Ezekben a napokban kerül a parlament elé a szlovák állampolgársági törvény újabb módosítása. A Most-Híd kísérlete a sokadik, mely változtatna a jelenlegi állapotokon.

 

Az alkotmánybírósági „döntés” után (szerk.megj. erről bővebben a .týždeň hetilapnak írtunk, melynek magyar fordítása itt olvasható) a kérdés továbbra is megoldatlan, és valószínűleg egy darabig még így is marad.

 

Tudják ezt Bugár Béláék is. Ezért jelezték már jó előre az érdekeltségi körükbe tartozó napilapban, hogy javaslatuk elfogadása minimális eséllyel bír. A cél most úgyis az, hogy az önkormányzati választások előtti kampányidőszakban egy kicsit villogjanak. Ennek ellenére addig, amíg a kettős állampolgárság kérdése magyar szempontból megnyugtató módon meg nem oldódik, minden megoldási kísérlet legitim dolog.

 

 hirdetes_400x285  

Idegen tollakkal ékeskedők

 

De tényleg a Most-Híd saját javaslatáról beszélünk? A Gál Gábor, Bugár Béla, Solymos László, Lucia Žitňanská, Vörös Péter nevével fémjelzett beadvány ugyanis nem más, mint a fél évvel ezelőtt benyújtott Peter Osuský-féle törvénymódosítás lekoppintott változata (bővebben lásd az alábbi képeken).

 

 

Ha összevetjük a két törvényjavaslatot, érdekes dolgokat találunk. Félreértés ne essék, egy eleve alkotmányellenes helyzetre lehet ugyanolyan megoldási javaslata bárkinek (értsd, visszaállítani az eredeti állapotot), de annak ilyen mértékű legiszlatív lenyúlása plágium.

 

Nézzük csak miért

 

Az eredeti, Peter Osuský-féle javaslat megtekinthető itt, 7 oldal terjedelemben.

 

Bugárék lekoppintott verziója szintén 7 oldal, és itt megnézhető.

 

A két verzió szinte teljes egészében megegyezik ( ebből öt és fél oldal teljesen), beleértve a paragrafizált változatot, az indokló jelentést és a magyarázatot is. Csak az időpontokat aktualizálták, illetve kiegészítették az alkotmánybírósági „döntéssel.“

 

7 oldal szinte azonos szöveg, egyedül az indokló jelentés mutat némi különbséget, aktualizációt. (Zölddel jelölve az eltérő részek.)

 

Mutatjuk képen is.

 

Osusky1
Osuský 1. oldal
Bugarek1
Bugárék 1. oldal
Bugarek2
Bugárék 2. oldal. Csak a dátum változott.
Bugarek3
Bugárék 3. oldal. Csak a dátum változott.
Bugarek4
Bugárék 4. oldal. Csak a dátum változott.
MH_dov.
A zölddel jelzett rész ami különbözik
MH_dov.2
A zölddel jelzett rész ami különbözik
7. oldal
Az utolsó, 7. oldal egy az egyben ugyanaz.

 

Mint látható, az 1,2,3,4,7. oldal szó szerint megegyezik, csak az időpont változott. Az 5. és 6. oldalon az indokló jelentés nagy része is Osuský munkáját dicséri. Az 5007 karakterből 2826 itt is az SaS képviselőjéé, 2181 karakter a Most-Hídé.

 

Összegezve

 

Fél év letelte után a Most-Híd leporolta, lenyúlta és a sajátjaként eladva újra benyújtotta az SaS képviselőjének, a szlovák Peter Osuskýnak a korábbi módosító javaslatát. A szlovák-magyar vegyespárt még azt a fáradságot sem vette, hogy ha már felvállalja, legalább saját anyagot dolgozzon ki egy ilyen fontos témában.

 

Ennek ellenére lelki szemeink előtt már látjuk a befolyásuk alá tartozó, magyar nyelven megjelenő napilap szalagcímeit (lpj és vps szignóval) Bugárék hősies küzdelméről.

 

Király Zsolt

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!