Nyitókép: noviny.sk

 

Három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy 39 éves rendőrt, miután a vád szerint visszaélt munkaköre adta jogaival. A Losonci vasúti rendőrség részlegén dolgozó Rastislav Kurajský a jelek szerint fiktív büntetéseket állított ki azért, hogy jó értékelést kapjon.

 

Ha valaki szabálysértést követett el, a férfi megbüntette, amiről blokkot is állított ki. Az így beszedett pénzt annak rendje és módja szerint elvezette, de a blokkok egy részét arra használta, hogy olyan embereket is „megbüntessen”, akik semmit sem követtek el, ráadásul a büntetésről nem is szereztek tudomást. Végül ezeket a „fiktív elkövetőket” bevezette a rendszerbe, amivel problémákat okozott nekik.

 

Kurajský 2015 januárjától októberéig 18 személynek állított ki kitalált büntetést, ezzel „jobb eredményt ért el”, mint munkatársai. A 18 sértettől elnézést kért a rendőrség, miután lebuktatták Kurajskýt, a vétségeket elkövetők rendszeréből is törölték őket.

 hirdetes_300x300  

 

A rendőr egyébként nem húzott anyagi hasznot a fentiekből, csupán a „jó érzés” miatt csinálta, hogy ne legyen „üres” a szolgálati jegyzéke, és hogy pozitív értékelést kapjon. A 39 éves férfit végül kollégái buktatták le.

 

A Losonci Járási Bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őt kétéves próbaidővel. Az elkövetett vétség alapján 4-től 10 évig terjedő börtönt is kaphatott volna, de az ítélethozatalkor figyelembe vették, hogy rendezett a háttere, korábban nem volt büntetett, elismerte a vétségét és munkahelyéről is pozitív értékelést kapott.

 

Kurajský az ítélet ellen fellebbezett, de Besztercebányai Kerületi Szenátus nem hagyta jóvá kérelmét, mivel tetteivel több embert is megkárosított és a rendőrséget is negatív fényben tüntette fel. A fellebbezési tárgyalásra Kurajský még rendőri egyenruhájában érkezett, azonban a döntés után a rendőrség megvált tőle.

 

pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!