Szerinte Andrej Kiska egy határozatlan lövész, aki több hasznot is húzhatott volna a kormánykrízisből. Robert Fico lépéseire pedig a gyávaság jeleként tekint. Peter Schutz újságíró és kommentátor.

 

A történelmi események szempontjából hova sorolná be azokat az eseményeket, amelyek az utóbbi két hónapban történtek Szlovákiában?

A nagy, vagy talán a legnagyobb események közé. Ez majd még kiderül. Tagadhatatlan tény, hogy a kormány elbukott, az újságírókhoz fűződő viszony pedig paradigmatikusan megváltozott. Talán nincs szükség arra, hogy elmagyarázzam, az újságírókhoz fűződő viszony egyre rosszabb volt, de Ján Kuciak ezt teljesen megváltoztatta. Szomorú, de kijelenthetjük, hogy nem halt meg hiába.

 

(…)

 

Hosszútávú változást jelent ez?

Azt nem tudom, de jelenleg a nyilvánosságnak az újságírók felé irányuló kapcsolata jelentős mértékben javult. Ha a témában valamilyen közvélemény-kutatást indítanak, akkor ennek vissza kell tükröződnie. Mindezt saját magam is érzem. Nagyon sok ember nem is tudta, hogy az újságírónak milyen helye és szerepe van a társadalomban, de Kuciak által ezt sikerült tudatosítaniuk.

 hirdetes_400x285  

 

(…)

 

Ha visszatekintünk a gyilkosság utáni időszakra – gondolta volna, hogy több tízezer ember vonul az utcára, Robert Fico pedig befejezi kormányfői pályafutását?

Nem, nagyon meglepődtem. Ezt őszintén mondom, és lehet, hogy ezek után nem tűnök majd kompetens kommentátornak, de nem számítottam ennyi emberre az utcákon, a kormány bukására meg végképp. Sőt, Kaliňák bukására sem számítottam. Hisz hányszor írtak arról, hogy Kaliňák elmozdíthatatlan, és az egész rendszert ő tartja a markában. Valamilyen módon mindenki hozzá volt láncolva. Én nem tudtam elképzelni, hogy valaki képes lesz őt eltávolítani. Kizárt dolognak tűnt.

 

Egyszer csak a Smer megriadt. Megriadt a téren felsereglett sok embertől. Ez Kuciak egyik hozadéka. A Smer részéről mindez egyszerű félelem volt. Orbán sosem ijedt volna meg így. Ők megriadtak, mert ilyen gyávák. Ez meglepett, mert azt gondoltam, hogy Fico többet is kibír, de úgy látszik, hogy nem.

 

Bekövetkezett a kormány bukása, majd jött az új kormány, amit Ön a kommentárjaiban Fico 4-nek nevez. Az új kormány valóban bábkormány, vagy lát valamilyen különbséget a két kormány között?

 

Az új kormány nem más, mint Fico 4., mivel erről tanúskodik az ideológiája, a céljai és a lehetőségei. Fico 4. abban az értelemben is, hogy megtartotta az előző klientelista rendszert is. Mindemellett az is igaz, hogy az effektív hatalom Ficotól Pellegrini kezébe került. Ebben az értelemben ezt egy olyan változásnak vehetjük, ami meggyengítheti Ficot.

 

(…)

 

A hatalmi pozíciójából tekintve jól tette, hogy lemondott a miniszterelnöki posztjáról?

Én nem tudnám magam beleélni az ő hatalmi pozíciójába. Nekem erre nincs képességem, de nem is érdekel. De talán hibázott. Szerintem kibírta volna ezt az egészet. Pozsonyban 50 ezer ember vonult az utcákra. Varsóban Kaczyński, vagy Budapesten Orbán ellen jóval több ember tüntetett. Persze, ezek jóval nagyobb városok, de úgy gondolom, hogy Fico elég jól beijedt. Idő nap előtt.

 

Ez mit árul el róla?

Azt, hogy gyáva. Megijedt attól, hogyha megfosztják a trónjától, akkor valamilyen állatias dolog fog történni. Mindemellett megijedt attól, hogyha kényszeríteni fogják a távozásra, akkor nem húsz százalékra fog lecsökkenni a támogatottsága, hanem tizenötre vagy tízre. Talán nem vagyok túl meggyőző, ha azt mondom, hogy meg kellett volna tartani a hatalmát, de így gondolom.

 

(…)

 

A Smerben van egy ember, aki talán a párt belső történéseire nincs nagy befolyással, viszont a nyilvánosság Smerről kialakított véleményét továbbra is befolyásolja. Ő nem más, mint Marek Maďarič. Ön szerint ő még képes arra, hogy valamit csináljon a Smerben?

A Smerben már nem. Még nem biztos, de lehet, hogy az államfői jelöltségre pályázik. Ez egy nagyon jó pozíció. Lényegében távolodik a Smertől, de másrészt mégis benne marad a pártban. Csinál bizonyos gesztusokat, például távozik az alelnöki székből, vagy szembeszegül Rezníkkel. Ez egy érdekes játék. Nem állítom, hogy indulni fog az államfőválasztáson, de úgy tűnik. Természetesen ez egy farizeusi játék is, ami álszenten leplezi azt, hogy a Smer egész helyzetéért Maďarič a felelős. Beleértve az összes olyan példátlan kampányt, amin a Smer átment. Ez az egész az ő műve, és most úgy tesz, mintha semmi sem történt volna. Ez nevetséges.

 

(…)

 

Ľubomír Galko a Facebook oldalán azt írta, hogy a választások utáni együttműködésből nemcsak a Smert és Kotlebát lenne jó kizárni, de az SNS-t is. Egyetért ezzel?

 

Természetesen. Így mondom – a Smer, az SNS és a Most-Híd stratégiai szempontból együttműködik. Ha most lennének a választások, ők egymáshoz húznának. Ez az egész nem úgy működik, hogy most Sulík fogja megmondani, hogy ki jöhet vele az új kormányba, és ki nem. Köztük nagyon erős kötelékek vannak, amelyek egymáshoz kötik őket. Ha elegendő szavazatot kapnak, akkor egészen természetes módon ugyanebben a felállásban fognak indulni az újabb mandátumokért. Danko tízszer előbb részesíti előnyben Ficot vagy Pellegrinit, mint Sulíkot.

 

A kommentárjaiban sokat foglalkozott a Most-Híddal. Az Ön számára meglepő volt az, ahogyan ez a párt viselkedett az egész krízis alatt?

Nem. Számítottam rá, hogy a Most-Híd megtarja ezt a kormányt. Ficoval, vagy nélküle. Bugár most az állítja, hogy az ő érdeme, hogy eltávolította Kaliňákot és Ficot, holott ez egyáltalán nem igaz. A Most-Híd ugyan mondhatott ezt-azt, de semmiféle nyomást nem fejtett ki. Én tudom, hogy az, amit mondanak, nem igaz.

 

Hogy hogy nem fejtett ki semmiféle nyomást? Bugár nem ment el Fico után és nem mondta neki azt, hogy vagy előrehozott választások lesznek, vagy távozom a koalícióból?

Hiszen létezett az a bizonyos harmadik mondat, amelyik kétségbe vonja ezt a bizonyos nyomást. A Most-Híd emberei mind azt mondják, hogy azt a bizonyos harmadik mondatot senki sem vette reális lehetőségnek, és mindenkit sokkolt, hogy Fico távozott a funkciójából. Mivel rosszul áll a szénájuk, most nagyon szívesen tetszelegnek ebben a pozícióban. Én sem vártam, hogy Bugár ezt megteszi, de mindazonáltal teljese bugáros húzás volt.

Úgy véli, hogy abban a pillanatban, amikor a Most-Híd Országos Tanácsa döntött, akkor Bugár egy lehetséges forgatókönyvként számolt azzal a bizonyos harmadik mondattal? Hiszen oda kellett, hogy tegye azt a mondatot.

 

Igen, azért, hogy meggyorsítsa a formális folyamatokat, és ne kelljen újra összehívnia az Országos Tanácsot. Ez egy érdekes véletlen, hogy éppen ott volt az az egy mondat, ami kapóra jött neki. Egyszerűen csak ott volt. És most én kérdezem Önt – ez véletlen volt? Ez olyan bugáros. Nagyon bugáros.

 

A Most-Híd egy ideig olyan pártként tevékenykedett, amelyik a többi kisebbségi párthoz képest nem vett részt az összes kormányban. Ezek után az események után a Most-Híd sokkal jobban hasonlít majd egy klasszikus kisebbségi pártra?

 

Hiszen mindig is egy ilyen párt volt. Nem kisebbségi, hanem vállalkozói szubjektum. Éppen olyan részvénytársaság, mint a Smer. Körbeaggatva Šebejjel és Žitňanskával, hogy politikai benyomás hatását keltsék. De az egész mögött az az érdek áll, hogy Ficoval maradhassanak.

 

Ennek ellenére a Most-Híd még mindig tartja a százalékát. Ezt mivel magyarázza?

 

Határon van. Még egy kicsit süllyednek, és máris öt százalék alatt lesznek. A Most-Híd egyszerűen átverte a választóit. Azt, hogy ezzel a választói hogyan tudnak leszámolni, az az ő dolguk. Én ezt nem tudom megítélni, de az ő helyükben én már nem tudnám a Most-Hídra adni a szavazatomat. Hiszen az, amit Bugár csinált, nem volt más, mint átverés. Ki várta azt, hogy elmegy az SNS-szel? Ez abszurd.

 

(…)

 

Az utolsó hetek egyik fontos részét a polgárok képezik. Mit értek el a tereken?

Személyzeti cseréket. Nem is keveset. De arról már beszéltünk, hogy jómagam sem tudtam elképzelni, hogy Fico vagy Kaliňák távozik. Ezt a polgárok érték el, nem pedig Bugár. Bugár csak félrevezet. Biztos vagyok benne, hogyha nincs az utca, akkor Bugár sem lenne.

 

.týždeň.sk, Politická jar: Fico si mal moc ponechať

Nyitókép: Boris Németh

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!