Néhány napja ért véget a világ egyik legnagyobb sporteseménye, a vizes világbajnokság. Miközben a magyarok minél jobb eredményeiért szurkoltunk, valószínűleg sokan gondoltak rendszeresen a jövő évi olimpiára.

Természetesen mi sem tudjuk előre megmondani, hogy fognak ott szerepelni a magyar úszók, de a magyar úszósport pillanatnyi erejét tükröző eredménymustrát feltétlenül érdemes megtartani, mert a végén felfelé fog görbülni a szánk.

Az úszás éremtáblázatát nézve, egészen biztató amit látunk: Magyarország mutatta be a világ 6. legjobb teljesítményét. A tiszteletreméltó múlttal rendelkező magyar úszás a 90-es évek második felében, a Széchy Tamás nevével fémjelzett korszak végével komoly válságba került, de az utóbbi években kimászni látszik belőle. Abból a válságból, amikor legfeljebb egy-egy sportolónk jelentette a magyar úszósport nemzetközi élmezőnyben jegyzett részét.

Megúszott a magyar csapat (éremtáblázat)
A vizes világbajnokságon persze más sportágak is szerepelnek, de azoknak a versenyszámoknak, amelyekben nem mért időre úsznak le adott távokat, hanem a zsűrit kell minél magasabb pontszámról meggyőzni esztétikus mozgással, a magyar sportéletben sem azelőtt, sem most nincs számottevő hagyományuk.

Műugrásban, szinkronúszásban, toronyugrásban egyértelmű kínai-orosz fölény van, jegyzésre szintén érdemes amerikai jelenlét mellett. Ezek arra pont jók lesznek, hogy szaporítsák az említett három nagy nemzet amúgy sem kevés aranyérmét az olimpián.

Az úszásban elért 6. helyünk értékeléséhez viszont előbb lássuk a legjobbakat! Az amerikai úszósportot nem nagyon kell bemutatni senkinek, a Sydney-i, hazai pályás olimpiájuk óta pedig az ausztrálok is nagyhatalomnak számítanak a medencében. Ez a két ország egyelőre az aranyérmek és az összes érem tekintetében is verhetetlen a többiek számára úszásban.

 hirdetes_810x300  

Óriásokkal azonos súlycsoportban

Mögéjük zárkózott fel a harmadik helyre Kína, amely ugyanúgy öt aranyérmet szerzett, mint az utána következő britek és franciák, habár összes érem tekintetében azért jócskán rájuk vert. Az ázsiai óriás bizonyára előrefelé tekint az amerikai-ausztrál kettős irányába, és látva, hogy a sportban is micsoda erőforrásokat mozgatott meg az elmúlt két évtizedben, lehet, hogy képes lesz megközelíteni őket.

Hosszú Katinka egy világcsúccsal is megfejelte az éremgyűjteményét.
Hosszú Katinka egy világcsúccsal is megfejelte az éremgyűjteményét. (kép: xlsport.hu)

Innentől jön a számunkra érdekesebb rész. A britek és a franciák ugyan öt-öt arannyal megelőzték a három aranyérmes Magyarországot, mégis mondhatjuk, hogy velük egy súlycsoportba küzdöttük fel magunkat.

A magyar úszás erejét nemcsak az mutatja, hogy mindkettejüknél több érmet gyűjtött, hanem az is, hogy a tíz érmünket hat különböző versenyző úszta össze, ráadásul csupa egyéni számokban. Sikerült tehát elrugaszkodni arról a szintről, amikor Kovács Ági, vagy Cseh Laci jó avagy rossz napján múlott, hogy lesz-e magyar úszóérem, és ha igen, milyen színű.

Olasz Anna nyíltvízi ezüstjén és két, medencés bronzérmünkön kívül, a többi hét olimpiai számokban született. Hosszú Katinka a női vegyesúszás két távján verhetetlennek tűnik, Gyurta Dániel – a 200 méter mell egyeduralkodója az utóbbi hat évben – pedig most bronzig jutott, de benne bőven megvan a tudás ahhoz, hogy visszakapaszkodjon a csúcsra.

Cseh Laci, a kitartás mintaképe körül nagy számok forogtak - 10 év után lett újra világbajnok, és sorozatban hetedik világbajnokságán nyert érmet. (kép: origo.hu)
Cseh Laci, a kitartás mintaképe körül nagy számok forogtak – 10 év után lett újra világbajnok, és sorozatban hetedik világbajnokságán nyert érmet. (kép: origo.hu)

Cseh és Phelps Rióban újra összecsaphat 

A 29 éves Cseh László óriási akaraterőről és alázatról tett tanúbizonyságot újabb győzelmével, amit a nemzetközi sportsajtó is megcsodált. Az ő mostani világbajnoki címe nem tudni, mire váltható át Rióban, hiszen lehet, hogy jövőre ismét meg kell küzdenie a vele egyidős Michael Phelps-szel 200 pillangón.

A két nagy öreg küzdelmébe ráadásul nemcsak a fiatal dél-afrikai Le Clos szólhat bele, hanem a még fiatalabb másik magyar, a 19 éves Kenderesi Tamás is. Ő éppen Cseh Lacit verte az országos bajnokságon, a mostani vébét viszont betegség miatt kénytelen volt kihagyni.

Verrasztó Dávid élete formáját mutatva nyert ezüstöt 400 méteres vegyesúszásban, így a versenyszámot nemrégiben elhagyó Cseh árnyékából kibújva megmutatta, hogy erős mezőnyben is képes nagyot domborítani.

Mindemellett pedig fél szemünket érdemes a férfi 4×100 méteres vegyesváltó csapatunkon tartani, amely a londoni olimpián 5. lett, most pedig a harmadik legjobb idővel került volna döntőbe, ha egy rossz váltás miatt nem zárják ki.

A medencében nyert érmeink egy képen. (kép: boon.hu)
A medencében nyert érmeink egy képen. (kép: boon.hu)

Végezetül nézzük, mely nemzeteket utasította maga mögé a magyar úszóválogatott! A svédek és a japánok aranyak tekintetében közel voltak hozzánk, de a teljes éremgyűjteményük jóval kisebb a miénknél.

Az olaszok, a németek és a hollandok sem a legjobb korszakukat élik úszásban, utóbbiak a hét ezüstjük mellé ráadásul egyetlen aranyat sem tudtak összeszedni. Az oroszok aranyat ugyan szereztek, de az összesen négy érmükkel ők sem lehetnek túl boldogok.

Egy olimpia természetesen mindig külön történet. Nagy esélyesek buknak és új csillagok tűnnek fel, az viszont jó jel, hogy a magyar úszócsapat állócsillagokkal néz a megmérettetés elébe, ráadásul az utánpótlásban is vannak reményteli fénysugarak.

Vésey Kovács László

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!