Most már biztos: a jövő évi parlamenti választások előtt nem lesz magyar összefogás. A vegyes párt azzal indokolta az MKP elutasítását, hogy a Smerrel szembeni alternatívát a Sieť és a KDH-val való együttműködésben látja.

Furcsa elutasítások

A Most-Híd április elején kibújt a pártonkívüliek kezdeményezése alól is, akik célja a magyar érdekképviselet maximalizálása volt. Mint ahogy egyedüliként nem írta alá a szlovákiai magyar közoktatás helyzetének javítását célzó közös nyilatkozatot sem. (Azóta azért összejött több mint 26 ezer petíciós aláírás.)

Ha megnézzük, milyen alternatívát kínál Bugár Béla a szlovákiai magyar összefogás elutasítása helyett, a helyzet a következő: a Sieť a KDH és a Most-Híd együtt a Focus és a Polis legfrissebb felmérései szerint is 5-10 százalékkal alacsonyabb, mint a Smeré egymaga. Bugár ráadásul nemcsak az MKP-t utasította el, hanem a Matovičcsal való esetleges koalíciót is.

MOST-HÍD: 8. snem strany
Procházka, akinek Béla látszólag nagyon udvarol. Kép: hnonline.sk

Vegyük hát sorjában: az MKP nem kell, a Sieť, KDH, Most-Híd hármas matematikailag semmire sem elég, Matovičot pedig eleve kizárja. Amivel Robert Fico malmára hajtja a vizet, a Smer megbuktatása ugyanis pont Bugárék miatt válhat szinte lehetetlenné.

Mellébeszélés

 hirdetes_300x300  

De érdemes megvizsgálni azt is, mit szólnak a Sieť-ben a Most-Híd-as közösködéshez:

Radoslva Procházka a .týždeň hetilapnak:

Generációváltásra van szükség a közszolgálatban, ami elengedhetetlen feltétel ahhoz, hogy változásokra kerülhessen sor. Vannak itt olyanok, akiknek 12, 15 vagy akár 20 évük volt a bizonyításra, de naponta láthatjuk, mire mentek vele. Meggyőződésem, hogy ilyen emberekkel nem jutunk semmire.

Mint ismert, Bugár Béla a legöregebb politikai dinoszauruszok egyike, akire pontosan ráillenek Procházka szavai.

Mit gondol Procházka?

De ugyanebben az interjúban Procházka mond mást is: „ha egy ilyen koalíció az idő felét azzal töltené, hogy képviselői saját magukat védik a másikkal szemben, a régi pozícióharcok, egymás átverése pedig folytatódik, az nem lesz hatékony kormányzás, és a Sieť nem lesz a részese.“

És ha mindez nem lenne elég, említhetjük a Sieť spin doctorának, Martin Dubécinek a szavait is, aki együttműködés helyett sokkal inkább a „régi jobboldal” alternatívájáról beszel. Béla meg ugye itt van már 25 éve.

Összegezve: furcsa ez az egész „spolupráca“ modell, egyre nehezebb leplezni a valódi céljait.

Király Zsolt

Nyitókép: gyerekszemle.reblog.hu

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!