Alojz Hlina ma egy tonna sót szórt ki a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) pozsonyi székháza elé. Performanszával a Ján Počiatek vezette közlekedésügyi tárcánál uralkodó korrupcióra hívta fel a figyelmet.

Mint fogalmazott, „nevén kell nevezni a dolgokat. A tolvajok a polgárok pénzén 174 millió kilogramm sót vásároltak olyan összegért, amennyibe 1 kilogramm só kerül a Tesco-ban. Mi egy tonna szórósót 126 euróért vettünk Pozsonyban kedvezmény nélkül. Ha az állam ugyanúgy legalább annyit fizetett volna érte mint mi, 7,5 millió eurót spórol”.

Alojz Hlina polgári aktivistaként került a parlamentbe, ahol gyorsan az elmúlt hetek tüntetés-sorozatának egyik vezérévé nőtte ki magát. Korábbi aktivizmusa és magyaroknak címzett blogja a Körkép olvasói előtt is ismert (itt és itt).

hlina_protest
Alojz Hlina. Kép: hnonline.sk

Alojz Hlinával az elmúlt év tapasztalatairól és az idei tervekről beszélgettünk.

Hogyan értékeli a 2014-es évet?

Hosszadalmas lenne ecsetelni. Kiemelném az év végi eseményeket. Néhányan, köztük politikusok pofátlanul meglopják a beteg embereket, és cinikus módon az egészségügyön nyerészkednek. Ez végre az utcára vitte az embereket.

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában nagy lemaradásunk van más országokkal, például Magyarországgal szemben. Abban, hogy az emberek nem tudnak, vagy nem akarnak véleményt alkotni úgy, hogy az utcára vonulnak és tüntetnek. Tévé előtti és kocsmai hősökből rengeteg van ebben az országban. Örülök, hogy az év végére ez némileg megváltozott. A politikusok félnek az utca emberétől. Választások négyévente vannak. Szlovákiában elég volt fél évvel előtte körbefutni a régiókat, a népnek pedig leígérni a csillagokat az égről. Jó hír, ha az emberek kezdik megtanulni, mi az a tüntetés.

Mi lepte meg a leginkább 2014-ben?

Több minden. Még mindig tátott szájjal nézem, ha valamelyik miniszter bejön a parlamentbe, és fapofával véd valamilyen abszurd dolgot, vagy tolvajlást. Például Ján Richter vagy Ján Počiatek. Hol tanulják ezt? Hol oktatják ezeket?

Mit vár 2015-től?

Ha az emberek követelnék a jogaikat úgy, mint 2014 novemberében, akkor nagy változások előtt állhaunk, melyek előrevihetik az országot.

Hogy milyen forgatókönyvek várnak az ellenzékre, olvassátok el az N-napilap összefoglalójában.

Amennyiben minden visszatér a régi kerékvágásba, folytatódik az ország szétrombolása. Választások előtti év is lesz, ami azt jelenti, hogy az utolsó faluban is találkozhatunk politikussal. Megpróbálják majd bemesélni nekünk, mennyire szeretnek bennünket, mennyire fontosak vagyunk nekik, és hasonló szövegek, amiket már 25 éve hallhatunk. A legnagyobb tragédia, hogy a nép hosszú évek óta hallja ugyanazt ugyanazoktól, mégis elhiszi. Az is igaz, hogy kénytelenek elhinni, mivel nincs alternatíva.

Az emberek jók, és többet érdemelnek annál, mint amit apnak. Senkinek semmi rosszat nem tettek, hogy így bűnhődjenek. Politikusaink a végrehajtó-uzsorás félmaffia karjaiba lökte az embereket, sőt, néhányan még hasznot is húznak belőle. Ezen változtatni kell.

hlina2
Hlina egy tonna sója a Nemzeti Autópálya Társaság székhelye előtt. Kép: Hlina fb oldala

Én nem a világbékéért küzdök, mint Miss Venezuela a szépségversenyen. Én azért harcolok, hogy jobb legyen az embereknek a számukra fontos dolgokban.

Alojz Hlina csütörtökön újabb tüntetést szervez, ezúttal a Ján Počiatek vezette közlekedésügyi minisztérium elé. Hlina szerint amennyiben a miniszter nem távozik önként a drága sóvásárlás miatt, az ellenzéki parlamenti képviselő csütörtökön a közlekedésügyi tárca elé önti a következő egy tonna sót, és az autópályablokádot sem zárja ki.

Körkép.sk/mh, lz és nyk.

Nyitókép: Hlina FB oldala

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!