A Nagy-Duna

 

A folyó-menti kerékpárutak dunai szakasza az előzőekhez hasonlóan gyönyörű környezetben halad, és sok látnivalót kínál. Ha az Izsa felé vezető útra szeretnénk feljutni, vagyis Karva és Párkány irányába, abban az esetben Komárom felől előbb át kell jutnunk a Vág folyó közúti hídján. Az útvonalnak ez az egyetlen szakasza, ahol nem árt az óvatosság, mert a híd nagyon keskeny, nincs biciklisáv, nagy a forgalom, ráadásul a járda gidres-gödrös, rossz minőségű.

 

Miután átértünk, azonnal jobbra fordulunk, és már rajta is vagyunk a kívánt kerékpárúton, amely tükörsima. Így gyorsan el is feledjük a korábbi kellemetlen szakaszt. Az Érsekújvár felől érkezők a közúti híd előtt azonnal letérnek balra.

 

 hirdetes_300x300  
A Vág alsó szakasza, a folyó jobb oldalán

 

A bicikliút első szakasza néhányszáz méteren még a Vág folyó mellett halad, de pár percen belül elérjük a Vág-Duna torkolatot. Közben bal oldalról a Kis– majd  Nagyharcsás települések mellett haladunk el.  A település közelében a jobb oldalra vezető földúton érdemes kicsit letérni, mert egyébként a part mentén húzódó ártéti erdősáv eltakarja a két folyó találkozását.

 

A közúti híd és a kerékpárút legelső szakasza

 

A bicikliút melleti erdősáv bal felől, mögötte Kisharcsás település húzódik

 

A krékpárút Nagyharcsás közelében

 

Legelésző jószágok

 

Nagyharcsást követően már valóban a Nagy-Duna partján, a magyar-szlovák államhatár vonalán vezet a bicikli-utunk.

 

A Vág-Duna találkozási pontjának homokos partja, az úgynevezett „Spicc” a komáromiak kedvelt kirándulóhelye. Családok, baráti társaságok, magányos napozók szívesen töltik itt szabadidejüket, nyáridőben a napos és árnyas helyek egyaránt megtalálhatók.  A víz mélysége a part menti szakaszon általában sekély, fürdőzésre alkalmas, de az idei nyáron széles sávban el is tűnt.

 

A nyári családi strand színhelye már kihalt, de a természet színei gyönyörűek

 

A kitaposott ösvény a folyóhoz vezet

 

A gyönyörű színes fák a nyári nudi színhelyét takarják

 

Egy-kétszáz métert tovább haladva az ártéri erdő sűrűje mögött a folyóparton a nudizmust kedvelők szabad-strandja található.  A nyári időszakban itt azoknak érdemes letérni, akik saját maguk is szívesen hódolnak a ruhátlanság szabados örömeinek. Most, az arany-őszben érdemesebb azonban az ártéri erdők varázslatos színeiben gyönyörködni.

 

A kerékpárúton egy-két kilométert tovább haladva, már Izsa község határában, bal oldalról egy valóban nagy jelentőségű helyre érünk.  A Kelemancia (Celemantia) –  Leányvár –  katonai tábor falait pillanthatjuk meg, amely másfél ezer évvel ezelőtt a Római Birodalom egyik végbástyája volt.

 

Celemantia

 

Tájékoztató tábla

 

Tájékoztató jelzések

 

EuroVelo 6 – nemzetközi kerékpárút

 

A birodalom a Krisztus utáni 1. századtól mintegy 6 000 km hosszú védvonalat alakított ki, amely az egykori Pannónia határait is védte. Az Izsa mellett létesített tábor valószínűleg Marcus Aurelius idejében épült, a markomann törzsek elleni védekezés céljából. Az erődítményt a 4. századig többször átépítették, végül mégis a barbár törzsek előrenyomulásainak az áldozata lett. A római kori katonai tábor 1957 óta műemlékvédelmi terület, 1990-ben nemzeti kulturális örökséggé nyilvánították.

 

Tekintettel a történelmi tényekre, ezen a helyen valóban érdemes leszállni a kerékpárról, és eltölteni itt egy kis időt. A létesítményt szabadtéri múzeummá alakították, eredeti és rekonstruált maradványai egész évben megtekinthetők. Ha egy ideig szemlélődünk, visszaidézik számunkra az ókor hangulatát.

 

A védvonal egy részlete

 

Ránk köszönnek Izsa község templomtornyai

 

A kerékpárúton tovább haladva találunk néhány levezető utat a folyóhoz, érdemes itt is körbenézni, mert a kiszáradt partok ellenére a Duna széles folyása, és kissé távolabb, a túloldalról átsejlő Gerecse hegyvonulata nagyon szép panorámát nyújt.

 

Bal felől pedig, már egészen közelről, Izsa község templomtornyai integetnek felénk.

 

A Dunapart Izsánál

 

Ártéri erdő Izsánál

 

A dunai kerékpárút része az EuroVelo nemzetközi kerékpár útvonalnak, amely Franciaországból, az Atlanti óceán partjáról indul, több országon áthaladva éri el Szlovákiát és Magyarországot.  Keresztülszeli egész Európát, és a Duna torkolatánál Konstancában éri el a Fekete tengert.  Tekintettel a tényre, hogy több helyen folyók, vizek mellett halad, az EuróVelo 6 kerékpárutat a Folyók útvonalának is nevezik.

 

Adott a lehetőség, hogy egy nemzetközi kerékpárútról gyönyörködjünk az őszi természet varázslatos színeiben.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

További ajánlott írások:

Kerékpáron az arany-őszbe Komárom környékén – 2. rész – A Holt-Vág

 

Kerékpáron az arany-őszbe Komárom környékén – Képekkel

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!