Felröppent egy hír, mely szerint két, eddig egymással látszólag szinte köszönőviszonyban sem lévő szlovákiai párt valamilyen koalíciót fontolgat a közelgő választások előtt, a parlamentbe jutás reményében.

Az egyik az SaS nevű (magyarul: Szabadság és Szolidaritás), 2009-ben alapított politikai tömörülés, amely már az első komolyabb megmérettetés alkalmával, a 2010-es parlamenti választásokon nagy sikert aratva 22 képviselői helyet szerzett a szlovák törvényhozásban. Sőt, az eredmények nyomán létrejött kormány második legerősebb pártja lett.

SaS a dél-szlovákiai vizek felett

Akkor egy magyar nemzetiségű személyt, Somogyi Szilárdot is beültetett a padsorokba és már ez felkeltette a felvidéki magyar választók kíváncsiságát. A nonkonformista és bízvást atipikusnak is mondható pártelnök, Richard Sulík olykor még a kormányt sem kímélte csípős bírálataival, sőt következetes politizálása nyomán (és tegyük hozzá: az akkori miniszterelnök, Iveta Radičová naivitása vagy meggondolatlansága folytán) a kormány két év elteltével megbukott egy bizalmi szavazás során.

radicova bukasa
A Radičová-kormány két év után bukott meg. A bizalmi szavazást Bugár Béla javasolta Radičovának. Kép: cas.sk

Talán még emlékezünk az okokra is, jelesül, hogy Sulík nem kívánta támogatni azt az elképzelést, hogy a szlovák állampolgárok is hozzájáruljanak a már akkor is nagy bajban lévő Görögország adósságainak törlesztéséhez. Ma már mindenki számára világos, hogy jó orra volt, de akkor ezzel a „gesztusával” ismét a Smer-t hozta helyzetbe, amely 2012-ben (a krasznahorkai vár tetőzetét emésztő tűz kísértetiesen lobogó fényében) padlóra küldte a jobboldalt, amely azóta sem ocsúdott fel ebből a sokkból.

A korábban szebb napokat látott SDKU szinte teljesen szétforgácsolódott és ma már a közvélemény-kutatások alig 2-3 %-os támogatottságot mutatnak a pártnak. 2012-ben az SaS is elveszítette választóinak (és a parlamenti képviselőinek) a felét, sőt ma már egyedül aligha lépné át az 5 %-os parlamenti küszöböt.

 hirdetes_810x300  
polis
A Plis augusztusi felmérése szerint az SaS 4,3 százalékon áll. Kép: SME.sk

Ezért érthető, hogy szövetségeseket keres. Miután a szlovák pártok nem szeretnének ismét pórul járni vele, messze elkerülik Sulíkot. Ebben a helyzetben olyan politikai erőt kellett keresnie, amely már kétszer is megbotlott a bejutási küszöbben, de van olyan potenciális szavazóbázisa, amely néhány tízezernyi szlovák szavazattal megtoldva, akár 7 % feletti eredményt is hozna. Ha még nem mondtuk volna, ez a kiszemelt „partner” a Magyar Közösség Pártja.

MKP – SaS koalíció?

A két párt lehetséges koalícióját felvillantó újsághírből nem derült ki, elkezdődött-e már valamiféle egyeztetés a dologról, netán csak puhatolózgatnak bizonyos személyek. Mindenesetre Berényi József, az MKP elnöke sietett bejelenteni, hogy semmi ilyenről nem döntöttek. Ennek ellenére a világhálón már folyik az agyalás a dologról és olvashattunk pro és kontra érveket egyaránt.

berényi_józsef_bugár_béla
“Őket, őket kell likvidálnunk” – Bugár Béla mutat Berényi Józsefre.

Mielőtt egy ilyen koalíció lehetőségeit latolgatnánk, nem volna éppen haszontalan annak utána járni, hogy milyen információk alapján születhetett egy ilyen cikk abban a napilapban, amelyről sokan úgy vélekednek, hogy a MOST-HÍD-hoz áll közel, sőt annak pártközpontjából kézi vezérléssel irányítják az újság néhány befolyásos munkatársát.

Mivel Bugár Béla pártelnök már többször is azt hangoztatta, hogy a magyar választókat is megcélzó pártja nem kíván szorosabban együttműködni a riválisnak tartott MKP-val, ellenben nem sok sikerrel igyekszik elhárítani azt a feltevést, hogy a Smer-rel kokettál, ezért volt szükség a felvidéki magyar választókat zavarba ejtő hírre. Amely főleg az MKP támogatóinak azt üzeni, hogy a parlamentbe jutás érdekében Berényi is hajlandó érdekszövetséget kötni, amelynek egyetlen célja van: begyűjteni a küszöb átlépéséhez szükséges voksokat.

Túlélés mindenek felett

Első pillantásra egyszerű matematikai műveletnek látszik az egész: az MKP mondjuk hozna 4,5 %-ot, a másik párt pedig kb. 2,8–3 %-ot és így meglenne a szükséges 7 % és még valamennyi. No de mi van akkor, ha mondjuk 4 almát és 3 körtét szeretnénk összeadni? A végeredmény továbbra is 4 alma és 3 körte lenne.

sas
Richard Sulík, az SaS elnökének főhet a feje az 5 százalékos küszöb miatt. Kép: TA 3

Elképzelhető persze az a lehetőség, hogy a körték ideiglenesen az almákhoz lesznek hasonlatosak és az összeadás simán végrehajtható lesz. Tudjuk viszont, hogy az SaS liberális pártként határozza meg önmagát, amely egészen másként látja pl. az azonos neműek kapcsolatának jogi szabályozását, mint az MKP, amely viszont nemzeti, konzervatív és keresztény értékeket valló jobbközép politikai tömörülés.

Két különböző választói réteg

Az SaS támogatói közé elsősorban nagyvárosokban élő fiatal értelmiségiek tartoznak, míg az MKP szavazóbázisa kisvárosokban és falvakban él, társadalmi réteződése pedig jóval heterogénebb.

A felvidéki magyarok joggal várnak egy elvhű, az érdekeiket messzemenően képviselő, karakteres politizálást, amely világos üzeneteket fogalmaz meg a szlovák kormánynak (és persze a külföldnek is) a dél-szlovákiai régiók gazdasági mellőzöttsége okán, a kisebbségi jogokat sértő, antidemokratikus és a közakaratot semmibe vevő intézkedései miatt (nyelvhasználat, kisiskolák, bősi menekülttábor stb.).

berenyi_jozsef
A felvidéki magyarok joggal várnak egy elvhű, az érdekeiket messzemenően képviselő, karakteres politizálást az MKP-tól. Kép: Berényi József, mkp.sk

Fiatal értelmiség, önkormányzatok bevonása létkérdés

Ugyanakkor létfontosságú volna a fiatal értelmiségiek bevonása a közéletbe, illetve másképp fogalmazva: az elhasználódott, jobbára csak statiszta szerepre vállalkozó emberek lecserélése a kisebbségi politizálás különböző szintjein. Továbbra is fontos feladat az önkormányzatok és mindenekelőtt a polgármesterek tekintélyének a megerősítése, de ez csakis úgy érhető el, ha az érintettek maguk törekednek erre mindennapi munkájuk során és nem az ünnepi alkalmakat vagy a falunapokat használják fel önmaguk fényezésére.

Az MKP számára ebben a helyzetben aligha marad más, mint hogy egyedül mérettesse meg magát a 2016-os parlamenti választásokon. Sokan úgy vélik, hogy még egy botlást már nem élne túl a párt, ezért kellene mindenképpen koalíciót kötnie valakivel. A helyzet azonban ennél jóval drámaibb: nem az MKP sorsa és jövője a tét, hanem a felvidéki magyarságé. Amennyiben ezt nem sikerül a választókkal megértetni, akkor az mindnyájunk kudarca lesz.

HOMÉROSZ

További ajánlott cikkek:

…a fától az erdőt – Az idő hordaléka 11. rész

Kutyagumi a homokozóban – Az idő hordaléka 10. rész

A hajók és kamionok „utasai” – Az idő hordaléka 9. rész

B. B. szerint a világ – Az idő hordaléka 8. rész

A mi kutyánk kölyke… – Az idő hirdaléka 7.

Brókertangó – Az idő hordaléka 6.

Ünnepi beszédek foszlányai – Az idő hordaléka 5. 

Európa mulatni akar – Az idő hordaléka 4. 

Optikai csalódások? – Az idő hordaléka 3.

Kinek a halottja? – Az idő hordaléka 2.

Civitas Dei? – Az idő hordaléka 1.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!