A vasárnapi bősi népszavazás egyértelműen kimondta: a helyiek nem kérnek a menekülttáborból. A 2587 érvényes leadott szavazat 96,8 százaléka ellenzi a bevándorlók letelepítését Bősre. A nagyközség lakóinak mintegy 60 %-a vett részt a népszavazáson, és alig volt olyan lakos, aki ezt másként gondolta volna.

Kaliňák: akkor is Bősre jönnek

Közhangulat ide vagy oda, a szlovák kormányzat hajthatatlan: legalább ötszáz, Ausztriából idehozott afrikai és ázsiai bevándorló két évre a bősi menekülttáborban kerül elhelyezésre. Alig néhány kőhajításnyira a bősi vízierőműtől, annak minden kockázatával együtt. Az első lakók érkezése órák, napok kérdése.

bos2
A bősiek vasárnap elutasították a menekülttábort. Kép: aktuality.sk

Ha ránézünk a térképre, hol mindenhol található menekülttábor az országban, láthatjuk, hogy a bősi mellett a medvei, nagyszarvai és apátújfalui létesítmény is magyarlakta környezetben fekszik. Szlovák közegben csak elvétve (pl. Zólyom, Homonna). A szlovák kormányzat, ha a bevándorlók elhelyezéséről van szó, láthatóan előszeretettel jótékonykodik a magyarok rovására.

Hiába?

Mit tehetnek ilyen helyzetben a helyiek? Falugyűlést hívnak össze (a bősiek ezt megtették), aláírásokat gyűjtenek (a bősiek ezt megtették), népszavazást hirdetnek (a bősiek ezt megtették,) lobbiznak a politikusaiknál (a bősiek ezt is megtették).

 hirdetes_300x300  

A menekülttábor ellen szót emelt az MKP is: felszólították a kormányt, hogy biztosítsa a lakosok biztonságát, és akadályozza meg, hogy a bevándorlók zaklassák a helyi lakosokat, esetleg bűncselekményeket kövessenek el a környéken. Érdekesség, hogy az SNS-en kívül a többi politikai párt, beleértve a Most-Hidat is, nem támogatta nyíltan a helyi lakosok tiltakozását.

Pered után most Bős került sorra

A bősiek egyébként nem az első község, melynek akaratát figyelmen kívül hagyja a Fico-kormányzat. 2012-ben a vágsellyei járásbeli Pereden tartottak népszavazást, ahol  64 %-os részvétel mellett kétezer résztvevőből 1341-en szavaztak arra, hogy Peredet szlovákul is Perednek hívják, ne pedig Tešedíkovónak. Azóta több mint három év telt el, de a belügy a perediek akaratát azóta is ignorálja.

tuzoltokocsik
A Smer – Most-Híd road show sokadik állomása. Bugár Kaliňák lábainál térdel, de Bastrnák Tibor (Most-Híd) és Vörös Péter (Most-Híd) is ott tolong. Kép: parameter.sk

Az a belügy, melynek miniszterével, Robert Kaliňákkal a Most-Híd elnöke, – és a (Sme napilap szerint) a Smer egyik lehetséges koalíciós partnere – tűzoltóautók átadásával már hónapok óta együtt kampányol a magyarlakta falvakban.

A szlovák-magyar vegyespárt hivatalos véleménye egyébként menekült-kérdésben a következő: „A kvótarendszer nem több mint sebtapasz, de szükség van rá, hogy időt nyerjünk. Európa és benne Szlovákia akkor a legerősebb, ha nyitott és büszke, ha nem paranoid, kicsinyes és önző

Ha a tűzoltóautós road-show kapcsán Bős még nem került volna sorra, vajon útba ejtik a közeljövőben? Lenne mit oltani.

Király Zsolt

Nyitókép: SME.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!