Az elmúlt év novemberében lezajlott önkormányzati választások óta Nagymegyert újra Samuel Lojkovič irányítja. A választásokon független jelöltként indult a Most-Híd támogatásával.

Az országos trendnek megfelelően a helyi képviselő-testületben is a magukat függetlennek mondó jelöltek jutottak be legnagyobb számban (8 fő), az MKP 3, a Most-Híd 2 mandátumot szerzett.

Megemelt juttatások

A testület első rendes ülésén elég világosan kirajzolódott, mi várható a következő négy évben. Az új testület egyik első határozatával a képviselői juttatás összegét emelte meg. A javaslat ellen három képviselő szavazott. A város honlapján megjelent 2-es számú költségvetés-javaslat alapján a köz szolgálata” a városnak évente 66 395 eurójába kerül, ami az előző évhez képest 63 %-nyi többletkiadást jelent.

Lojkovics_Nagy Jozsi
A Most-Híd nagymegyeri polgármestere, Samuel Lojkovič (jobbról), és Nagy József, a párt EP-képviselője. Kép: fb

A napokban a város honlapjára felkerült testületi jegyzőkönyv szerint a következő ülés témája lesz a városi költségvetés elfogadásán kívül a város által alapított cégek új ügyvezetőinek megválasztása is. Ezzel kapcsolatban már hetek óta élénk vita folyik, többen ugyanis úgy tudják, a városi társaságok vezető pozícióit a testületben helyet foglaló képviselők töltik majd be.

Városi képviselők a városi cégek élén?

 hirdetes_300x300  

Eddig öt név forog közszájon a képviselők közül, akik ezen posztok várományosai. A város honlapján három cég szerepel: a városi műszaki szolgáltató cég, a városi sport vállalat és a lakásgazdálkodási vállalat. Ide sorolandó továbbá az „aranytojást tojó tyúk”, a Termál Kft., mely a helyi hévízfürdőt irányítja. Ha hinni lehet a híreknek, a jövőben a fürdőt két képviselő igazgatja majd ügyvezetői posztot betöltve a Termál Kft-ben. Külön pikantériája a dolognak, hogy a felmerült személyek egyike annak a bizottságnak az elnöki posztját is betölti, mely a város által nyújtott támogatások, dotációk felől hivatott dönteni, illetve kiértékeli a városi cégek működését, gazdálkodását (a bizottsági feladatkörökről bővebben itt lehet olvasni).

Nagymegyer
A nagymegyeri városháza. Kép: velkymeder.sk

Bár az önkormányzatok munkájának átláthatósága kedvelt politikai téma, a fennálló jogi hézag betöltése eddig senkinek nem volt fontos. A probléma gyökere ugyanis az érvényes jogszabályban keresendő. Míg a települések által alapított intézmények vezetői tisztsége összeférhetetlen a képviselői mandátum gyakorlásával, addig ez a települések által alapított cégek esetében hiányzik.

A korrupció melegágya

Bár az átláthatóságért küzdő Transparency International Szlovákiai (TIS) és más korrupcióellenes szervezetek már közel tíz éve szorgalmazzák a törvénymódosítást, ez idáig erre nem került sor. Aki számára nem lenne egyértelmű, a TIS egyik kiadványában világosan felvázolja, miért is problémás ez a helyzet.

Amennyiben az adott cég ügyvezetője (igazgatója) egyben képviselő is, a cég legfőbb döntéshozó testületében, a közgyűlésben, amely a városi cégek esetében maga a képviselő-testület, gyakorlatilag saját kinevezéséről, visszahívásáról, fizetéséről és jutalmazásáról, a városi tulajdon átruházásáról a Kft-be, valamint a cég felügyelő tanácsa által benyújtott jelentésről is szavaz.

 

nagymegyeri furdo
A nagymegyeri termáfürdő a város legfontosabb értéke. Kép: velkymeder.sk

Az ilyen jellegű személyi összefonódás a korrupció és klientelizmus melegágya. Az sem mellékes, hogy míg az önkormányzatok esetében az átláthatóságot növelő rendeletek egész sora született az elmúlt években, addig a cégek, akár cégi titokra hivatkozva elkerülhetik a nyilvánosságot. Esetükben megszűnik a közvélemény által biztosított „felügyelet”.

Az összeférhetetlenség iskolapéldája

Ha valóban a felvázolt forgatókönyv érvényesül, nem nehéz kitalálni, hogy néz majd ki a következő négy esztendő Nagymegyeren.

A városi cégek mindegyike függ magától a várostól, mint legnagyobb, esetenként egyetlen megrendelőtől. Így a cégvezető-képviselők elsősorban a polgármester jóindulatától függően jutnak majd megrendeléshez, vagyis teljes mértékben alárendelik magukat neki. Jelenleg nem tudni, megválasztásuk esetén közülük hányan töltik majd be az ügyvezetői posztot főállásban, elvégre sehol nincs előírva, hogy egy vállalkozás ügyvezetője dolgozzon is.

El lehet képzelni azt a „függetlenséget”, melyet az ügyvezető-képviselőnek saját jól felfogott anyagi érdeke biztosít. Nyilvánvaló, hol ér véget a képviselői fogadalomban szereplő „legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint” kitétel.

Ki az a Lojkovič Samuel?

  • 1990 – 2005 – Nagymegyer polgármestere
  • április 1-én letartóztatták, miközben 300 ezer korona kenőpénzt vett át egy vállalkozótól
  • január 23-án korrupció miatt összesen 32 hónapos börtönbüntetésre ítélték
  • 2006 decemberében az akkor még nem jogerősen elítélt Samuel Lojkovič indult és nyert a helyhatósági választásokon
  • február 26-án a Legfelsőbb Bíróság jogerősen is elítélte őt
  • A Nagyszombati járási bíróság október 8-án feltételesen szabadlábra helyezte, 5 év próbaidővel
  • A 2010-es önkormányzati választásokon harmadik lett
  • A 2014. névember 15-i önkormányzati választások óta Nagymegyer polgármestere

 Horváth Aladár

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!