Egymillió külhoni magyar állampolgár. Még az idén teljesülhet a parlamenti ciklus végére tervezett nemzetpolitikai célkitűzés – fogalmazott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Figyelőnek adott interjújában. 

 

(…)

 

Miért érdemes, miért kell ott lennie mindegyik nyári szabadegyetemen?

 

 hirdetes_810x300  

Nemzetpolitikai államtitkárként ott a helyem. Azelőtt is rendszeres résztvevője voltam némelyik tábornak. Most nem tudok hosszabban elidőzni, de legalább megtartom a nyitó előadást, és elbeszélgetek a fiatalokkal. Utána robogok a következő helyszínre; az idén legalábbis így alakult, mert az első három rendezvény egy időben zajlott. Mindegyik tábort szeretem. Mindegyik más, egyedi hangulatú. Például a délvidéki Kishegyes tipikus alföldi magyar táj, ott van a tanyán a vályogház, a nyári konyha, az akác, odébb a búza- vagy kukoricatábla.

 

Lehetne bárhol az Alföldön vagy a Dunántúl nagy részén is. Hozzám ez nagyon közel áll, ugyanígy a gasztronómiája is. A bácskai ízvilág szerintem a csúcs, a hagyományos magyar ételekkel, a szerb, balkáni hatásokkal, az emberek pedig a szívüket is kiteszik, hogy sokat egyél és igyál. A tartalmas ételekhez, a rétesekhez, kalácsokhoz töltik a finom italokat.

 

A szilva-, birs- vagy eperpálinkára gondol?

 

 

Arra is, és ez mind helyi termék, akárcsak a boraik. Én nem vagyok nagyevő-nagyivó, de ez az ízvilág nagyon közel áll hozzám. A felvidéki Martost szintén nagyon szeretem, és a gombaszögi tábor régi-új helyszínét, festői környezetét is. Más hangulatúak, különböznek a kishegyesitől. Ezekben a táborokban sokkal többen vannak, és a sorskérdések megvitatása mellett nagyobb hangsúlyt kap a szórakozás, mint Délvidéken.

 

Egyébként a dél-szlovákiai magyar közösség sok szempontból a legnehezebb helyzetben van: nincs a Magyar Közösség Pártjának parlamenti képviselete, nagy az asszimiláció, jelentősen gyengült az identitás, ugyanakkor a gazdasági lehetőségek jók. A táborozó fiatalok körében ennek ellenére a biztos identitástudatot tapasztalom, jól kérdeznek, tájékozottak, mindkét ország bel- és külpolitikáját jól ismerik. Ez nagyon tetszik. (…)

 

Potápi Árpád János.

 

 

Figyelő – Moszkovits János: Nemzetpolitika fesztiválhangulatban

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!