Ha Németországban Jamaika-koalíció jön, a zöldek és a liberálisok nagyon sokat kérhetnek „mérleg nyelve” erőként a más opcióval nem rendelkező Angela Merkeltől. 

Angela Merkel és a kereszténydemokraták a négy évvel ezelőtti eredményhez képest 8,7 százalékos veszteséggel (összesen 32,8%) a második világháború óta második legrosszabb eredményüket érték el, az eleve gyenge szociáldemokraták 4,9 százalékos veszteséggel (összesen 20,8%) második világháború utáni történetük legrosszabb eredményét érték el.

 

Az este két nyertese: a német liberálisok (FDP) 5,5 százalék nyereséggel (összesen 10,3%) térnek vissza a Bundestagba, az AfD (Alternatíva Németországért) pedig a története során először 8,4 százalék nyereséggel (összesen 13,1%) harmadik erőként került a parlamentbe. A Zöldek és a posztkommunista Baloldal (9,1 és 9 százalékkal) négy évvel ezelőtti eredményüket szinte lemásolva kerülnek a Bundestagba.

 

Matematikailag (és politikailag) két koalíciós lehetőség jöhet szóba az eredményeket figyelembe véve. Vagy marad a nagykoalíció (ami alig éri el a feles többséget), vagy a pártok hivatalos színeit követve úgynevezett Jamaika-koalíció (a kereszténydemokraták, liberálisok és zöldek) jön létre. Martin Schulz éppen az imént utasította el (Angela Merkel jelenlétében) a német közszolgálati tévében a nagykoalíció folytatását, így szinte biztosra vehető a Jamaika-koalíció, ahol  a zöldek és a liberálisok nagyon sokat kérhetnek „mérleg nyelve” erőként a más opcióval nem rendelkező Angela Merkeltől.

 hirdetes_810x300  

(…)

A CDU-nak nagyon nehéz dolga lesz, ha meg akarja állítani a további választók elfordulását. Két nehéz és nagy zsarolási potenciállal rendelkező koalíciós partnerrel a nyakában (Zöldek és FDP), egy rajta erősödni akaró ellenzéki SPD-vel és a migrációs témát várhatóan a végletekig kihasználó AfD-vel ellenzékben folyamatos külső és belső támadás alatt lesznek. Ne feledjük továbbá, hogy 2021-re Angela Merkel 67 éves lesz, és addigra 16 éve tölti majd be a kancellári pozíciót, nagy lesz tehát mind Merkel, mind rendszere elfáradásának lehetősége.

 

Az AfD a mostani hatalmas győzelmet a mindennapokban válthatja aprópénzre. Nehéz dolga lesz azonban, mivel már most a választási estén látszott, hogy a migrációs témában retorikai változás lesz minden parlamentbe jutott pártnál, de különösen a CDU-nál.

 

Magyar szempontból várható, hogy az új német kormány migrációs politikája retorikában közeledik a magyar kormány álláspontjához, ám a valóságban a szakadék ugyanakkora marad. A felerősödő belső turbulenciák miatt kevesebb erő jut majd napi szinten Magyarországgal foglalkozni. Érdekes lehet még, hogy a külügyminiszteri posztot szinte biztosan nem kereszténydemokrata, hanem liberális, de még inkább zöld politikus tölti majd be. A legesélyesebb jelölt a Zöldek politikusa, a török származású Cem Özdemir lehet. (…)

 

Mandiner.huSzalai Zoltán: Politikai földrengés Németországban 
kép: mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!