A Komáromi Városi Hivatal szervezésében december 14-én, pénteken délután a belváros központjában megnyitotta kapuit a háromnapos Adventi Vásár. A Klapka-téren tizenhat elegáns kis faházikó sorakozott fel, melyekben leginkább a régió kézművesei, kisiparosai kaptak helyet, hogy termékeikkel a hazai íz, illat és formavilágot prezentálják.

 

A behavazott adventi koszorú, a színpadon a Black and white

 

Aki eddig nem lelte meg szerettei számára a megfelelő ajándékot, a vásári forgatag különlegességei közt bizonyára talált kedvére valót. Láthatunk itt nagyon szép kézi készítésű kerámia tálakat és kancsókat, apró szobrocskákat, domborműves fali-díszeket, csodálatos gyöngysorokat, nyakékeket, többfunkciós karkötőket.

 

A bódék között a térközépen, a Klapka tábornok szobra előtt hatalmas színpad kapott helyet, melyen jeles előadóművészek élőzenével teremtették a hangulatot a karácsonyi ünnepváráshoz.

 hirdetes_300x300  

 

Karvai lekvárkülönlegességek, szörpök

 

A faházikók polcairól a finomságok sem hiányoztak, vásárolhattunk helyi kertek terméséből származó magas vitamintartalmú, különleges összetételű lekvárokat, szörpöket melyek bogyós termésekből, zöld dióból készültek. Termelőjük, előállítójuk Karva községéből érkezett portékáját a piacra.

 

Marcelházi tökmagárusok

 

Nagy népszerűségnek örvendtek a marcelházi tökmagárusok, ahol egy egészen fiatal férfi fogott hozzá a vállalkozáshoz. A mindössze elsőéves egyetemista fiú és társául szegődött, szintén egyetemista barátnője tanulmányaik mellett tökmagolajat, dió-olajat állítanak elő és forgalmazzák.  A fiatalember – nagymamája buzdítására – mindössze 14 évesen kezdte el a tökmag árusítását, saját zsebpénz reményében. Azóta vállalkozását sikeresen fölfejlesztette.

 

Kávékülönlegességek

 

A kávé rajongói is elégedettek lehettek a kínálattal, hiszen tucatnyi különleges, hazai pörkölésű kávé jelent meg a piacon.  Igaz, hogy maga a termés messzi földrészekről, Afrikából, Dél – Amerikából származik, viszont három vállalkozó kedvű fiatalember révén friss termésként érkezik hozzánk, és a Gadóc-i Green Plantation kisüzemben kerül pörkölésre.

 

Karvai virágkötők

 

Öröm volt látni a diákság köréből a karvai Vidékfejlesztési Szakközépiskola virágkötőinek munkáit, akik valóban szemet gyönyörködtető adventi asztali és ajtódíszekkel vonzották magukra a vásárlók figyelmét.

 

Az Építők utcai szakiskola termékei

 

Nem maradtak el a jeleskedésben a komáromi Építők utcai Kereskedelmi és Szolgáltató Szakközépiskola tanulói sem, többféle praktikus portékával álltak elő, melyet szintén saját kezűleg készítettek. Vásárolhattunk itt például fakanalat, madáretetőt, de csinos kis dísztárgyakat is.

 

Nem hiányozhatott a piacról a hazai méz és a mézből készült termékek sem, hiszen a karácsonyi asztal legfőbb jellemzője, mely az almával, a dióval és a fokhagymával együtt az egészség megőrzésének szimbólumát hordozza.

 

Kalotaszeg ékességei

 

A régió árusain kívül egyetlen vendégárust láthattunk, Erdélyből, aki csodálatosan szép kalotaszegi kézimunkákkal, saját készítésű gyöngyfűzéses nyakékeivel, gyöngypártás, népviseletes babáival ejtette ámulatba a nézelődőket.  Az erdélyi embereket a Felvidék lakói mindig nagy szeretettel fogadják, hiszen egy történelmi haza gyermekei vagyunk.

 

Kemencés lepény

 

A vásári nézelődők az illatok alapján azonnal testi táplálékhoz is juthattak, jelen volt a piacon a hagyományos magyar íz-világot visszahozó kemencés-lepény, a nálunk is meghonosodott kürtöskalács, a mézbor a puncs, a legkülönfélébb forró italok.

 

A Városi Hivatal mellett a Villa Camarum Polgári Társulás és a helyi Nyugdíjas Klub is gazdagított a harmadik adventi hétvége eseménysorát. A szombati nap legkülönlegesebb attrakciója a szabadtéri mézeskalács-sütés volt, mely Földes István pékmester jóvoltából valósulhatott meg. Az F&K magánpékség 1992 óta működik, és termékei nagy népszerűségnek örvendenek.  A cég jótékonysági szándékkal évek óta gazdagítja, színesíti a Komáromi Adventi Vásárt.

 

Földes István pékmester

 

A Klapka-tér egyik külső szegletében egy közepes nagyságú villanykemencét állítanak fel, mely a benne sülő mézes aprósütemény illatával odavonzza a látogatókat. A tésztát Földes István pékmester biztosítja, melyhez még hozzájárulnak a helyi nyugdíjas klub asszonyai is.

 

A tészta megmunkálására, kiszaggatására a közeli Zichy-pont közösségi terében került sor, innen hozták át az utcai kemencébe. A megsült tésztát a mester mellett tevékenykedő péksegéd, Takács Szabina szállította vissza a közösségi térbe, aki nem mellesleg egyetemi hallgató a pékséghez közel eső Selye János Egyetemen.  A diáklány szabadidejében munkát vállal a pékmester mellett, hogy elsajátítsa a kenyérsütés fortélyait, s egyben saját keresetre tegyen szert.

 

Zichy pont az utcáról betekintve

 

Ajándék nekem e néhány pillanat, úgy érzem, nincs veszve a jövőnk, amíg ilyen fiatalokat láthatunk, mint ez a hajadon és a marcelházi tökmagárusok. A péksegéd-diáklány hatalmas hőálló kesztyűkkel megfogja a forró sütőlapokat, és visszaszállítja a Zichy-pontba, ahol a Mézes Mázoldában gyakorlott kezű nagymamák és ügyes, szorgalmas gyerekek együtt díszítik a karácsonyi aprómézest. A vásári forgatagból is bárki szabadon betérhet, bekapcsolódhat a tevékenységbe, és saját alkotásait ajándékul kapja.

 

Harmónia

 

A téren Földes pékmester is ingyen kínálgatja a frissen sült, illatozó aprósüteményt.  – Tessenek megkóstolni!  –  Mosoly, boldogság ragyogja be az emberi arcokat… Jó érzés tölt el, közeledik az Isten-gyermek

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!