(…) Mára fordult a kocka. A munkanélküliség 10 százalék alatt. A cégek nehezen találnak szakképzett munkaerőt. És most olyan egészen új dolog jelent meg, ami régóta hiányzott Szlovákiában – igények. Fizetési igények, szabadság, jutalékok…

 

És látjuk ezt az erős, sikeres cégekben is, akik viszonylag rendes fizetést kínálnak. Mint például a pozsonyi Volkswagenben. A múltban leginkább azért sztrájkoltak, mert késtek a bérkifizetések a gyengébb vállalatokban. Ma a a magasabb bérekért sztrájkolnak egy jövedelmező cégben – és Pozsonyban.  Azt el kell ismerni, hogy a német konszern a rendes munkaadók közé tartozik. A szlovákiai autógyárak közül a legmagasabb fizetést biztosítja, főleg a régi alkalmazottaknak. (…)

 

A másik oldalon viszont – érthető, hogy ez épp Szlovákia legnagyobb munkaadójánál bontakozik ki. Egy magas jövedelmű „vezetővel” szemben a fővárosban magasabbak a követelések, mint a gyengébb vagy átlagos vállalkozásokkal szemben. A fizetések esetében is.

 

 hirdetes_400x285  

Ha áttörés történik a legerősebb pozsonyi cégeknél (mint a Volkswagen), akkor az más megyékben és vállalkozásokban is emelheti az igényeket. Ami egy jó folyamat lehetne, a szlovákiai fizetések ugyanis elmaradnak a szlovákiai munkatermelékenységtől.

(…)

 

Idén, a munkanélküliség csökkenése után az alkalmazottak pozíciója kicsit megerősödött. A menedzsment hozzáállása a követeléseikhez azonban ugyanolyan kemény volt mint a közelmúltban. A tárgyalások során szinte nem is kínáltak engedményeket, ami hibának bizonyult.

 

A vállalaton belül az utóbbi évek során egyre nőtt az elégedetlenség. A munkaterhek nőttek. A termelékenység szintén. A bevételek növelésére azonban csak korlátozott hely maradt. Ez pedig idén kipukkant.

 

A sztrájkhoz szinte minden alkalmazott csatlakozott: a régiek is az 1200 eurós, de az újak is a 700 eurós fizetésükkel. Maguk a szervezők is meglepődtek az akció sikerességén. (…) Úgy tűnik, hogy a szlovákokban ébredezik valami – és nemcsak a tereken, hanem a nagy cégekben is.
Ez pedig mindenképp pozitív hír. Versenyezni azzal, hogy szerények, olcsók és félénkek vagyunk nem túl ambiciózus stratégia. Többre vagyunk hivatottak.

 

Aktuality.sk – Komentár Daga Daniša: Štrajk vo Volkswagene je užitočný

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!