Nagy érdeklődés övezte a szlovák kupa 3. fordulójának egyik meccsét: a DAC helyébe egy meccs erejéig most az ipolynyéki csapat lépett, hiszen a Slovant fogadta. A meccs különleges jelentőségét jelzi, hogy a szokásos nézőszám többszöröse, mintegy kétezer néző váltott jegyet.

Az első két fordulón idegenbeli győzelmekkel túljutó Ipolynyék most hazai pályán, a helyi focimeccsen korábban sosem látott tömeg előtt játszva, és a felvidéki magyar focirajongók szurkolásától övezve próbált eljutni a 4. fordulóig. Komoly illúziói persze senkinek sem voltak, de ez nem is erről szólt.

A kezdő sípszó előtt felcsendült az Ismerős Arcoktól a Nélküled, ami mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy erre a délutánra – az előzetes elvárásoknak megfelelően – Ipolynyék csapata lépett a DAC szerepébe.

meccs6
Kép: Király Attila
nyek3
Kép: Király Attila

A meccsen az első pillanattól kezdve kapujához szegezte a Slovan a hazai csapatot, és már a harmadik percben megszerezte a vezetést. Többedszerre sem tudott felszabadítani az Ipolynyék, végül egy közeli, lapos lövés a hálóig jutott. Az 5. percben Geregai Jani bravúros védése nyomán nem változott csak az eredmény.

 

Egy perccel később viszont ugyanő szerencsétlenül mozdult ki a ziccerben kilépő Slovan csatárra, aminek ipolynyéki szempontból a lehető legszerencsétlenebb, tizenegyes-kiállítás kombó lett a vége.

 hirdetes_810x300  
meccs3
Kép: Király Attila

Szürreális hangulatban indult az esemény. A közönség alig fért oda a töredéke ennyi nézőre tervezett létesítményben a pálya köré, szorosan körülállták a palánkot is, viszont hosszú percekig csendben nézték a szerencsétlenül indult meccset.

Ennyi ember még sosem volt itt a lelátón és a pálya körül, de szinte tapintható volt a bizonytalanság. A sok ember, akiknek nagy-nagy többsége valószínűleg életében először járt Ipolynyéken, nem igazán tudott mit kezdeni a helyzettel, hogy mit keres ő egy ismeretlen faluban, egy olyan csapatért izgulva, amelyről korábban nem is hallott, és amelynek eddig sem volt sok esélye, emberhátrányban viszont már nyilvánvalóan semennyi.

Az első hangosabb szurkolás és ováció akkor tört ki, amikor a csereként beálló Dobos Roman kapus pályára lépett, és ellenszenvet kifejező zúgássá alakult át, de Peltier ennek ellenére belőtte a büntetőt.

meccs1
Kép: Király Attila

Dobos nem sokkal ezután bravúrvédéssel vívta ki a közönség hangos elismerését. Lassan a közönség is feltette magában a megfelelő polcra a meccset, és ennek megfelelően a hangja is kezdett megjönni. Amikor a hazai csapat eljutott, vagy majdnem eljutott a kékek kapuja elé, mindig őszinte bizakodás hallatszott.

Miután a hazai támadót szerelték, ez a bizakodó hangzavar alakult át rendre harsány méltatlankodássá a gorombán szerelő védőt vagy a sípolást elmulasztó bírót elmarasztalva.

tizi
Kép: Király Attila
nyekiek
Kép: Király Attila

Biztos előnye tudatában megnyugodott a Slovan, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a vendégek ráültek az eredményre. Közelebb áll persze a valósághoz, hogy inkább szellemeskedő támadásokkal próbálkoztak, és erre azonnal abbamaradt a nagy lendülettel megkezdett gólgyártás. Hamarosan azonban ismét iramot váltott a vendégcsapat.

A 24. percben Dobos csak oldalra tudott kiütni egy erős lövést, éppen a másik oldalon várakozó Oršula elé, így a Slovan csatárának már csak az üres kapuba kellett lőnie, ezt pedig simán megoldotta. Három perccel később egy leindítást követően Gašparovič bombázta tele labdával a rövid felső sarkot. Ezután Sipľak percei következtek: előbb egy a kapus orra előtt lepasszolt labdát már csak a hálóba kellett pöccintenie, kicsivel később pedig szögletből fejelt gólt.

Félóra játék után 0:6 volt az állás, aminél minden relativitásérzék mellett is talán kicsit kedvezőbb eredményt várt a publikum.

meccs7
Kép: Király Attila

A félidő utolsó mozzanata egy kevésbé sikerült Slovan támadás volt: a lövések kivágódtak a védőkről, volt némi kavarodás a tizenhatoson belül, majd a lefújáskor két jelen lévő Slovan-játékos is a földön fekve küzdött fájdalmaival, de szerencsére hamar felgyógyultak.

meccs4
Kép: Király Attila

Slovan-szabadrúgással indult a második félidő, nagyszerű szögből, de a hazai védelem szögletre mentett, a következő támadásnál pedig a kapu torkából vágták ki a labdát. Ez a játékrész is nyomasztó vendégfölénnyel indult, az Ipolynyék a Slovan tizenhatosáig sem tudott eljutni, de legalább újabb gólt nem kapott.

A váratlan gólcsend pont negyedóra után tört meg. A 68. percben lehetőséghez jutott a zöld-fekete csapat: bő 25 méterről lőhetett szabadrúgást. A labda végül jóval fölé ment, de erő azért volt benne, a közönség pedig ezt is értékelte. A hazaiak önfeláldozóan léptek bele minden lövésbe és vagdosták ki a labdát a kérlelhetetlenül érkező világoskék játékosok elől.

A 76. percben újabb gólt szerzett a Slovan, ezzel beállítva a végeredményt. Sajnos már csak a becsületgól hiányzott a legendás eredményhez, ez viszont nem jött össze.

meccs5
Kép: Király Attila

Az ipolynyéki évszázad mérkőzésén szinte végig tíz emberrel játszó hazaiak megúszták tíz kapott gól alatt, és a két csapat közti sok súlycsoportnyi különbséget tekintve, ezt elkönyvelhetjük tisztes helytállásnak. Dobos, a cserekapus a maga részéről mindent megtett, hogy megfeleljen a sors által ráosztott főszerepnek, és több alkalommal is ügyesen védett.

nyek4
Kép: Király Attila
nyek_vip
Kép: Csonka Ákos

A meccs ízére az első félidő közepére ráérző közönségből ugyanakkor átszellemült elismerés hangjai hallatszottak egy-egy szép hazai cselnél, beindulásnál, nem beszélve Dobos védéseiről.

Vésey Kovács László

Képek: Király Attila

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!