Nyitókép: Menyhárt József fb-oldala

 

Míg a szlovák térfél azt oldja, hogy az államfőválasztáson ki legyen Šefčovič fő kihívója az ellenzék részéről, és hogy Robert Mistrík lépjen-e vissza Zuzana Čaputová javára vagy fordítva, a magyar oldalon legalább ilyen érdekesen alakulnak a közvéleménykutatási adatok.

 

A Focus ma közzétette legfrisebb felmérése  az államfőjelöltek támogatottságát mérte, mégpedig az OĽaNO felkérésére.

 

Ez alapján szeretnék ugyanis Matovičék eldönteni, hogy a két legesélyesebb ellenzéki jelölt közül ki maradjon állva az első forduló végéig.

 hirdetes_810x300  

 

A Focus 2019. február 13-án közzétett felmérése szerint ha most tartanák az államfőválasztásokat, azon a Smer által támogatott Maroš Šefčovič nyerne 20,1 százalékkal. Második helyen az SaS által indított Robert Mistrík (17,1 százalék), a harmadikon a Progresszív Szlovákia párt tagja, Zuzana Čaputová (14,4 százalék) végezne.

 

A további sorrend:

 

A Focus államfőjelölti felmérése 2019. február 13-án. Kép: Focus

 

Összehasonlítva az ügynökség januári számaival jól láthatóak a tendenciák is:

 

Bugár Béla csökken (10,1 százalékról 7,4 százalékra), Menyhárt József csökken (1,5 százalékról 1,4 százalékra), miközben Šefčovič, Mistrík, Čaputová erősödik.

 

Menyhárt kampánya tehát eddig teljesen hatástalan, mi több, inkább visszafelé mutat. Jó két hét van még hátra a felmérésekre vonatkozó választási moratóriumból. Az MKP elnöke egyelőre néhány előre begyakorolt mondatot leszámítva nem szólalt még meg a szlovák médiában. Kíváncsian várjuk, hogy ha ez bekövetkezik, hogyan alakulnak majd Menyhárt József jelen pillanatban már a másfél százalékot sem elérő számai.

 

Miközben ugyanaz a Focus az MKP-t január második felében 3.4 százalékra mérte.

 

Ez azt jelenti, hogy míg a politikailag egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő Bugár Béla bőven hozza a Most-Híd mutatóit, Menyhártnak nemhogy a Bárdos Gyula által korábban elért és ezúttal is célul kitűzött 5,1 százalékot, hanem saját pártjának eredményeit sem sikerül megközelítenie.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.