Szerbia maga tehet arról, hogy végül elveszítette Koszovót. A Szovjetunió bukása utáni Európa legvéresebb háborúját, a délszláv konfliktust lezáró daytoni békeszerződés tette lehetővé Koszovó létrejöttét. Szerbia eredetileg jobb ajánlatot is kapott az amerikaiaktól, de Szlobodan Milosevics szerb elnök eljátszotta az esélyt.

 

Legalábbis ezt állítja Nyebojsa Vujovics diplomata, aki részt vett a szerződéskötés előtti tárgyalásokon a Wright-Patterson légibázison. A daytoni békeszerződést 1995. december 14-én írták alá Párizsban, de maguk a tárgyalások az amerikai Ohio állambeli légitámaszponton zajlottak, zárt ajtók mögött, három héten keresztül. A megállapodás lezárta a Jugoszlávia felbomlása miatt (végett) kitört háborút, maga a felbomlás azonban tovább folytatódott a z 1998-ban kitörő Koszovói háborúban.

 

Enyhébb ajánlat

 

 hirdetes_810x300  

Az egyeztetések „drámaibb” részei közt ott volt Koszovó kérdése is, amelyre úgy tekintettek, mint ami Jugoszlávia szétesésének utolsó fázisát jelöli. Vujovics szerint az amerikaiak rajta keresztül tettek ajánlatot, hogy az albánok széles autonómiájának biztosításáért és bizonyos kisebbségi intézmények létrehozásáért cserébe Koszovó Szerbia része maradhat – még ha Belgrád hatalma csökkenne is terület felett.

 

Milosevics azonban ezt durván elutasította. Mikor Vujovics átadta neki az ajánlatot tartalmazó dossziét, olyan haragra gerjedt – emlékezik vissza Vujovics –, hogy a papírókat a hírnök fejéhez vágta, majd ordítani kezdett:

 

„Így b…nának ki velem? Mit gondolnak, ki vagyok? Milyen Koszovó? Ez Szerbia saját belügye! Szóba sem jöhet. Mond meg a washingtoni barátaidnak, hogy szóba sem sem jöhet, hogy kib…anak velem, mert ha b…akodnak, akkor rendesen ráb…nak”

 

idézte fel Vujovics az egykori szerb elnök dühös mondatait.

 

Keserű pirula… Fotó forrása: Cultura.hu

 

Szerbia azonban ennél jobb ajánlatot nem kapott, Milosevics pedig roszul mérte fel lehetőségeit, így elvesztette a Koszovóért zajló játszmát. Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter 1998 októberében azt mondta Vujovicsnak:

 

„Hatalmas lehetőséget hagytatok ki Daytonban. Most visszaüt”

 

Ez már a koszovói háború idején hangzott el. Arra utal, hogy 1198-ban koszovói albán szeparatisták gerillatámadást intéztek szerb katonai erők ellen 1998-ban. A kezdetben kisebb nagysgáú konfliktus hamarosan polgárháborúvá fajult, amit végül NATO intervenció követett. Végül Koszovó (Rigómező) ENSZ-protektorátussá vált, 2008-ban pedig egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amit Szerbia a mai napig sem ismer el – több más uniós tagállammal, pl. Szlovákiával együtt).

 

CTK, Körkép.sk

Nyitókép: Index.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!