Király Zsolt írása.

Frissítve: február 21. 20.04. A szervezett bűnözés, terrorizmus és korrupcióellenes harccal foglalkozó nemzetközi bizottság, az ICOCRIM csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítést nyert, hogy Komárom városa kényszerigazgatás alá kerülhet. Forró Körkép-információk a KOMVaK-botrányról. A vizsgálatra rálátó források szerint a 25 millió eurót is elérhető ügy szálai a Most-Híd parlamenti képviselőjéhez, Bastrnák Tiborhoz vezetnek.

Ollary
Olláry Viktor, a KOMVaK igazgatótanácsának elnöke. Kép: fb

Az előzményekről korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Mint ismert, 2009-ben, a Most-Híd-as Bastrnák Tibor polgármestersége alatt megváltoztatták a Komárom város víz- és csatornaművei, r.t. (KOMVaK) alapszabályát, bővítve a vezetés mozgásterét és hatásköreit. Ennek köszönhetően olyan jogköröket kaptak konkrét személyek, melyek lehetővé tették az általuk kezelt városi vagyon jelzálog alá helyezését anélkül, hogy erről tájékoztatták volna száz százalékos tulajdonos Komárom városának vezetését.

A városi vagyon kiszervezése

A jelzálogszerződést a KOMVaK részéről Olláry Viktor, az igazgatótanács elnöke és Sánta Béla, az igazgatótanács tagja írta alá.

 hirdetes_300x300  

Az ICOCRIM információi szerint viszont a módosított alapszabályt nem jelentették be a Belügyminisztériumnál, így szerintük az ERVÉNYTELEN! Mint ahogy így érvénytelen minden lépés és szerződés, melyet az új alapszabály értelmében az évek során kötöttek.

Az ICOCRIM a feltérképezett ügyeket az illetékes nyomozó hatóságokhoz, azaz a Nemzeti Bűnözésellenes Intézményhez (Národná kriminálna agentúra) és az OLAF-hoz továbbítja Brüsszelbe, hogy vizsgálódhassanak.

„Ha megnyitjátok a témát, cirkusz lesz”

Az ICOCRIM-hez azután fordult néhány komáromi polgár, hogy a KOMVaK-hoz közeli személyek megfenyegették őket azzal, hogy „ha a témát megnyitják, cirkusz lesz Komáromban„.

Miről is van szó? Ki az a HASS, s.r.o?

A KOMVaK és a HASS, s.r.o. között több éves együttműködés áll fenn. A HASS vezetője, Eduard Huňady nem ismeretlen a közvélemény előtt. Többször a hatóságok érdeklődési körébe került, főleg a mezőgazdasági minisztériumon keresztül szerzett EU-s támogatások miatt. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint többek között 1 millió eurós európai uniós támogatást kapott olyan pályázatra, mely 10 embert és 6 lovat érint. Az ICOCRIM személyesen tartott terepszemlét a luxus módon felépített helyszínen. Elmondásuk szerint többek között minden helyiségben kandalló, olasz és spanyol márvány található.

 

HASS
EU-s pénzekből luxus a HASS, s.r.o. projektjének képein. Fotó: Körkép.sk

A HASS-ról már a pozsonyi vízművek kapcsán is cikkeztek, szlovák sajtóhírek szerint a Penta-hoz tartozó Privatbanka kölcsönzött nekik  mintegy 7 millió eurót a Pozsonyi Vizgazdálkodási Művek leányvállalata, az Infra Services 49 %-os tulajdonrészének a megszerzéséhez. Bővebben itt és itt.

HASS_Pravda
A Pravda összefoglalója a HASS, s.r.o. ténykedéséről a Pozsonyi Vízgazdálkodási Vállalatnál.

De térjünk vissza a KOMVaK-hoz: 2009-ben a KOMVaK vezetése, Olláry Viktor és Sánta Béla megváltoztatták a cég alapszabályát, melyet nem jelentettek be a Belügyminisztériumban.

Az új Alapszabály alapján átruházták a vagyon egy részét a HASS, s.r.o részére, miközben az ICOCRIM állítása szerint a cég a nyilvánosan is hozzáférhető gazdasági eredmények alapján már öt éve veszteséges.

A Tatra bankos szerződés

2014-ben a KOMVaK 250 ezer eurós hitelszerződést kötött a Tatra bank-al azzal, hogy a szerződésben foglaltak szerint (a szerződést lásd alább) elsődlegesen a HASS, s.r.o. számláit kell megfizetnie.

TB_1
A szerződés első oldala. Kép. KOMVaK
TB_2
A szerződés 2. oldala, pirossal kiemelve az ominózus rész. Kép. KOMVaK

Ennek érdekében a KOMVaK jelzálog alá helyezte a város vagyonát anélkül, hogy erről a város képviselőit tájékoztatta volna.

Az ICOCRIM szerint több mint valószínű, hogy a cég, melyet végrehajtók fojtogatnak, nem lesz képes a részletek visszafizetésére, igy valószínűsíthető, hogy a kinnlevőség – ahogy azt az ICOCRIM-nak pár napja Stubendek László, Komárom polgármestere elmondta – kényszerfelügyelet alá taszíthatja Komáromot.

Összegezve: a városi cég képviselői anélkül kötöttek a város egészére kiható szerződést, hogy erről a száz százalékos tulajdonost, Komárom városát tájékoztatták volna.

A KOMVaK van a városért, vagy a város a KOMVaK-ért?

A módosított alapszabály azt is kimondja, hogy kik vehetnek részt a KOMVaK közgyűlésén: az igazgatótanács és felügyelőtanács tagjai, és azok a személyek, akiket a közgyűlés jóváhagy. Továbbá a városi képviselők is, de szavazati és hozzászólási jog nélkül (sic!) A KOMVaK tehát megfosztja a fő részvényesét szavazati jogától.

Santa-Bela
Sánta Béla, a KOMVaK igazgatótanácsának tagja. Kép: fb

Megtudtuk azt is, hogy a város jóváhagyása nélkül a cég további három faluban végez csatornázást, melyekhez európai uniós támogatáshoz jutott. „Hogyan lehetséges, hogy EU-s pénzekhez jutnak, amikor évek óta sorozatosan veszteségesek, és teszik tönkre a céget?“- tette fel a kérdést az ICOCRIM képviselője. További érdekes körülmény, hogy a három faluban, melynek csatornázását a HASS, s.r.o-val végzik, az a Csintalan Miklós a főellenőr, aki főellenőrként tevékenykedik Komárom városában is.

A Keszegh Béla vezette függetlenek és a vétó

Komárom polgármestere akkor, amikor ez az egész elkezdődött, az ICOCRIM elmondása alapján Bastrnák Tibor, a Most-Híd parlamenti képviselője volt. Bastrnák a városi testület utolsó ülésén – ahol a Keszegh Béla alpolgármesterhez tartozó ún. függetlenek (név szerint Vetter János, Keszegh Margit, Kovács Dávid, Kiss Péntek József, Szénássy Tímea, Bujna Zoltán, Horváth Attila) szavazataival letörték Stubendek vétóját, így Andruskó Imre Most-Hidas városi képviselő javaslatára Olláry Viktor a KOMVaK vezetője is bekerült a vízgazdálkodással is foglalkozó városi pénzügyi tanácsba – arra kérte a testület tagjait, hogy a KOMVaK ügyéről hallgassanak.

Az ICOCRIM képviselője szerint bűncselekmény gyanúja áll fenn, a város vezetése pedig köteles büntetőjogi feljelentést tenni.

ICOCRIM
A sajtótájékoztató. Kép: Körkép.sk

A sajtótájékoztatón jelen volt Králik Róbert, Komárom szóvivője is, aki elmondta, hogy jelenleg információgyűjtés folyik arról, hogy mi is történt és történik a KOMVaK-nál, az utóbbi időben ugyanis akadozott a kommunikáció a céggel. Egyúttal pénzügyi átvilágítás is készül.

Újságírói kérdésre az ICOCRIM képviselője elmondta, hogy megalapozott a gyanú, hogy a KOMVaK és a HASS, s.r.o. között szoros összefonódás van. A Tatra banktól kapott hitel pedig a HASS, s.r.o. céljainak az átfinanszírozására szolgált.

EU-s pénzek

Itt nemcsak a csatornahálózat kiépítéséről van szó, hanem víztisztító állomás felépítéséről is, melyre EU-s pénzek igényelhetők” – hangzott el a sajtótájékoztatón, kiemelve, hogy az egész mögött Bastrnák Tibor, a Most-Híd parlamenti képviselője áll.

bastrnák_tibor
A szálak Bastrnák Tiborhoz vezethetnek. Kép: parameter.sk

Megerősítést nyert az is, hogy a Nemzeti Bűnözésellenes Ügynökség nyitrai képviselete vizsgálatot folytat egy korábbi ügyben is Olláry Viktor ellen. 2009-ben ugyanis az Aqua Venture ügyvezetője, Káplár József feljelentést tett a KOMVaK elnöke, Olláry Viktor ellen, aki a feljelentés szerint 187 ezer euró összeget vett át tőle a T&O Basty, spol. s r.o. számára, amit nem adott vissza. Olláry Viktor ezzel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, hogy a pénzt Bastrnák Tibornak adta át.

IMG_0018
A KOMVaK székhelye Komáromban. Kép: Körkép.sk

Információk szerint a szlovák bűnüldözési hatóságok a héten Komáromban jártak, hogy több más üggyel kapcsolatban is dokumentációkat gyűjtsenek. Többek között egy 1,5 millió eurós iskolázásra vonatkozóan is, melynek elszámolásánál nem létező személyek is felmerültek.

A KOMVaK ügyével a Körképen a későbbiekben még foglalkozunk.

Király Zsolt

A sajtótákékoztató videója itt megtekinthető:

 

További ajánlott írások:

1. Csődbe viheti Komáromot a KOMVaK – Stubendek válaszol

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!