Merkel esete is mutatja, hogy senki sem próféta a saját hazájában. Míg világszerte a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb politikai vezető, addig otthon a népszerűsége csökken.

 

A Pew Research Center szerint a világon továbbra is a legnépszerűbb politikus – 52 százalékban bíznak benne, és 31 százalékban nem (Macron 46 % vs. 34%, Si-Tyin-Pching 34 % vs. 56 %, Putin 30 % vs. 62 % a Trump 27 % vs. 70 %).)

 

Németországban viszont az emberek 71 százaléka nem gondolja, hogy Merkel erős vezető. Népszerűségének gyors süllyedéséhez (és a szélsőjobb AfD erősödéséhez) biztosan hozzájárult 2015-ös döntése 1 millió közel-keleti és afrikai menekült befogadásáról.

(…)

 hirdetes_810x300  

Ha nem tette volna

 

Általánosságban elfogadott, hogy épp az ő személyes képességei, mint a mások meghallgatása, az érvek elfogadása, az alázat és a türelem, nemcsak formálisan, hanem informálisan is egy általánosan tisztelt személyiséggé tették, és hogy neki és tulajdonságainak is köszönhetően volt képes Európa, az Unió és az euro zóna átvészelni a válságokat és közös megoldást találni.

 

Ha nem is mindenben, de a legfontosabb területeken, mint amilyen a görög válság, az Oroszország elleni szankciók, és végül a menekültválság. Ezt úgy nevezik, hogy „soft power“, puha erő.

 

Merkel ugyanis a 2015-ös migránsválságnál is igazi vezér maradt, vagy ha tetszik ha nem, politikai személyiség, aki ember tudott maradni és szíve volt. Kétségtelen, hogy végül 2015-ben ellenőrizetlen menekültáradat alakult ki, részben ő is, mint ahogy az Unió és azok vezetői is felelősek.

 

De ha arról van szó, hogy jó döntés volt-e Németország területére egy millió menekültet beengedni, az erről szóló döntését értékelni kell, nem pedig kritizálni.

 

(…)

 

Sulík nem érti.

 

És mi? A szlovák ellenzék vezére és a kormányfői poszt egyik várományosa, Sulík már rég céltáblát csinált Merkelből és politikájának kritizálásából (ami buta dolog, de legitim) gusztustalan és feleslegesen személyes támadást csinált.

(…)

 

Richard Sulík számára nyilvánvalóan a szélsőjobb AfD áll a legközelebb a német politikai pártok közül.  Ez az a párt, melynek elnöke, Alexander Gauland kijelentette, hogy „a náci korszak csak madárszar a büszke németek ezeréves történelmében“ vagy azt, hogy „az orosz agresszió kiváltó oka a NATO és az USA politikája“.

 

Sulík egyáltalán nem érti a helyzetet, de örül neki.

 

 SME – Ivan Mikloš: Merkelová končí, Sulík sa raduje. My by sme sa nemali

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!