Délutáni idill.

Apró, almahámozó késsel vagdossa az egyik, elmondása szerint Szíriából származó migráns a közös helyiségben a vacsorára való borjúhúst.

A villanytűzhelynél két másik férfi kevergeti az edény tartalmát.

 

IMG_0065
Kevergetik az edény tartalmát. Kép: Király Zsolt, Körkép.sk
IMG_0072
A bergi főszakáscs. Kép: Király Zsolt, Körkép.sk
IMG_0061
új felszerelés. Kép: Király Zsolt, Körkép.sk

Hátul, az 56 fő számára 5 vadonatúj mosógép áll rendelkezésre, hosszú fapadok, faasztallal. A terem egyik oldalán felmosó kanna, a bejáratnál 5 mosogató és 5 villanytűzhely edényekkel, lábasokkal. A szárítón nemrég kimosott ruhák lógnak, a falakon arab nyelvű feliratok és egy nagy Közel-Keleti térkép. „Innen indultam“- mutatja egyikük.

IMG_0066
„Innen indultam“- mutatja egyikük. Kép: Király Zsolt, Körkép.sk
IMG_0068
Arab feliratok és a haza egy darabja. Kép: Király Zsolt, Körkép.sk

Megtelt a bergi gyűjtőtábor, az osztrákok közel 60 személyt szállítottak a szlovák-osztrák határátkelőhelyen található egykori vámőrség helyén épült „ideiglenes“ szálláshelyre. Az építkezést magyar cég végezte, erről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

 hirdetes_810x300  

Az öt család legfeljebb három évig marad a táborban. Többségük szír, de vannak kurdok is. Életkoruk 18 és 56 év közötti és vannak muszlimok is köztük.

Két hét telt el az érkezésük óta, és az osztrákok szerint azóta folyamatos a szlovák rosszallás, erősödik a félelem. Emiatt tárgyalt csütörtök délután Bergben Pavol Frešo Pozsony megye elnöke, Berg és a szomszédos, szintén határ menti település, Wolfstahl polgármestere és Ausztria szlovákiai nagykövete.

IMG_0025
Balról: Pavol Frešo, Georg Hartl, Gerhard Schödinger és Carl Helfried. Kép: Király Zsolt, Körkép.sk

Carl Helfried nagykövet szerint „a szlovák és az osztrák együttélés szempontjából fontos, hogy mindenki biztonságban érezze magát.“

A félelem mindkét országban jelen van, de az osztrákok 98%-a pozitívan tekint a táborra“  – jelentette ki Georg Hartl , Berg polgármestere.

Wolfstahl első embere, Gerhard Schödinger szinte hibátlan szlováksággal teszi hozzá, hogy hiányzik a személyes tapasztalat az emberek részéről.

IMG_0038
A bergi községháza előtti közös pózolás. Kép: Király Zsolt, Körkép.sk

Kérdésünkre, hogy a félelem esetleg nem amiatt van-e, hogy az osztrák fél „elfelejtette“ tájékoztatni Szlovákiát a készülő táborról, Pozsony illetékesei is csak a sajtóból, Hartl elismeri, hogy a szlovák felet nem tájékoztatták, viszont az osztrák média elég mélyrehatóan elemezte a témát, így abból tudni lehetett, mi készül. Még ha a hivatalos tájékoztatás el is maradt. „Nem a falu felel a táborért, eszünkbe sem jutott volna, hogy ilyen félelmeket vált ki önöknél. “ – tette hozzá, kiemelve, hogy erre azért fel kellett volna készülniük. „Legközelebb majd írok egy emailt” – felelte.

IMG_0020
Georg Hartl , Berg polgármestere. Kép: Király Zsolt, Körkép.sk

Pavol Frešo megyefőnök láthatóan nehezményezte a tájékoztatás elmaradását. Mint hozzátette, legközelebb remélhetőleg már gördülékenyebben mennek majd a dolgok. „A legfontosabb azonban a szlovák reakciók. Örülök, hogy konstruktív hangnemben tudtunk tárgyalni és a jószomszédi kapcsolataink is javultak.

A migránsok 24 órás négyfős „menedzseri “felügyelet alatt vannak, akik kétnaponta váltják egymást. Van köztük arabul is tudó személy. Ha kell, a menedzser elviszi őket bevásárolni. „Tapasztalatunk az, hogy a kezdeti félelem után idővel barátságok is kötődnek “Berg polgármestere elmondta, hogy a nap 24 órájában szabadon mozoghatnak, nem léphetnek át szlovák területre, különben elveszítenék jelenlegi státuszukat.

IMG_0055
A házikó…Kép: Király Zsolt, Körkép.sk
IMG_0057
…és lakóik. Kép: Király Zsolt, Körkép.sk
IMG_0048
A migránsok háta mögött látható épületek már Szlovákia. Kép: Király Zsolt, Körkép.sk

A szlovák határ közvetlen közelébe telepített migránsok 3-5 eurós órabérért a település közmunkaprogramjában is részt vehetnek, havi bevételük azonban nem haladhatja meg a 120 eurót.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!