A IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny két napján 92 fiatal bizonyította tudását. A rendezvény sikere nyomán a megmérettetés kezdeményezői már a jubileumi tízedik versenysorozatra készülnek.

 

Június 4-5-én tartották a IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Versenyt a régi felvidéki bányászvárosban, Rozsnyón, a történelmi városházán. Az időpont megválasztása is jelzésértékű, hiszen a Nemzeti Összetartozás Napján rendezték.

 

„Rohanó világunkban nagy jelentősége van e versenynek – osztja meg gondolatait a kulturális rendezvény megnyitója, a Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula. – A mesék szeretetére tanít, s megmutatja az ifjú nemzedéknek is, hogy a mondavilágunk egy fantasztikus érték. Álmok, valóságok keverednek e történetekben, igazi kapocs, amely elődeinkkel összeköt.”

 

 hirdetes_810x300  
Táncház

 

A megnyitó felszólalói is hangsúlyozták, hogy e mesevilág az összmagyarság kincse, így az összetartozás egyik záloga. A rendezvény első két alkalommal a gyerekszínjátszókat és bábosokat összefogó Duna Menti Tavasz részeként rendezték meg, azóta a saját útját járja.

 

Két éve pedig a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet partnereként kapcsolódott be a nagy szakmai tudást és szervezést igénylő sorozatba. Jóllehet, mintegy hatszáz fiatal mutathatta be a tudását az iskolai elő versenyeken, s négyszáznegyvenen a nyolc területi válogatókon is bizonyíthattak.

 

A találkozó jelentősége mégis túlmutat e rideg statisztikai adaton, hiszen ha számba vesszük a felkészítő tanárokat az együttműködő szülőket, a pártolókat, a felkészülést követő iskolatársak, a versennyel kapcsolatba kerülők száma ezreket jelent. Az idei versenyt megtisztelték jelenlétükkel a vajdasági Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny szervezői is.

 

A versenysorozat megálmodói: Huszár László, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Varga Norbert, a verseny szakmai rendezője, a Hagyományok Háza Hálózat és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet munkatársa.

 

„A közösség oldaláról közelítem meg e két napot – méltatja a versenyt Huszár László a nyugati elődöntőkért is felelős vezető. – A vers és prózamondásból vált ki e műfaj, s mára a mesemondás a falunapok, közösségi rendezvények megbecsült programjává vált, ahol a tehetséges mesemondó fiatalok a közösség előtt mutathatják be tudásukat.”

 

A rendezők immár második alkalommal kétnapos találkozóban gondolkoztak, így a korábbi zsúfolt programot fesztivállá alakították át, ezt szolgálták az igényes társprogramok, a szakmai előadások, táncházak. Ezek, a mesevilághoz is jól illeszkedő műsorszámok jól oldották a szereplők feszültségét.

 

A rozsnyói városháza.

 

„Mérhető és érzékelhető a szakmai fejlődés az előző évekhez képest – értékeli a mesés napokat Varga Norbert, aki a közép-kelet szlovákiai válogatókat is szervezte. – Ez az egységes módszertannak is köszönhető, az irányelveket korábban a felkészítőkkel is megosztottuk. A jövőben tovább kívánjuk fejleszteni a versenyen kívüli közös munkát, s már lélekben a tízedik jubileumi találkozóra készülünk.”

 

A zsűri ez alkalommal is hangsúlyozta a verseny magas színvonalát, s a versenyzők kiemelt arany-, arany-, ezüst- és bronz sávban kaptak elismerést, többen különdíjban részesültek.

 

Csermák Zoltán

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!