Az idei nyár kétségtelenül legrangosabb két felvidéki magyar rendezvénye a martosi és a gombaszögi tábor volt. Miután a szervezők ügyeltek arra, nehogy a két esemény időben keresztezze egymást, elmondhatjuk, hogy egy ütközési pontot sikeresen kiiktattak, így okafogyottá vált az a gyanú, hogy rivalizálni kívántak.

De egyébként sem lehet nagyon versengésről beszélni, elvégre Martoson az idősebb korosztályok is elég nagy számban képviseltették magukat, míg a Krasznahorkaváralján összeverődött közel két és fél ezer ember nagyobb hányada diák volt, zömmel egyetemisták Szlovákia különböző tájairól, és persze Csehországból és Magyarországról is.

Martos=MKP, Gombaszög=Most-Híd

Mindez persze meghatározta a táborok programját és a kísérőrendezvények jellegét. A legnagyobb közösségi oldalon azonban ennek ellenére máris elindult egy polémia, amelyből a kívülálló (és mindkét rendezvényről csak közvetett információkkal rendelkező) megfigyelő arra következtethet, hogy a felvidéki magyarság megosztottságának sajátos lecsapódásáról van szó: mintha a Martfeszt hátterében az MKP, a Gombaszögi tábor esetében viszont inkább a MOST-HÍD állna. Nyilván nem ez a tényállás, de bizonyos jegyekből akár ez is kiolvasható volna.

Szalmaszinhaz
A Gombaszögi Nyári Tábor szalmaszínházát 6 Most-Hidas politikus is támogatta. Kép: Vörös Szabolcs, fb

Annak mindenki örül, hogy mindkét helyen a táborlakók és az odalátogatók jól érezték magukat, sok érdekes és fontos emberrel találkozhattak, és a fellépő zenekarok is nagy tömeget vonzottak. A tartalmas panelbeszélgetések, a közös gondolkodás színterei mindkét helyszínen intellektuális feszültséggel voltak tele és ez a kisugárzás feltehetően még hosszú ideig elegendő hajtóerőt jelent majd a további munkához.

A fiatalok önvizsgálata kimaradt

 hirdetes_810x300  

Egy témát azonban a kívülálló valahogy hiányolt, ez pedig a táborlakók döntő hányadát kitevő fiatalok önvizsgálata és társadalmi szerepvállalásának körvonalazása. Különböző statisztikák és felmérések azt jelzik, hogy a felvidéki magyar egyetemisták jelentős hányada Csehországban és Magyarországon végzi tanulmányait és a többség nem a szülőföldön képzeli el a jövőjét. De a szlovákiai felsőoktatási intézményekben tanuló magyar diákok is szívesebben vállalnának külföldön munkát.

Ráadásul a magyar érdekeltségű intézmények (pl. a Közép-európai Tanulmányok Kara Nyitrán, a Selye János Egyetem Komáromban) hallgatói rendszerint olyan szakokon tanulnak, amelyeket elvégezve csak nehezen találnak munkát. A népességfogyás egyik súlyos következménye, hogy a felvidéki magyar iskolákat egyre kevesebb tanuló látogatja, és így a pedagógusi pálya is egyre kevésbé perspektivikus, noha Nyitrán és Komáromban is a tanárképzés a meghatározó. Már ez a körülmény elegendő lehetőséget kínál egy alaposabb elemzésre, ennek ellenére nem találtuk a programpontok között.

SJE
Nehezen tudnak elhelyezkedni a Selye János Egyetem végzősei. Kép: deltakn.sk

De talán még ennél is sokkal fontosabb lett volna, ha a különböző egyetemeken tanuló diákok arról vitatkoztak volna, hogy miképpen tudnának bekapcsolódni a felvidéki magyar társadalom újjászervezésébe, azoknak a súlyos problémáknak a megoldásába, amely – ez most már nyilvánvaló – a felvidéki magyarság jelenlegi politikai megosztottsága miatt egyre reménytelenebbnek látszik.

 A vegyespárt érdekképviseletének csődje

A parlamenti képviselettel rendelkező vegyespárt nem hajlandó olyan kérdéseket felvetni, amelyek esetleg konfliktust generálnának a szlovák pártokhoz fűződő viszonyában. Sokat mondó például, hogy félreállította egyik oktatáspolitikai szakértőjét, Ožvald Erzsébetet, aki jelenleg ugyan Pozsonypüspöki polgármestere, de korábban évtizedeken át tanított és iskolaigazgatóként is sok tapasztalatot szerzett, és helyére a vívóedzőként ismert Érsek Árpádot ültette, ezzel is jelezve, hogy mennyire tartja „fontosnak” a kisebbségi iskolák körüli helyzetet.

Dél-Szlovákia egyre nagyobb gazdasági lemaradásáról sincs érdemleges véleménye, ehelyett sokszor kevésbé lényeges, a felvidéki magyarságot nem különösebben érintő kérdéseket tematizál, miközben a választókat arról győzködi, hogy az MKP-val nem lehet együttműködni.

ersekek
„Szakértelem.” Érsek Árpád és Ožvald Alžbeta. Kép: televizio.sk

Természetesen az MKP politizálása is számos kérdőjelet vet fel, de mozgásterét eleve behatárolja az a körülmény, hogy már huzamosabb ideje a parlamenten kívül próbálja meg befolyásolni a közgondolkodást. A tavaly nyilvánosságra hozott és autonómia-tervezetként is aposztrofált dokumentumát abban a mediális közegben, amely a felvidéki magyarság valós helyzetét szándékosan elmaszatolja egyszerűen képtelenség a szélesebb közvéleménnyel is megismertetni, az MKP vezetőinek roadshow-i során pedig csak a párttal eleve szimpatizálóknak nyílik alkalmuk meghallgatni a kommentárokkal kísért magyarázatokat.

 Fiatalok: irány a politika

Az is komoly vitatéma lehetett volna, hogy a közvetlen politizálástól ódzkodó fiatal értelmiségiek milyen egyéb formáit tudnák elképzelni a közéleti szerepvállalásnak. Ez a kérdés annál inkább időszerű, mert hamarosan parlamenti választások lesznek Szlovákiában és bár a közvélemény-kutatások jelenleg mind a MOST-HÍD, mind az MKP parlamenti bejutását prognosztizálják, ez bármikor változhat.

gubikek
2 tábor, két tábor.

De még optimális esetben sem garantált egy erőteljesebb kisebbségi érdekérvényesítés, miután könnyen előállhat az a helyzet, hogy a vegyespárt belép a kormányba, míg az MKP ellenzékbe kényszerül. Mindez persze csak hipotézisekre épülő eszmefuttatás és a felvetett témát illetően nem is releváns, miután a felvidéki magyarság legfájóbb gondja, hogy értelmisége passzív, nem kívánja befolyásolni a közgondolkodást, inkább csak vérmérsékletének megfelelően, esetleg „érzelmi alapon” reagál a pártok elképzeléseire. Sokszor úgy tűnik, mintha a fáktól nem látná az erdőt.

HOMÉROSZ

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!