Montázs: Körkép.sk

 

Amikor keddi cikkünkben megírtuk, hogy Szlovákiában kíméletlen harc zajlik, melyben rendőrök és újságírók küzdenek a politikusbűnözőkkel szemben, még nem sejtettük, hogy Denisa Saková belügyminiszter aktuális lépése csak tovább erősíti feltételezéseinket.

 

Mi is történt pontosan?

 

Tegnap délután érkezett a hír, hogy a belügyminiszter a Kuciak-gyilkosság nyomozásával kapcsolatos két mellékszálat kivett az ügyön dolgozó nyomozócsoport kezéből, és a saját maga alá tartozó Inspekció kezébe adta. Mindezt maguk a nyomozók és az illető ügyész tudta nélkül.

 hirdetes_300x300  

 

A most kivont két ügy konkrétan két további gyilkosság előkészítésével kapcsolatos nyomozás. Egyelőre ismeretlen személyek Daniel Lipšic, (ő egyébként Ján Kuciak szüleinek ügyvédje), valamint a Főügyész első helyettesének, Šufliarskynak és Žilinka speciális ügyésznek a meggyilkolását tervezték.

 

Saková belenyúlt

 

A belügyminiszter lépését először azzal indokolta, hogy le kell állítani a nyomozásból származó információk kiszivárogtatását a sajtónak. Tegnapi cikkünkben épp a széleskörű medializációt neveztük egyedüli lehetséges lépésként ahhoz, hogy kiderülhessen az igazság, és hogy ne történhessen meg az, hogy az egyre magasabb helyekre vezető szálakat zsákutcába vezetik.

 

A legérdekesebb az egészben az, hogy az érintettek (maga Lipšic, illetve a szintén meggyilkolt, Kuciak menyasszonyának jogi védelmét ellátó Roman Kvasnica, valamint az ügyön dolgozó oknyomozó újságírók) teljes értetlenségüket fejezték ki a lépés láttán.

 

Indokolatlan lépés

 

Lipšic egyenesen úgy fogalmazott, sokkolta őt Saková lépése, és tart attól, hogy az egész visszavetheti a nyomozást és politikai manipuláció áldozatává válhat. Roman Kvasnica szerint a belügyminiszter lépése indokolatlan, és kérdéseket vet fel.

 

A sajtó nyomására a mai napon Denisa Saková kénytelen volt megtörni a csendet és elmondta, hogy a lépés maga a Főügyész, az Országos Rendőrfőkapitány és az Inspekció vezetőjének közös döntése volt, melyet ő politikusként csak formailag jóváhagyott. Elmondta azt is, hogy azért volt minderre szükség, mert idő szűkébe kerültek, miközben két napja még épp ő biztosította teljes bizalmáról az ügyön dolgozó nyomozókat. Mindenképp nagyon furcsa.

 

Szorul a hurok

 

A független szemlélő számára az egészből az következik, hogy a politikai vezetés nyaka körül a nyomozást végző tisztességes  rendőröknek hála egyre jobban szorul a hurok. A médiában olvasható tények pedig egyre kényelmetlenebbek a politikai vezetés számára, így lépni próbálnak, amíg lehet.

 

Az egész ügy mindenesetre már annyira előrehaladott állapotban van, az országos közvéleményt annyira felháborítják már ezek a lépések, hogy vélhetően az lenne a lehető legrosszabb a jelenlegi kormánykoalícióra nézve, ha a nyomozás során nem születik megnyugtató eredmény.

 

Forrong a mély

 

Hogy forrong a mély, látható az előkészület alatt álló országos megmozdulásokon: Hamarosan ismét utcára vonulnak a gazdák, a Tisztességes Szlovákiáért pedig újabb tömegtüntetést szervez.

 

Szépen lassan eljött az idő arra, hogy mi, egyszerű állampolgárok is kilépjünk komfortzónánkból, és ne csak üljünk tétlenül tovább, legfeljebb lajkolgatva az ezzel kapcsolatos cikkeket. A legkevesebb, ha végre tömegesen és láthatóan azok oldalára állunk, akik félelmet nem ismerve nyíltan szembeszállnak az országot kézben tartó maffiával. A bűnösök ettől félnek a legjobban.

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

Kíméletlen harc Szlovákiában: Nyomozók és újságíró a politikusbűnözők ellen

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!