ott elsősorban a helyi fejlesztésekre összpontosítunk, Farkas Ivánnal együtt dolgoztam a Baross Gábor terven, ezen kívül a Gazda Polgári Társulás létrehozásában vettem részt, amely a felvidéki magyarság mezőgazdasági felemelkedését célozta meg. Megpróbáljuk összefogni a gazdákat, előadásokat tartunk számukra.

Milyen város ma Komárom?

Gyermekkoromban Komárom egy kulturálisan pezsgő város volt. Világéletemben úgy gondoltam, hogy jó itt élni. Nagyon sokan költöztek ide a hetvenes- nyolcvanas években, a város színházi és kulturális élete, de a gazdaság is kiemelkedő volt a környező települések közül. Ha az érsekújvári, lévai járást vesszük, de akár nyugat felé is mehetünk, nagyon kevés olyan erős járás volt, mint a komáromi. A rendszerváltáskor úgy gondoltuk, hogy Komárom olyan fontos ponton helyezkedik el a Budapest- Bécs-Pozsony háromszög stratégiai pontján, hogy biztos beindulnak a kedvező folyamatok. A 90-es évek elején úgy is nézett ki, hogy ez megtörténik.

Látnunk kell, hogy Komárom teljesítménye gazdaságilag folyamatosan elkezdett gyöngülni, az állam kivonta a stratégiai üzemeket, itt főleg a hajógyárra gondolok, eladta a cipőgyárat és a többi fontos helyi építészeti céget. Az emberek elvesztették a munkájukat, a beindult  vállalkozások nem tudták pótolni ezeknek a vállalatoknak a szerepét.

Ki a felelős a mai komáromi helyzetért?

Folyamatokról beszélünk. Személyes felelősséget valakinek felróni nagyon nehezen lehet. Az elmúlt 25 évben nagyon sok magyar személyiség vagy politikus sajnos csak az ígéretekig jutott. Az ígéretekből, fejlesztésekből sajnos nem lett semmi. Úgy gondolom, hogy nem oldotta meg a város idejében azokat a fejlesztési területeknek a kijelölését, ami a várost elvezethette volna oda, hogy komoly cégek is letelepedjenek.

Ez melyik időszakra vonatkozik?

Gyakorlatilag az egészre. Nem személyesíteném, un block en bloc (javítva, augusztus 15, szerk,) mondom. Nem szeretném azt mondani, hogy egyik vagy másik korszakhoz, személyhez, politikushoz kötődik. Mindenképpen azokról az emberekről beszélünk, akik hosszabb ideje benne vannak a politikában és formálták Komárom képét.

Ki irányítja ma Komáromot? Ki irányítja a várost?

Formálisan a polgármester és a testület. Marek Anton egy független szlovák polgármester, aki önállóan, csapat nélkül indult. Itt lehet látni, hogy ha valaki, aki belevág a polgármesterségbe és nem rendelkezik saját csapattal, nem sorakozik fel mögötte a testület, akkor ilyen helyzetek alakulhatnak ki, mint most, a 2010-2014-es időszakban. Van egy megválasztott polgármesterünk, aki ugyan legyőzte az MKP-s és hidas ellenfelét, ugyanakkor a várost irányíthatatlanná tette.

Kérdésére válaszolva, a testület úgy áll fel, hogy van 11 hidas képviselő, 8 független, 6 MKP-s. Lehet látni, hogy esetenként alkukat köt a polgármester úr, mindig összeállít egy olyan képviselőcsoportot aki megszavaz bizonyos akaratokat, amiket ő szeretne megvalósítani, de cserébe sokat kell ezért fizetnie. Ezt a költségvetés elfogadásánál is látjuk, ezért nem tudja megvalósítani azokat a programokat, amiket ígért.

Még egyszer ilyen fölállás Komáromban, hogy a polgármester mögött nincs megfelelő hatalmi erő, az nagyon nagy szenvedéshez fogja vezetni a várost.

2_

Hol merült föl először a neve polgármester-jelöltként?

(nevet.) Évek óta pedzegetik ezt bizonyos körök. Először MKP-s barátaim közt merült fel a nevem. Ebben a kérdéskörben nem tudtam dönteni nagyon sokáig. Nagyjából az év elején vettem komolyan fontolóra, hogy esetleg én magam is elinduljak polgármesternek. Körülbelül április tájékán miután nagyon sokan győzködtek, és mondták, hogy induljak el, mert az elképzelés, amit képviselek, megállja a helyét, vállaltam a megmérettetést.

Voltak más politikai erők is, akikkel tárgyalt a jelöltségéről?

Civilekkel, polgári társulásokkal tárgyaltunk az MKP nevében, illetve azokkal a mérvadó magyar erőkkel, akik a városban tevékenykednek. Vannak közöttük személyiségek is, legérzékenyebb pont a Híddal való tárgyalás. Nagyon fontosnak tartom itt megjegyezni, hogy Komáromban, ha azt szeretnénk, hogy egy működőképes város legyen, szükséges, hogy a polgármester mögé felsorakozzon a testület. Ne feledjük, a nemzetiségi arány a városban 60:40 % csak a magyarok javára.

A működőképességet csak úgy tudjuk megvalósítani, ha a mérvadó politikai erőket felsorakoztatjuk és megegyezésre sarkalljuk. Ezért kellett fontolóra venni, hogy melyek ezek a mérvadó politikai erők. Teljesen világos, hogy ha magyar polgármestert akarunk Komáromba, akkor a két meghatározó, magyarokat is megszólító politikai erőnek tárgyalásokat kell eszközölnie egymással, hasonlóképpen a függetlenekkel, és a civilekkel is. Mivel a testületbe is általában politikai pártok jelöltjei kerülnek be, a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a két erő valamiféleképen megegyezzen és eljusson egy olyan állapotig, ahol közösen tudunk bizonyos lépéseket megtenni.

Legyünk konkrétak, tárgyalt Bastrnák Tiborral?

A taggyűlésen és több helyen is jeleztem, hogy Bastrnák Tiborral volt egy beszélgetésem, ahol felajánlotta, pontosabban megkérdezte, hogy mi lenne, ha közös polgármester-jelöltet indítanánk? Elfogadja ezt az MKP vagy nem.

Konkrét név is felmerült, hogy ki lehetne ez a közös jelölt?

Nem, általánosan beszéltünk erről. A jelentősége nem a konkrét jelölt. A beszélgetés eredménye az lett, hogy ha azt szeretnénk, hogy MKP-s polgármesterünk legyen, akkor egy olyan személyre van szükség, aki integráló erő tud lenni mindkét oldalon. Ugyanakkor az MKP komáromi eredményei miatt jelenleg kézenfekvő, hogy az esetleges közös jelöltnek az MKP soraiból kell érkeznie.

Ez azt jelenti, hogy az Ön jelölése a polgármesteri posztra elfogadható Bastrnák Tibornak is?

Igen.

Ez el is hangzott kettejük között, hogy hajlandó támogatni Önt?

Van egy cikk, ahol ez benne van, meg kell nézni. Abban egy kérdésre válaszolva megjegyzi, hogy elfogadható az én nevem.

Bastrnák Tibor az ominózus MKP helyi szervezeti ülésének másnapján nyilatkozott, hogy semmilyen egyezségről nem tud Ön és ő között, és azt mondta, hogy napokon belül megnevezi a saját jelöltjét. Mit gondol erről?

Mint előbb jeleztem egyezségről nem volt szó, csak felvetésről. Ez az, amit nagyon sokan, egy csoport az MKP-n belül helytelenül és tendenciózusosan interpretál és úgy gondolta, hogy Bastrnák Tiborral egyezkedtem és megegyeztem. Abban az időben egy csomó cikk jelent meg ezzel kapcsolatban. Érdekes módon most azt kérik rajtam számon, hogy miért nem egyeztem meg és hol vannak azok a konkrét dolgok, amikben megegyeztünk, hiszen a Híd is kijön a saját jelöltjével.

Nem ellentmondás, ha Bastrnák Tibor azt mondta, hogy Czíria Attila személye elfogadható, ugyanakkor saját jelöltjük lesz?

Várjuk meg a tárgyalások végét. Nagyon sok spekuláció már napvilágot látott. Potenciális polgármester-jelöltként én nem kívánom felerősíteni a találgatásokat.

Amennyiben a Most-Híd mégis megnevezi saját jelöltjét, nem fogja gondolni, hogy politikai játék részesévé vált és felhasználták az Ön személyét? (szerk. megj. az interjú augusztus 5-én, két nappal azelőtt történt, hogy a Most-Híd bejelentette, Bastrnák Tibort jelöli a komáromi polgármesteri posztra.)

Nem hiszem, hogy megtörténik, de ha megtörténne…

4

Nem hiszi, hogy Most-Hidasoknak lesz saját jelöltjük?

A bejelentés a személyemről már 3 hete megtörtént. A hidasok azt mondták, egy héten belül megnevezik a saját jelöltjüket. Eltelt három hét. Amennyiben megegyezünk, akkor nincs értelme a jelölt megnevezésének.

Ha jól értjük a szavait, egyeztetések zajlanak az MKP polgármester jelöltje és a Most-Híd, illetve Bastrnák Tibor között a közös polgármester-jelölt személyéről?

Egyeztetések zajlanak a tagsági gyűlés határozata értelmében a Híd párttal és civil szervezetekkel is.

Mit lehet tudni ezekről a tárgyalásokról?

Addig, amíg nem lesz véglegesítve, részleteket nem szeretnék elárulni. A tárgyalások jól haladnak, a kérdések nagy részében meg is egyeztünk. Talán 5-10 százalék van, ami még megválaszolásra vár. Mivel a tárgyalásoknak több pontja van és több mindent és egymást érintő részei, ezért nem szeretnék előre szaladni. Zárt ajtók mögött zajlanak a tárgyalások, hogy a megállapodó felek valamire jussanak. Amikor eljutunk egy állapotra, és úgy gondoljuk, hogy ez már a közvélemény elé hozható, elvisszük a taggyűlés elé. Az MKP tárgyalódelegációja csak tárgyal, nem dönt ebben a kérdésben. Dönteni a taggyűlés fog, ami várhatóan augusztus 20-a környékén történhetne meg. Ha minden igaz, elképzeléseim szerint 1-2 héten a megállapodás szövegezését papírra tudjuk vetni.

Kizártnak tartja azokat a háttér információkat, miszerint az Ön személye megfelel Bastrnák Tibornak, a támogatás ára viszont az, hogy két alpolgármesteri posztot, illetve a hivatalvezető személyét a Most-Hidasok delegálnák? Magyarán, az MKP adná a polgármestert, a valódi hatalmat azonban a hidasok gyakorolnák.

Ezek valótlan, alaptalan rémhírkeltések.

Elfogadhatónak tartana egy ilyen egyezséget?

Egészen más alapokon egyezkedünk. Ez a felvetés, ami bizonyos sajtóorgánumokban megjelent, valószínűleg bizonyos embereknek a le nem ellenőrzött információin alapszik.

Tehát kacsa?

Kacsa. Ebben a formában, azokat a neveket megnevezve, amiket én is olvastam…

A felvetés kacsa, vagy maga a leosztás?

A leosztás. Ebben a formában, ahogy elhangzott, kacsa. Arra törekszünk, hogy az MKP-nak jó pozíciót harcoljunk ki. Minden megállapodás lényege az, hogy az MKP a saját erejének megfelelő leosztást kapjon egy ilyen megállapodásban.

DSC_1704

Milyen erkölcsi, morális joga Bastrnák Tibornak arra, hogy beleszóljon más párt polgármester-jelöltjének kiválasztásába? Jelezte ugyanis, hogy van, aki elfogadható számára, és van, aki nem.

MKP ügyekben nem Bastrnák Tibor, hanem az MKP helyi szervezete dönt. A helyhatósági választások Komáromban arról szólnak, sikerül-e magyar polgármester irányítású városi önkormányzatot létrehozni, vagy sem. Négy évvel ezelőtt láthattuk, több magyar jelölt esetén mindnyájan elbukunk. A célom az, hogy MKP-sként győzzek. De ez csak egy olyan összefogás keretén belül valósul meg, melynek része a Híd, ha úgy tetszik Bastrnák Tibor is.

Milyen támogatottsága van Önnek a komáromi MKP helyi szervezetén belül?

Mint azt a szavazás is mutatta, 77 százalékos támogatottságom van.

Az ülésen jelenlévő tagok között?

Volt időszak, amikor az MKP taggyűlésére nagyon kevesen jártak. 2012 óta, amióta elvállaltam az elnökséget, az MKP taggyűlésein megjelenők száma folyamatosan nőtt. Jelenleg a duplája, mint a két évvel ezelőtti. Úgy gondolom, hogy ez a személyemnek is köszönhető, illetve annak az irányzatnak, amelyet képviselek.

Olvasóink tájékoztatásaként mondjuk el, hogy a helyi szervezetnek mintegy 130 tagja van, mintegy 70-en voltak jelen, és közülük szavaztak 43-an Önre.

Ez mindig így szokott lenni. 2010-ben a tagságunk 140 körül mozgott, abból eljött durván 80. Most is nagyjából ugyanannyian jöttek el. Tudjuk, hogy amikor választások vannak, aktivizálódnak a tagok, amikor pedig holt idény van, sokkal kevesebben járnak.

Volt vita a taggyűlésen a polgármester-jelölés előtt?

Természetesen. Egy teljes tagsági gyűlést szenteltünk ennek. A járási irodában volt, ahol mind a két polgármester-jelölt bemutatkozhatott. A végén vita volt magáról a programról.

Mit jelent az, hogy a végén? A szavazás előtt, vagy a szavazás után?

Nem volt még szavazás, bemutatkozás volt. Úgy határoztuk meg, hogy az első gyűlésen a jelöltek bemutatkoznak, a programjukat a tagság elé tárják és erről vitát indítunk. A bemutatkozás után elindult a vita, a tagok kérdéseket tettek föl, erről szólt az első tagsági gyűlés. Ennek végén meghatároztuk, hogy a következő gyűlésünk jelöltválasztó gyűlés lesz. Ott már a parttalan vitának nem adtunk teret, csak választás volt.

Szabó Kamill helyi vállalkozó is Ön mellett tette le a garast azon az ominózus gyűlésen, bár négy éve még Stubendek Lászlót támogatta. Miért?

Ezt a kérdést Szabó Kamillnak kell feltenni.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Korábban ugyan már volt helyi képviselő, de az utolsó két alkalommal, amikor képviselőnek indult, nem járt sikerrel. Miben bízik most, polgármester-jelöltként, egy jóval nagyobb megmérettetésen?

Az első választáson alig 20 szavazattal maradtam le. Ezt inkább a pech kategóriába sorolom. 2010-ben sajnos be kell vallanunk, hogy az egész MKP a 25 képviselőből csak 6-an tudtak bejutni. Én magam sem, Stubendek László sem.

Stubendek nem indult képviselőnek.

De polgármesternek sem jutott be.Többen is elindultunk, van, aki képviselőnek, van, aki polgármesternek, Abban a helyzetben ennyit tudtunk kihozni. Ebben látom az okot, hogy nem tudtunk kellőképpen megerősödni és összefogni. Bárki állíthat föl listát. De sokkal fontosabb, hogy személyiségeket tegyünk erre a listára, akik húzónevek, akik be tudják vinni a pártot a testületbe. A párt pedig a működésén keresztül fel tudja mutatni az erényeit.

Miben bízik polgármester-jelöltként?

Úgy gondolom, hogy a városban személyem ismert, szakmai körökben is, polgári társulásoknak vagyok az elnöke. Ezekben a körökben ismert a nevem. Természetesen mindenki, aki elindul, az ő neve egyelőre még konkrét számokkal nem aláfedhető. Kellő hittel kell elindulni, tudatosítva, hogy egy jó program, egy jól fölépített kampány egy összefogás köre eléggé nagy erő ahhoz, hogy polgármesterként megmérettessem magam.

Ezzel ismét kizárja azt a lehetőséget, hogy a Most-Hídnak saját polgármester-jelöltje legyen.

Természetesen. Úgy gondolom, hogy nekünk meg kellene állapodnunk, és közös polgármester-jelöltben gondolkodni.

A városban kb. 60-70% a magyar lakosság aránya. Mit tudni, lesz a Smernek önálló jelöltje?

Ebben a pillanatban a rebesgetések szintjén tartunk. Gondolom, hogy Marek Anton újra ringbe száll. Az előző időszakban Marek Antont a Smer támogatta. Eddig külön jelölttel nem jöttek ki, és nem is javasoltak más jelöltet. Ugyanakkor rebesgetés szintjén egy-két jelölt neve elhangzott, de nem szeretnék belemenni konkrét találgatásokba. Ha komolyan gondolkodunk egy város irányításában, akkor előre kell mennünk, előre kell néznünk. Azt kell néznünk, figyelnünk, hogy hogyan tudjuk összerakni a városnak a jövőbeni irányítását, ill. azokat a programokat, amik előre visznek. Ezért szeretnék egyezségre jutni a mérvadó regionális erőkkel…

Belértve a Smert is?

A Smert nem. Helyi magyar erőkkel, ahogy előbb említettem, a független magyar emberekkel, civil szervezeteket, illetve a Most-Híd pártttal.

A Smerrel tehát nem voltak egyeztetések?

Nem voltak.

Tény, hogy a várost csak összefogással lehet talpra állítani. Hajlandó lenne beállni más magyar jelölt mögé is, ha az összefogás es a helyzet alakulása ezt kívánja?

A taggyűlésen is elhangzott és többször kinyilvánítottam már, hogy ha az MKP tagság vagy a magyar érdek úgy kívánja, akkor az én személyem ebben a dologban nem számít. Az én személyem az összefogás kapcsán merült fel.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Sarkalatos téma a komáromi polgármester választás kapcsán a komáromi vízművek. Mit kezdene a KomVak-kal polgármesterként?

Azt már bizonyítottam az elmúlt tíz év folyamán, amikor azt mondtam, hogy a városnál kell maradnia, a város kezelésében, a felmerült problémákat önmagának kell megoldania. Azóta sem tért el ettől a véleményem.

Továbbra is úgy gondolom, hogy fejlesztéseket kell végbevinni. Azokat az elavult vízvezeték-rendszereket, amik a régmúlt időkből maradtak, felújítani. A város tulajdonában kell, hogy maradjon a KomVak, így az árakat is kordában tudjuk tartani. A testület dönt ugyanis a víz és a szennyvíz áráról. Amennyiben el lenne adva, az egy hibás stratégiai lépés lenne. Úgy gondolom, hogy ezt a hibát semmilyen polgármesternek és testületnek nem szabad elkövetnie. Komárom vízműve és vízgazdálkodási cége Komáromé, a komáromiaké, és azé is kell, hogy maradjon.

DSC_1519

Mi lenne az első három lépés, amit polgármesterként megtenne Komáromban?

A legégetőbb probléma a gazdasági helyzet, az ebből adódó munkanélküliség problémája. Erre mindenképpen választ kell adni. Tárgyaltunk a Nokia szakszervezet főnökével. Természetesen ez a lépés egy utólagos lépés, a Nokia már meghozta a döntését. Jelen pillanatban az MKP próbál reagálni ezekre a történésekre. Egészen más helyzet az, amikor a polgármester hozza helyzetbe saját városát és lakosságát. Vagyis aktívan vesz részt a beruházásokban. Mint említettem, szakmám szerint földmérő vagyok és földrendező. Az ilyen beruházásoknak az alapjait készítettük el az elmúlt 20-25 évben. Nagyon sok helyen alakítottunk ki ilyen területeket. Mindenki tudja, a beruházásokhoz elsősorban vagyonjogilag rendezett parcellákra van szükség.

Másodsorban az infrastruktúrát kell biztosítani a városnak, például ha úgy gondoljuk, hogy a Vágon túli területre terjeszkedne a város, és ott lenne egy ipari zóna, meg kell oldani az ottani infrastrukturális beruházásokat. Vagyis gázvezetékeknek, villanyosításnak, szennyvíztisztítónak kell lenni. E nélkül nem megy.

Addig semmilyen komoly vállalat nem fog letelepedni a városban, amíg a zöld mezős vagy barna mezős beruházásnak az alapjai nincsenek elkészítve.

Mindenképpen megoldandó kérdés a város üzemeltetésével kapcsolatos problémák, gondolva a közutakra, köztisztaságra, parkolási rendszerre.

Harmadik fontos dolog lenen a belváros revitalizációs terve. Nyitottabbá, élővé tenni a belvárost, megtölteni a város lakosaival, mint 20-30 évvel ezelőtt.

Miben látja magát alkalmasabbnak, mint Stubendek László?

Úgy gondolom, hogy Stubendek László is nagyon sok mindenben alkalmas a polgármesterségre. Soha nem tagadtam, hogy bizonyos erényei vannak. Együtt kellene vele a várost irányítani, nem pedig abba az irányba haladni, amerre az elmúlt hónapokban indult. Szerintem nincs köztünk vita, emberileg teljesen normálisan kijövünk egymással, beszélgetünk, tárgyalunk. Ő azt a periódust képviseli, az elmúlt 25 év periódusát, és azt a módszert, ami mára már meghaladott. Ezt kellene egy új dinamizmus felé vinni. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a fiatalokat vonzanánk be a testületbe és a működtetési rendszerekbe, a városi hivatalba. Új lendületet kell vinni az egész város életébe.

Meggyőződésem, hogy csak széles összefogással lehet ezt végrehajtani. Ebben különbözik élesen a kettőnk programja, én erre az összefogásra alapozok, nem pedig szűken csak az MKP körökön belül gondolkodok a város vezetésében. Minden valamirevaló erőt fel kell használni a város építésében.

Miben látja magát alkalmasabbnak, mint Anton Marek?

Azt hiszem, hogy nem tiszten más jelölteket minősíteni. Ezt a választókra bízom. Anton Marekkal szemben én csapatban gondolkodom, és azt hiszem, számíthatok a támogatásukra.

Körkép.sk/nyk.

Képek: Czíria Attila archívuma

További ajánlott írások:

1. Stubendek László: Mérlegelem a komáromi polgármester jelölést

2. Berényi a komáromi polgármester-választásról

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!