Az almágyi Csemadok olyan közösség, amely a Medvesalja vonzáskörzetében nagyon komoly munkát végez. Teszi a dolgát, méghozzá olyan időszakban, amikor bizony ez már egyáltalán nem divat. Néphagyomány, ének, tánc és minden egyéb, ami kell. Kívülállóként ki merem jelenteni, hogy öröm nézni őket. Ezek az emberek komolyan gondolják, amit csinálnak.

 

A Csemadok szervei időszakonként értékelik a közösségek munkáját. Kritikusan figyeljük ilyenkor, hogy vajon értékeléseik megfelelnek-e annak a társadalmi elvárásnak, hogy vajon a tényleg az arra érdemesek kapják-e a kitüntetéseket?

 

A Csemadok Országos Elnöksége a Magyar Kultúra Napja alkalmából immár hagyományosan ez évben is díjazta azok munkáját, akik hosszú évek során eredményesen tevékenykednek a szövetségben. Ebben az évben az Almágyi Csemadok Helyi Szervezete vezetőjeként Agócs Ildikó is elismerésben részesült.

                          

 hirdetes_300x300  

Megérdemelte!

 

Agócs Ildikóval, az Almágyi Helyi Szervezet elnökével beszélgetek.

 

Agócs Ildikó

 

Ildikó, elmondaná nekünk, hogy hogyan érintette a siker?

 

Meglepetés volt a számomra, de mindenképpen kellemes meglepetés. Ezt a tevékenységet szívből csinálja az ember, de nagyon szükséges, hogy időszakonként legyen sikerélménye is, ami feldobja. Úgy gondolom, hogy ez motiváló, az ember nagyobb felelőséggel fordul a jövő felé.

 

Hogyan kezdődött?

 

A kultúra iránti szeretetem gyerekkorom óta tart. Péterfalai nagybátyám kulturális tevékenysége nagyon mélyen megmaradt bennem. Így, amikor 2011-ben változott a helyi szervezet vezetősége, elvállaltam az elnöki tisztséget. Emlékszem, az első tevékenységem egy pályázat megírása volt a Bethlen Gábor Alaphoz. A pályázat sikeres volt, el lehetett kezdeni a munkát. Akkor rendeztük meg először a Gortva-völgyi Hagyományőrző Ünnepséget, amelyet azóta is szervezzük.

 

Látom, hogy mára a tevékenységük köre jócskán kibővült.

 

Igen, fokozatosan bővül. A kezdeti sikereken felbuzdulva megszerveztük a Mesterségünk címere – hagyományőrző fesztivált gyerekeknek, amely kétévenként váltja a Gortva-völgyi ünnepségünket. Egy új rendezvényünk is van, Favilla, fakanál, fatányér néven hagyományőrző nyári tábort szervezünk a gyerekeknek, az idén immár harmadik alkalommal.

 

 

Ezen kívül az almágyi falunapnak állandó szereplői vagyunk. Részt veszünk rendezvényeken idegen szervezetek meghívására, nagyon jó a kapcsolatunk például a magyarországi Bagjasalja községgel és annak kultúr-csoportjával. Az új rendezvényeink közül meg kell említenem még az Együtt a kultúráért magyar-roma kulturális ünnepélyt, amivel sikerült megmozgatnunk a helyi romákat. Az ünnepélyen több roma csoport is fellépett.

 

Csaknem minden héten van valamilyen rendezvényük. Szembetűnő a csoportjaik lelkesedése. Jól látom ezt?

 

Alapszervezetünknek 80 tagja van. Mindenki önkéntes alapon dolgozik. Több aktív hagyományőrző csoportunk van, ezen kívül szólisták, népdalénekesek, mesemondók. Van tehát a fiatalabb asszonykórus, ők az Almágyi Népdalkör, van a Piros Rózsák asszonykórus és a férfikórusunk és egy citera-együttesünk. Ez a szólistákkal együtt körülbelül 25 ember.

 

A két női csoportot szakmailag Agócs Márta irányítja, a fiatalabbakat Agócs Iveta vezeti. Hála istennek lelkesek, jönnek, dolgoznak. Igen, majdnem minden hét végén van mozgás, fellépés, vagy próba. Úgy gondolom, jól jön ez az embereknek, kell egy kis kikapcsolódás az egész heti munka után.

 

Ez nagyon nagy szervezőmunkát igényel. Van segítsége is a szervezésben?

 

Van segítség is, de ez egy jóval kisebb csoport, főleg pedagógus kollégákra tudok támaszkodni. Nekik is, de minden aktív tagunknak szeretném ezúttal is megköszönni azt a munkát, amit a szervezetben elvégeznek.

 

Almágy

 

Anyagilag ki támogatja Önöket?

 

Az említett Bethlen Gábor Alapon kívül a Kulturális minisztérium támogat, de leginkább a polgármester és az önkormányzat az, amelyre támaszkodhatunk. Ezt is szeretném ezúton megköszönni nekik.

 

Olvasom, hogy aktívan tevékenykedik a rimaszombati területi választmányban is. Hogyan látja a Csemadok tevékenységét járásunk területén?

 

A területi választmánynak 2012 óta vagyok tagja, három éve alelnöke. A tevékenység sokrétű, elsősorban a Tompa Mihály országos versenyen vagyok szervezőbizottsági tag. Hogy hogyan látom a Csemadok tevékenységét? Hát bizony a kulturális tevékenység lehetne jobb is. Úgy gondolom, hogy erre kihatással van az általános passzív hozzáállás a néphagyományhoz és a fiatalok más irányultsága.

 

Almágyi férfikórus

 

Mik a tervei?

 

A közönségünk köre állandóan bővül, gondolom ez annak is köszönhető, hogy mi is bővítjük a tevékenységünket. A terveink között szerepel egy színjátszó kört létrehozni, gyerekekkel és felnőttekkel. És természetesen folytatni, folytatni a megkezdett munkát a kultúra területén.

 

És végül?

 

Napok óta bennem él egy Molnár Ferenc idézet, amelyet mottóként szeretnék ismertetni az olvasóközönséggel, kapcsolódva a Magyar Kultúra Napjához is:

 

„Minden kis viaszgyertya megtanít arra, hogy egy kis melegért, fényért érdemes tövig égni, mert a kis dolgok fénye az, ami bevilágítja életünket.”

 

 

Arad

 

 

Köszönjük a beszélgetést és nagyon sok sikert kívánunk!

 

Mede Géza

Képek a szerző felvétele, Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.